Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 10 Aralık 2023 384 Görüntüleme

EMLAK DANIŞMANI EMRAH ÇİFTÇİ KONUT KRİZİNİ DEĞERLENDİRDİ

Elazığ’da emlak sektöründe faaliyet gösteren Emrah Çiftçi, Elazığ’daki konut sorununu değerlendirdi. Depremler ve dışardan gelen göç nedeni ile daire fiyatlarındaki artışın çok fahiş rakamlara ulaştığını ifade eden Çiftçi Elazığlı vatandaşların binalarında oluşan hasar nedeni ile ev bulamadıkları için daha büyük bir mağduriyet yaşandığını belirterek kiralık ve satılık ev fiyatlarının aniden artışının büyük bir fırsatçılığın neticesi olduğunu ve  Emlakçıların inisiyatif kullanarak bu mağduriyetlerin önüne geçebileceğini söyledi.

KONUT KRİZİNİN EN BÜYÜK SORUMLUSU FIRSATÇILARDIR

Emlak Danışmanı Emrah Çiftçi,  deprem nedeni ile zaten mağduriyet yaşayan vatandaşların, ekonomik krizin de etkisi ile artan piyasa koşullarında en büyük gider kalemlerinin kira olduğunu belirtti. 1 kasım tarihinde yürürlüğe giren emlakçılık yasasının uygulanması ile bir çok kırsan emlakçının artık piyasayı el altından kirletmemesi için umutlu olduklarını ifade eden Çiftçi şunları söyledi: ”Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Elâzığ’ımıza büyük bir göç başladı. Çünkü Elazığ merkezi konumda olduğu için, bütün deprem olan bölgelere yakın bir konumdaydı. Adıyaman, Maraş,  Malatya…Bütün bu illerden göç aldık. Bu sebeple boş dairelerimizin tamamı neredeyse bitti tamamen. Bu sebeple Elazığlı vatandaşlarımıza yetişmek bir yana, bir de üstüne hasar alan binalarımızın yıkılmasından dolayı, vatandaşlarımız iki kat mağduriyet yaşadı. Hem Elâzığ’a, hem de dışarıdan gelenlere yoğunluk olduğu için yetişemedik. Dairelerimiz eksik kaldı. Tabii bu Maraş depreminden önce kiralar Elazığ’da  en lüks mahallede 2-3 bin  iken, şimdi yoğunluk olunca, arzı karşılayamayınca, elde olan dairelerin sahipleri 8-10 bin;  hatta şu anda 15 bin  liraya kadar kiralık daire fiyatları duyduk. Bu hoş değil. Çünkü bu tam anlamıyla bir fırsatçılıktır. Biz bunların önüne geçebilmek için elimizden geleni yaptık. Çoğunda başarılı olduk. Çoğunda olamadık. Birçok vatandaşımızın mağduriyetleri giderilsin diye şöyle bir şey yaptık: Satılık dairelerin sahiplerinin hepsini arayarak, ricayla, aramızdaki bağı kullanarak kiraya vermelerini talep ettik, Tabii çoğu bunu olumlu karşıladı yardımcı oldu. Ancak bir kısmı da tepki gösterdi, ilanını kaldırdı.”

DEVLETİMİZ GÜÇLÜ, TOKİ EVLERİ BİTERSE DEPREM NEDENİ İLE İL DIŞINDAN GELEN VATANDAŞLAR MEMLEKETLERİNE DÖNEBİLECEK

Şimdi fiyatlar düşer mi? Düşmez mi? Tabii ki buna bir şey diyemeyiz. Ama temennimiz bu yönde. İllaki biz de vatandaş olarak kiraların düşmesini istiyoruz. Çünkü çoğu insanımız evinden oldu, eşyalarından oldu, işinden oldu, gücünden oldu. Bu ayrı bir külfetken bir de hiç tanımadığı bir ile  yerleşip, 12 bin 13 bin kira parası ödemek durumunda kalıyor.  Günübirlik Malatya’ya Maraş’a gidip gelen devlet memuru insanları tanıdık. Adam burada oturuyor, eşini çocuğunu bırakmış günübirlik Malatya’ya gidip geliyor. Mağduriyet had safhada. Bir emlakçı olarak değil, bir vatandaş olarak ben de kendimi onların yerine koyuyorum. Eğer ev sahipleri izliyorsa duyuyorsa, biraz vicdanlarını sorgulasınlar. Biz olsaydık acaba nasıl karşılardık bu durumu? Biz kimseye şimdiye kadar ‘evini bedava ver, birileri  bedava otursun’ diye bir talepte bulunmadık .Ama 5 bin liraysa 4 bin liraya verin, vatandaşın mağduriyetini giderin. Biz bu  taleplerde bulunduk. Çoğu vatandaşımız olumlu dönüş yaptı. Tabii ki her yerde olduğu gibi Elazığ’da da bu işi fırsatçılığa çıkara çevirip menfaat elde eden  insanlar oldu. Elbette önümüzdeki süreç  iyi olur diye düşünüyoruz.  Devletimiz çok güçlü. TOKİ dairelerimiz inşallah biterse bir an önce, Maraş Malatya Adıyaman depremzedeleri de memleketlerine dönerlerse, illaki kiralık daireler çoğalacak memleketimizde. Ama fiyatlar düşecek mi? Tabii ki bilemiyoruz. Temenni ediyoruz; inşallah iyi olacak diye bekliyoruz.”

ASGARİ ÜCRET ALAN BİRİSİ KİRASINI NASIL ÖDESİN?

Konutlarda fahiş fiyatlar çok büyük bir sorun. Kendi komşularımdan biliyorum. Adam Şehir Hastanesi’nde çalışıyor. Asgari ücretli. 2 çocuğu var, öğrenci .Adam asgari ücretle 11 bin 500 lira maaş alıyor. Ev sahibi 7 bin 500 lira kira istiyor .7 bin 500 lira kiraya verdiğini düşünelim. Geriye kalıyor 4bin  lira. Adam bununla mutfağının giderini mi karşılasın? Çocuklarının okul masrafını mı karşılasın? Faturalarını mı ödesin? Kendimizi düşündüğümüz zaman hakikaten millet çıkmaza giriyor. Bir an önce devletimizden bu işin önünü almasını bekliyoruz. Büyük hamleler var, büyük kararlar var, büyük kurallar var .İnşallah bu 1 kasımdan sonra almış olduğu kararları  yürürlüğe girerse; her şey çok daha güzel olacak, diye temenni ediyoruz.

FİYAT BELİRLEMEDE KORSAN EMLAKÇILAR PİYASAYI YÜKSELTİYORLAR

Korsan olarak emlakçılık yapanların, el altından kira fiyatlarını yükselttiğini ve bunun da tüm emlak piyasasına yansıdığını belirten Emrah Çiftçi, bunun önüne geçilebilmesi için bir denetim mekanizmasının olması gerektiğini söyledi. 1 Kasım’da yürürlüğe giren yasanın uygulanmasının önemine vurgu yapan Emrah Çiftçi sözlerine şöyle devam etti:

”Fiyat belirlemede herkes kafasına göre bir belirleye gidiyordu. Bu sürece kadar denetim mekanizması işlemiyordu. Vardı, duyuyorduk. Ama görmüyorduk. Sahada Emlakçılar Odası başkanımız, dernek başkanımız,  büyük bir çaba sarf ediyorlar. Şu anda  denetim mekanizması işlesin diye korsan diye tabir ettiğimiz, emlakçıyım deyip piyasayı yükselten  kişilerin önüne geçilmesi babında, inşallah güzel şeyler olacak diye düşünüyoruz. temennimiz bundan yana

TAPU DAİRELERİ EMLAKILARA YETKİ BELGESİNİ SORMALI

Çıkan yasayla, örneğin benim yetki belgem var .Ben tapu dairesine gittiğim zaman, tapu dairesinde bu kartı sormazlarsa,  ticaret yetki belgesi numaramı araştırmazlarsa, emin olun ki; bu emek bu çaba tamamen çöpe gidecektir .Tapu dairesinin giden emlakçılara  yetki belgelerini sorması lazım. Onun haricinde benim belgemi sorduğu zaman, kendi belgemle kendim sadece gideceğim için kesinlikle korsan diye tabir ettiğimiz yasal olmayan  satışçıları tamamen bitirecektir. Bu, vatandaşımız içinde, bizim için de iyi olacak. Sektörümüz çok ciddi bir sektör. Bir şehrin parasına yön veren bir sektör, ama ciddiyetsizlik had safhada”.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com