Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 15 Ocak 2024 404 Görüntüleme

Elazığlı Emekliler İsyan Etti: Maaşlarımız En az Asgari Ücret Düzeyinde Olmalı

Emekli maaşlarına yapılan % 37.56 oranındaki zam ülke genelinde emeklilerin tepkisine yol açmıştı. En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik çalışma, Kabine Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon verileri sonrası emekliye yapılacak olan zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklileri tarafından tepkiyle karşılanmış ve  ek zam tartışmaları gündeme gelmişti.  15 milyon emeklinin iple çektiği emekli zam oranları için gözler yeni hafta öncesine Kabine Toplantısı’na çevrildi.

Elazığlı emekliler de yapılacak ek zam ile maaşlarında bir iyileştirme beklentilerini dile getirdiler. Maaşlarının geçinmelerine yetmediğini belirten emekliler, yapılacak düzeltme ile en düşük emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istediklerini ifade ediyorlar.

TÜİK GERÇEK ENFLASYONU YANSITMIYOR

Elazığlı Emekli Cemalettin Yıldız maaş oranlarındaki iyileştirmelerin emeklilerin yaşam kalitesini arttıracak düzeye çıkmasını istediklerini söyledi. TUİK’in halkın yaşadığı gerçek enflasyon oranlarını yansıtmadığını ifade eden Yıldız, mevcut durumda en düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olduğunu ve bu maaşın ev kirasına bile zar zor yettiğini söyledi. Enflasyonla birlikte maaşlara yapılan zamların kısa sürede eriyeceğini de dile getiren Yıldız şunları söyledi:

”Biz emeklilerin aldığı maaşın yetmeyeceği bir gerçek.  Ve yaşam koşullarımızın iyileştirme yapılması gerekiyor. Maaşlarımız açlık sınırının altında. Biz emeklilerin mağdur olduğu çok aşikar. Bize bu yoksunluğu giderebilmemiz  edebilmemiz için mutlak bir düzenleme gerekiyor. Hiç değilse asgari ücret oranına getirilmelidir. Maaşlarımıza % 50 zam yapılsa bile enflasyon karşısında emeklinin yapacağı bir şey kalmıyor. Kendi yaşamını sürdürme şartları ağırlaşıyor. Bizler emekli olarak bu durumun iyileştirilmesini istiyoruz. Devletimiz büyüktür. Ebette ki devletimiz bunun bir hal çaresine bakacaktır. Ama beklentimiz mutlaka maaşlarımızın düzelmesi ve intibak yasamızı bir an önce gündeme getirip çözüme kavuşturması lazım.”

BU ŞARTLARDA ZAM YAPILSA BİLE EMEKLİYİ TATMİN ETMEYECEKTİR, ÇÜNKÜ HER ŞEYE MAAŞ ZAMMINDAN FAZLA  ZAM GELİYOR

Bu şartlarda bir zam yapılsa bile emekliyi tatmin etmeyecektir. Ben 7 bin 500 lira maaş alıyorum. Evi olup da, kira vermeyen belki ayakta durabilir. Ama kirada oturan emeklilerimiz var. Elazığ’da 10 bin liradan aşağıya kira yok. Emekli bir adam 10  bin lira kiraya verse bile hangi şartlarda kendisini geçindirebilecek? Her şey ortada. Bizim en büyük beklentimiz sadece zam değil, intibakın da meclisten geçmesidir. 2008 de önce emekli olanlar intibaktan faydalandı. Ancak 2008 sonrası emekli olanlar intibaktan faydalanamadı. Bir çok emekli bu anlamda da mağdur oldu. Halbuki denk ,aynı düzeyde maaşa getirmiş olsa emekli kısmen durumunu düzeltebilir. Bu şartlarda lüks yaşamasını geçtik. Ama hiç değilse yaşamını idame ettirebilir. Ay sonlarında çocuğunun, torunun elinden tutup bir yerlere götürebilir.

BU ŞARTLARDA ZAM YAPILSA NE OLUR? İKİ AYDA MAAŞLAR ZATEN ERİYOR

Emeklilerin aldıkları maaşla evlerinin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiğini ifade eden Emekli Nadir Hangün de  emekli maaşının en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini söyledi.v Hangün, kirada oturmadığı halde maaşıyla ay sonunu getirmekte zorlandığını belirterek şunları söyledi:

”Emeklilerin durumu şu anda çok kötü. Beklentimiz en az 7 bin 500 lira maaş alan emekli maaşlarının 15 bin lira ya da asgari ücret seviyesine çıkartılması. Maalesef bu olmadı. Hayal kırıklığına uğrattı hükümetimiz. İnşallah düzeltirler. Çünkü emeklilerin durumu gerçekten vahim. Evlerine istedikleri şekilde harcama yapamıyorlar. Pazara gittiklerinde 3 poşetle 500 liradan aşağı çıkamıyorlar

Emeklinin durumu içler acısı. Hükümetten bir an önce iyileştirmeyi yapmalarını bekliyoruz. Benim maaşım  13  bin lira. Evim kira değil .Bu sadece bizim için değil. Benden daha aşağıda olanları düşünmek lazım.13 bin lira alıyorum. Zar zor geçiniyorum. Ama 7 bin 500 lira alan kişi nasıl geçinsin. O nedenle adı üstünde ‘asgari ücret^’ diyoruz. Yani ücret ödemelerinde alt limit zaten asgari ücret iken emeklinin maaşı 7 bin 500.Akıl alır gibi değil. Emeklinin maaşı en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır.”

MAAŞLARDA MEMUR EMEKLİSİ İLE SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ ARASINDA AYRIM YAPILIYOR

İşçi emeklisi Mustafa Gürbüz de emekli maaşlarında memur emeklisi ve SGK-Bağ Kur emeklisi arasında ayrım yapıldığını söyleyerek maaşların memur emekli maaşlarına denk olması gerektiğini söyledi. Emekli  olarak zaten çok zor koşullarda yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını ifade eden Gürbüz hükümetin bir an önce gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini söyledi. Gürbüz:

”Asgari ücret zammı %49 a çıktı. Ama emekliye %37 verince emeklinin durumu bayağı aşağıya çekildi. Emeklinin maaşlarında iyileştirme yapılması, bir an önce düzenlenmesi gerekiyor. Hayat şartlarımızda kısıtlama oldu epey. Hükümetin, cumhurbaşkanının bileceği bir şey. Temennimiz hükümetin bu konuda gerekli düzenlemeleri bir an önce yapmasıdır. Bütçemiz de el verirse inşallah bu durumu değerlendirirler. Ülkede bir sıkıntı var. Bunu biliyoruz. Ama emekliler arasında kirada olanlar, sıkıntı çekenler var. Emekliler en az emekli memur kadar maaş almalı. Emekli maaşları bu günkü koşullarda en az 22- 23 bin civarında olması gerekiyor. 15-16-17 bin olsa bile evi olmayan, kira ödeyen, çocuk okutan emeklilerimiz var. Bu durumda olan emeklilerin geçinmesi mümkün değil.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com