Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 25 Ocak 2024 1051 Görüntüleme

ELAZIĞ’DA “DEPREM RİSKİYLE YÜZLEŞMEK, BİLİNÇLİ TOPLUM, GÜVENLİ GELECEK” PANELİ DÜZENLENDİ

Elazığ’da “Deprem riskiyle yüzleşmek, bilinçli toplum, güvenli gelecek” konulu panel düzenlendi.

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin 4. yıl dönümünde “Deprem riskiyle yüzleşmek, bilinçli toplum, güvenli gelecek” konulu bir panel düzenlendi. Panele Elazığ Vali Yardımcısı Recep Gündüz, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Pirinççi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Fırat Üniversitesi (FÜ) eski rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl, AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Şişecioğlu, FÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, siyasi parti il başkanları,  akademisyenler, kentsel dönüşüm uzmanları, müteahhitler, inşaat sektörü çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Fırat Üniversitesi (FÜ) eski rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl moderatörlüğünde gerçekleşen panelde deprem gerçeği, Elazığ ve çevre illerdeki deprem riskleri analiz edilirken, deprem öncesi alınacak tedbirler ve kentsel dönüşüm süreci masaya yatırıldı.

Panelde açıklamalarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün  Ercan, “Depremden kurtulamazsınız. Bu işin başı, ekonomidir. Son depremin Türkiye Cumhuriyetine maliyeti 120 milyar dolardır” dedi.

TÜRKİYE’DE HİÇ BİR YERDE DEPREM OLMASA BİNGÖL KARLIOVA’DA OLUR

Bölgedeki deprem hareketliliğine dikkat çeken Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ercan,

”Türkiye’de hiçbir yerde deprem olmasa mutlaka Bingöl Karlıova’da olur. Bunun ana nedeni iki tane ana kırığın çatağında olmasıdır. Bunlardan bir tanesi Doğu Anadolu Kırığı diğeri ise Kuzey Anadolu kırığıdır. Bunların ikisi de etkin kırıklar. Kuzeyde, Kuzey Anadolu kırığı 8’e kadar deprem üretebiliyor. Doğu Anadolu kırığı kendini bu sene biraz daha öğretti. Onun bu kadar büyük deprem üreteceğini bilemiyorduk. Kahramanmaraş’ta olabilecek en büyük depremin 6 şiddetinde bekliyordum ama yaklaşık 7.8 enerji boşalttı.

Doğu Anadolu kırığının devinimini yakın olarak izleniyor. Karlıova’dan Türkoğlu’na kadar genellikle gerginlik biriktirme hızı fazla. Bunun nedeni, Kahramanmaraş’tan kuzeye Bingöl Türkoğlu’na doğru geldikçe Anadolu levhasının üzerindeki baskı oranı artıyor. Dolayısıyla burası daha çok geriliyor. Daha çok gerildiği için küçüklü büyüklü depremleri hep yapıyor. Ancak Doğu Anadolu kırığı, parçalar halinde yaklaşık boyu 580 kilometre olması ve parça büyüklükleri bizim kestirimimizi etkiliyor” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE DEPREME DAHA  HAZIRLIKLI BİR HALE GELECEĞİZ

Panelde açıklamalarda bulunan Müteahhitler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Osman Avcıl, kentsel dönüşüme dikkat çekerek Elazığlı müteahhitlerin başarılı olduğunu ve bu nedenle depremlerde çok fazla can kaybı yaşanmadığını belirtti.

Yerinde dönüşüm ile depreme daha hazırlıklı olunacağını vurgulayan Avcıl, açıklamalarının devamında;

“Deprem sürecinden sonra bir kez daha görüldü ki müteahhitlerimizin ciddi emekleri ve başarıları var.  Elazığ’a dikkat edin bekli Övgün hocamda dikkat etmiştir Elazığ merkezde artık birçok arsa boş. Çünkü ekonomik krizden dolayı artan maaliyetlerden dolayı, inşaat malzemelerinde ki yüksek artışlar  bu kontrolsüzlükten ötürü artık Elazığ’da inşaatlar dahi yapılamaz oldu. Sadece Elazığ’da değil tüm Türkiye’de öyle oldu. Şimdi ortalama bir araştırma yaptık Müteahhitler Konfederasyonu olarak Türkiye’de 1 milyon civarında konut yapılması lazım. Madem bu konutlar yapılacak boş arsalara değil de yerinde, kentsel dönüşümde  bunu yapalım  önerisinde bulunduk. Zaten Türkiye’de  yapılacak 7 buçuk milyon civarında niteliksiz, çürük diye adlandırdığımız yapı stoğu var. Bu son 12-15 yıl içerisinde bunun yaklaşık 3 buçuk milyonu dönüştürülebildi. Geri kalan 4 buçuk milyon konutunda dönüştürülmesi lazım. Bu çürük diye adlandırdığımız bu yapı stoğunu dönüştürebilirsek hem nitelikli konut üretebileceği hem de yapı stoğumuzu bir nevi düzeltmiş olacağız. Böylelikle depreme hazırlıklı hale geleceğiz.” dedi.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com