Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 31 Ocak 2024 922 Görüntüleme

AKARYAKIT ZAMMI LPG’Lİ ARAÇ KULLANIMINI MECBUR KILIYOR

Elazığ’da vatandaşlar LPG’li araca yöneliyor. Elazığ’da akaryakıt fiyatlarının artışı insanların LPG’li araç kullanmasına yol açıyor.

Elazığ Sanayi esnaflarından Zülküf Canpolat, akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı insanların araçlarına tüp taktırdığını söyledi. Lüks araç kullananların dahi araçlarına LPG taktırmaya yöneldiğini belirten Canpolat: ”Adam 1 trilyonluk araba alıyor. Geliyor 20 bin lira verip LPG taktırıyor. Onun motor masrafı şu an 200 bin lira. O motoru 5 senede öldürmeyi göze alıyor. Ama neden? Yakıttan tasarruf ediyor. Mevzu bu. Mecburiyetten başka bir şey değil.” dedi.

LPG ARTIK BİR TERCİH DEĞİL, İNSANLAR İÇİN MECBURİYET OLDU

LPG’nin mazota göre yarı yarıya daha uygun fiyata mal olduğunu ifade eden Zülküf Canpolat, LPG’li araç kullanmanın  artık neredeyse bir mecburiyet haline geldiğini söyledi. Motora zarar vermesine rağmen insanların ekonomik koşullar nedeni ile araçlarına tüp taktırdığını söyleyen Canpolat şunları söyledi:

”LPG şimdi araç sürücüleri için bir mecburiyet gibi oldu. Yakıtlara yapılan son zamlarla benzin ve  mazotun fiyatı 40 TL’yi aştı. LPG olmasa insanlar araçlarıyla yolculuk bile yapamaz duruma geldiler şu an. Ben kendin Diyarbakır’ a gittim. Benzinli araçla gidemedim. Bin lira yakıyordu. LPG’li araçla gittim.480 lira yaktı. Yarı yarıya fark ettiği için insanlar LPG’li araçları tercih ediyor. LPG motora zararlı. Motoru erken öldürüyor. Ama mecburiyet karşısında insanlar bunu tercih etmek zorunda kalıyor. Bir zorunluluk oldu neredeyse. Şimdi adam sıfır araç alıyor. Geliyor 20 bin TL verip LPG taktırıyor. İnsanlar mecbur kaldığı için. ” dedi.

LPG MOTORUN ÖMRÜNÜ KISALTIYOR.AMA İNSANLAR ONU GÖZE ALIYORLAR

Yani LPG dediğim gibi bir mecburiyet olmuş artık. İnsanlar mecburiyetten takıyor. Bir motorun ömrü 20 yıl ise, LPG ile 5 yıla düşüyor. Çünkü yağsız, havayla çalışıyor. Ama benzinin içinde yağ var. Pistonları yağlıyor, sekmenleri yağlıyor. Motor ateşlediği zaman yağlıyor. Şimdi LPG sadece havayla çalışıyor. Adam 1 trilyonluk araba alıyor. Geliyor 20 bin lira verip LPG taktırıyor. Onun motor masrafı şu an 200 bin lira. O motoru 5 senede öldürmeyi göze alıyor. Ama neden? Yakıttan tasarruf ediyor. Mevzu bu. Mecburiyetten başka bir şey değil. Şu an bir çok lüks araç LPG taktırıyor.

GİDİŞAT İYİ DEĞİL.BÖYLE GİDERSE İŞ YAPACAK ZANATKAR KALMAYACAK

Sanayi esnafının artan fiyatlar ve kira giderleri nedeniyle de çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Canpolat, yakın bir zamanda insanların dükkanlarını kapatacak duruma geldiğini söyledi. Çırak veya kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını da ifade eden Canğolat:” Böyle giderse yakında iş yapacak zanaatkâr da bulunamayacak ” dedi. Canpolat sözlerine şöyle devam etti:

”Sanayi esnafının gidişatı hiç iyi değil. Esnaf daha kötü duruma geldi. Yakında insanlar dükkanlarını kapatacak duruma geldi. Geçen sene 20 bin lira olan kiralar bu sene 100 bin lira. Yani insanlar çok kötü durumda. Bazı insanlar iyidir diyorlar. Ama kendine iyi olanlar söylüyor. Herkes iyidir demiyor. Kimisi de korkusundan konuşamıyor ,’iyidir’ diyor. Ama gerçek böyle değil. Gerçek bambaşka bir dünya. Bambaşka bir şey. Maalesef kötü gidişat olduğu için şu an sanayi çok kötü durumda. Parçalar almış başını gidiyor. Geçen yıl 90 liraya aldığımız parçaları şu an 750-800 liraya alıyoruz. Yani % 100 değil. Neredeyse % bin oranında fark binmiş parçaya. Sanayide kontrol yok. Mali denetim yok. Sanayi odası denetimi yok. Hiç bir şey yok . Herkes kendi kafasına göre zammını yapıyor. Herkes kendi kafasına göre ticaretini yapıyor.

Sanayide şu an 4+4 eğitimden dolayı çırak yetiştirme olanağı yok Elazığ’da. Şu an biz yetiştirecek eleman bulamıyoruz. Şu an en küçük eleman yaşımız 30. Çırak yok. Eleman yetişmiyor. Bu şekilde giderse zannediyorum artık iş yapacak zanatkar da kalmayacak. ”

HABER: FUNDA CANPOLAT

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com