Ana Sayfa GÜNDEM 2 Şubat 2024 425 Görüntüleme

ŞEVVAL İLKAY ŞAMLI’NIN KALEMİNDEN

HADİ ŞİMDİ GEREKSİZ YÜKLERİ FIRLATIP ATALIM

Haddinden fazla yük taşıyan bir uçakta olduğunuzu düşünün. Uçak sarsılıyor, motor tekliyor ve tehlikeli biçimde alçalıyor. Sorun ne?

Uçağın kapasitesini aşan şekilde yüklenmiş olması… Birkaç yük attınız, eh durum biraz düzeldi. Biraz daha attınız, uçak biraz daha yükselip düzgün bir rota izlemeye başladı. Ama yeterli oldu mu? Hayır! Niçin?

Çünkü ancak gereksiz bütün yükleri atabildiğiniz takdirde uçuşunuz güvenli ve normal hızında olabilir de onun için… Pek çoğumuz bizi yoran gereksiz yüklerin farkında değilizdir.

Zihnimizde ağırlık yaratan, enerjimizi çalan yükler neler olabilir acaba?                

Nasıl oluşur bunlar?         

Size bugün sevgili beynimizin bölümlerinden bahsetmek istiyorum

SOL BEYİN LOBUMUZ

Deneysel ve klinik çalışmalarla ispatlanmış ki; Dil, aritmetik, basamaklı, sıralı işlem yapma, analiz etme becerilerimizi sol beyin lobumuza borçluyuz.

DİL dedik, düşünceleri konuşarak iletir. Konuşma yeteneğimize zarar gelirse bilin ki sol lobumuz zarar görmüştür. Karşı taraftan gelen sözleri de sadece kelime anlamları ile anlar, duygudan muygudan hiçbir şey anlamaz.

Uçaktaki en lüzumsuz yüklerin sahibi, kafamızın içinde vıdı vıdı sürekli konuşan o dırdırcı budur işte! Avrupa Yakasındaki İFO sürekli “soldan soldan geliyor” diyordu ya, teşhis doğruydu yani… Duygu ve hislere duyarsızdır amma velakin çok mantıklı olduğu için kusur bulmada üzerine yoktur.

Kendi fikir ve alışkanlıklarına bağımlıdır. Onun kendi doğrularının ve yanlışlarının dışına kimse çıkamaz. Olur da birisi karşıt fikir ileri sürerse hemen alay eder. Eğer alt edemezse öfkelenir, planlı, programlı bir şekilde şiddet bile kullanabilir. NEDEN?

Çünkü öğrendiği her şey için çaba harcayıp, yorulmuştur. Yeni şeyler için yorulmaktansa, mücadele etmeyi, alay etmeyi, saldırmayı tercih eder. “Ayyy, ne gerek var, rahatımdan huzurumdan olmaya” der. Hem kendi duyduğu sözlerden, yaşadığı olaylardan hem de başkalarının tecrübelerinden “yapamamaya” ilişkin sözde sebepleri özenle bulur. Ama hemen telaşlanmayın sevgili sol beyin lobumuz ikna edilirse, bazı şeylere   razı olabilir! Onu huzursuz edecek sözcüklerden kaçınmak gerekir.

EVET ŞİMDİ BİRAZ SAĞ BEYİN LOBUMUZDAN BAHSEDELİM

Kendisi sessizdir, konuşamaz ancak basit sözleri anlar. Baskıcı, dediğim dedik, dedikoducu, alaycı, aşağılayıcı değildir. Saf, temiz, açık ve güvenilirdir. Eleştirel değildir çünkü değer yargısı yoktur. Her şeyin mümkün olduğuna inanır.

Sağ beynimiz zarar görecek olursa, bırakın yakınlarımızı tanımayı kendi yüzümüzü bile tanıyamayız, yolumuzu, yönümüzü de bulamayız.

Tüm sanatsal faaliyetler, hayal gücü, zihinde canlandırmalar, model inşa etmeler, rüyada sorun çözmeler, farklı dâhiyane yol bulmalar hepsi sağ beyne ait özelliklerdir.

Ağaca değil, ormana bakar. Bütünsel kavrar. Karmaşıklık içinde desen, düzen, ahenk, renk bulup çıkartır.

Sol beyin izin verdiği ölçüde de kendisi için “İmkânsız” diye bir şey yoktur çünkü gerçek bir sorun çözücüdür. Bu yüzden büyük bir sorunla karşılaşıldığında sol beyin hemen sağ beyni devreye sokar.

SAĞ VE SOL BEYİN LOBU BİRLİKTELİĞİ NASIL PEKİ?

Sol lob izin vermezse sağ lob bazı işlevleri yerine getiremiyor. Sağ Lob da sol lob olmazsa bir çocuk gibi aldatılmaya, kandırılmaya müsait olabiliyor.

Peki son derece bilinçli ve uyanık bir şekilde sağ beynimizi daha aktif bir şekilde kullanabiliriz ve şu bizim uçaktaki tüm gereksiz yükleri atabiliriz desem                        ne dersiniz?

Ben “Beni takip etmeye devam edin” derim… Birlikte hep daha iyiye… Esen kalın.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com