Ana Sayfa GÜNDEM 7 Nisan 2024 120 Görüntüleme

HEM ESNAF HEMDE VATANDAŞ “NERDE O ESKİ BAYRAMLAR” DİYOR

HABER/FUNDA CANPOLAT

Ekonomik sıkıntılar geleneksel bayramları geride bıraktı. Vatandaşın alım gücünün düşmesi, esnafın ise bu durumdan kaynaklı olarak satış yapamaması hem vatandaşın hem de esnafın “Ah nerde o eski bayramlar” demesine sebep oluyor.

Uzun süredir ekonomik buhranın devam etmesiyle birlikte her geçen gün iğneden ipliğe yapılan zamlar hem esnafın hem de vatandaşın belini kırmış durumda. Ramazan bayramının yaklaşması ile beraber bayram alışverişine çıkan vatandaşlar ise fiyatlardan şikayetçi.

ESKİ BAYRAMLARI ARIYORUZ! ALIŞVERİŞ YOK, İNSANLARIN ALIM GÜCÜ YOK

Elazığ Kapalı Çarşı esnaflarından İsmet Özdemir, sürekli olarak ürünlere yapılan zamların satışları düşürdüğünü ve vatandaşların alım gücünün olmadığını belirtti. Özdemir, “Yani 17 bin TL asgari ücret, emekli ortalama 12 – 13 bin TLalıyor bu fiyatla nasıl mal alsın? “ diye konuştu.

Özdemir, HARPUTTİMES’ e özel yaptığı açıklamada satışlarının geçen seneye oranla yarıdan yarıya düştüğünü söyledi.

Özdemir açıklamalarının devamında şöyle konuştu;

“Eski bayramları arıyoruz alışveriş yok. İnsanların alım gücü yok. Her şey çok pahalı. Her şey geçen seneye göre çok arttı.Bazıları yüzde 200,bazıları yüzde 150, bazıları ise yüzde 100’dür. Milletin hiç alım gücü yok. Bu saatlerde bizim tezgahımızın ana baba günü olması lazım ama hiç kimse yok.Bakın sabah döktüklerimiz olduğu gibi duruyor. İşlerimiz geçen seneye göre yarıdan yarıya düşmüş. Hiç eski kalabalık,yok eskiden insan geçemezdi. İnsan seli akıyordu buraya eskiden. Geçen seneye göre yarıdan yarıya. Demek o kadar çok fark ediyor. Alım gücü olmadığı zaman ürünler zaten pahalı geliyor. Birbirini tamamlıyor bunlar. Yani sen şimdi 10bin TL aylık verirsen bu insanlar alışveriş yapamaz. Yani 17bin TL asgari ücret, emekli ortalama 12 – 13 bin TL alıyor bu fiyatla nasıl mal alasın? Yani olay budur herkes yemek ister,herkes en kalitelisini yapmak ister. Yani sıkıntı bundan dolayıdır. Ben öyle tahmin ediyorum. “

ÖNCEKİ RAMAZAN ATMOSFERİNİ YAKALAYAMADIK ÇOK PASİF GEÇTİ

Kapalı Çarşı esnaflarından Hasbi Yargıç Emir ise daha önceki yıllarda Ramazan ayında çarşının kalabalık olduğunu ancak bu yılın vasat geçtiğini belirtti. İlk haftada bitmesi gereken hurmaların bile halen tezgahında duruyor olmasına dikkat çeken Emir; “Normalde Kapalı Çarşı‘da son bir hafta iğne atsan yere düşmezdi Ramazan’ın ilk gününden bugüne kadar vasat bir geçiş var.” diye konuştu.

Vatandaşların alım gücünün olmadığını ve ürünlere yüzde 100 oranında zam yapıldığını söyleyen Emir açıklamalarının devamında şöyle konuştu;

“Ramazan Ramazan olalı böyle bir durumla karşılaşmadım.Bursa’dan Kapalı Çarşımızı ziyarete gelen müşterilerimiz var.Onlar memnun biz memnunuz. Aslında daha önceki Ramazan atmosferini yakalayamadık çok pasif geçti. Daha doğrusu yani kesat geçti. Normalde Kapalı Çarşı‘da son bir hafta iğne atsan yere düşmezdi. Ramazan’ın ilk gününden bugüne kadar vasat bir geçiş var. Milletin alım gücü yok. Aslında ürünlerin zam oranı da vardır. Yani normalde yüzde 100 hemen hemen tüm ürünler zam aldı. Misal veriyorum hurmaların hepsi tezgahtakalmış normalde ilk haftada tamamıyla bitmesi gerekiyordu.”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com