Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, ÖZEL HABER, Uncategorized 22 Nisan 2024 170 Görüntüleme

AĞIN’DA SAHİLE VURAN MARTI ÖLÜMLERİ İLİÇ FACİASI’NIN ESERİ Mİ??

Elazığ’ın Ağın İlçesi’nde baraj kıyısında martıların ani ölümü çevredeki vatandaşları kaygılandırdı.

Elazığ Ağın ilçesi kıyılarında martı ölümleri yaşanıyor. Bir anda onlarca martının ölümü çevredeki vatandaşları tedirgin ederken, olaya ilişkin görüntüler Keban Fırat Kültür Sanat Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Fethi Oruç tarafından videoya alındı. Martı ölümlerinin İliç felaketinden sonra Keban Baraj Gölü’ne siyanür sızıntısı olmasından kaynaklandığını düşünen vatandaşlar yetkililerden çözüm istediler.

Keban Baraj Gölünde martı katliamı adeta yaşanıyor. Gölde yüzlerce martı bir anda öldü. Bazı martılar ise can çekişiyor. Eskiden martı seslerinin yükseldiği Keban Baraj Gölünde ölüm sessizliği hakim. Martıların ölümünün nedeni ise henüz bilinmiyor. Bölgedeki vatandaşlar ise tedirgin.

Baraj gölü yakınında bulunan Kaşpınarı Köyünde yaşayan Salih Genç, saat 15.00 sıralarında arkadaşlarının kendisini arayıp gölde martıların öldüğünü söylediği ifade etti. Bunun üzerine hızlıca gölün kıyışana geldiğini belirten Genç, “Biz üç beş tane martı ölmüştür diye düşündük. Ama gelir gördüğümüzde şok olduk. Yüzlerce martının öldüğünü gördük. Hatta can çekişenler vardı. Ben bugüne kadar böyle canlıların öldüğünü hiç görmedim. Bunları böyle görünce içimiz acıdı.” dedi.

Ağın ilçesinin Karakaş köyünün altındaki bölgede toplu martı ölümünün görüldüğünü ifade eden Oktay Kılıç ise, “Göldeki bütün martılar ölmüş. Hatta kıyıda ölmüş küçük balıklar da vurmuş. Suyu ile çay yapıp içtiğimiz Keban Baraj gölünde siyanürle altın arama çalışması başladığı andan itibaren suyun rengi dahil olmak üzere canlıların bütün ekosistemi değişti. Toplu ölümler daha sık görülmeye başlandı. Artık barajdan ve kıyıya gelmekten korkar olduk. En kısa sürede bu ölümlerin nedeninin belirlenip bölgedeki halkın bilgilendirilmesi gerekiyor” dedi.

Keban Fırat Kültür Sanat Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Fethi Oruç martı ölümlerinin İliç Faciasının etkileri olabileceğini belirterek bu konuda araştırma yapılmasını istedi Konuya ilişkin olarak konuşan Oruç :” Görmüş olduğunuz bu bölge Ağın’a bağlı Taşpınar Köyü’nün sahili.Keban Baraj gölü’ne bağlı. Gördüğünüz gibi burada binlerce martı ölmüş.Şu anda yaşam mücadelesi veren martılar var. Bu martı ölümleri İliç’teki altın madenindeki siyanürden kaynaklı olabileceğinin delili olabilir. Yetkililere sesleniyoruz. Bir an önce bu doğaya verilen zarara, katliama son verilsin. Hayvanlar can çekişiyor.Kalan martılar da muhtemelen ölecek.Sahil boyu, hatta baraj gölünün tamamını kaplamış martı ölümleri var. ”

Martıların yanına giden Fethi Oruç hayvanların insanlardan kaçamayacak hale geldiğini ve ölmek üzere olduklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: ” Martılar insandan kaçamayacak halde. Keban Baraj Gölünde martıların sesi yok artık. Ölüm sessizliğine bürünmüş.İçler acısı bir tablo.Bu ne biçim vicdansızlık, bu nasıl acımasızlıktır. Hayvanlar ölümle cebelleşiyorlar. Muhtemelen sudan zehirlendiler.Baraj gölünde binlercemartı bu şekilde ölmüş durumda. Baraj gölünün yüzeyi martı ölüleriyle dolu.İçler acısı bir durum.Lurada martı ölüleri var. Sahil boyunca.Muhtemelen sudan kurtulmak için mücadelesi verdiler. Martı sesleri yok artık Keban Baraj Gölü’nde.Burada bir doğa katliamı var. Çok acı bir tablo.Şurada da gene bir martı yaşam mücadelesi veriyor.Bu doğa katliamına bir an önce son verilsin.”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com