Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, ÖZEL HABER, Uncategorized 23 Nisan 2024 131 Görüntüleme

SANAYİ SİTESİ BAŞKANI KARLIDAĞ: ELEMAN OLMADIĞI İÇİN BİR GÜNDE BİTECEK İŞ ÜÇ GÜNDE BİTİYOR

Elazığ’da sanayi sitesi esnafları çırak ve kalfa olmadığı için iş gücü kaybı yaşadıklarını belirtiyorlar. Devletin meslek liselerinde teorik olarak verilen eğitimin,  sanayideki gerçek ustalar tarafından pratik olarak verilmesi gerektiğini belirten esnaflar bu konuda devletin bir düzenleme yapması gerektiğini talep ediyorlar.

 

Elazığ’da sanayi sitesi esnafları eleman bulamamaktan şikayetçiler. Yetiştirecek personel olmadığı için hem iş yüklerinin arttığını hem de ilerde bu meslekleri icra edecek ustaların olmayacağını ifade eden esnaflar devletin personel yetiştirme konusunda teşvik edici çalışmalar yapmasını talep ediyorlar.

Özellikle orta okul sonrası lise eğitimini mesleki ve teknik Anadolu liselerinde yapan öğrencilerin  lise sonrasında ara eleman olarak iş bulmaları ya da kendi alanlarında iş kurmaları hedefleniyor. Ancak Sanayi Sitesi esnafı bu uygulamanın doğru şekilde yapılmadığı kanaatindeler. Esnaflar liselerde alınan eğitimin iş yapabilmek için yeterli olmadığını ve öğrencilere sanayi sitelerindeki ustaların da ders vermesi gerektiğini belirtiyorlar.

SANAYİ SİTESİ BAŞKANI KARLIDAĞ: ELEMAN OLMADIĞI İÇİN BİR GÜNDE BİTECEK İŞ ÜÇ GÜNDE BİTİYOR

ELAZIĞ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ BAŞKANI CEBRAİL KARLIDAĞ, eğitim sisteminin sanayide yetişecek nitelikli eleman ihtiyacına cevap veremediğini söyledi. Meslek liselerinde verilen eğitimin öğrencilerin iş yapabilme kabiliyetini arttırmadığını belirten Karlıdağ şunları söyledi:’’ Sanayi sitesinin durumu ortada. İşçi yetişmeyince esnaflar ne kadar çalışacak? 50-60 yaşındaki adam arabanın altına yatamıyor. Yatsa bile ne kadar verimli olacak. Sonra bir günde bitireceği işi üç günde bitiriyor. İşçisi olsa 2 çocuk bir araca verir, kendi başlarında durur, iki tane de diğerine verir. İşler erken biter, hem de kontrollü olur.

DEVLET SANAYİDEKİ USTALARA ÇIRAK EĞİTİMİ İÇİN YETKİ VERMELİ

Maalesef şimdi bizde çıraklık okulları var. Şimdi çıraklık okulundaki öğretmenimiz kaynak yapmayı bilmiyor, oto elektrikten anlamıyor. Tornadan, tamirden anlamıyor. Verdiği eğitim ne kadar verimli olabilir? Oraya aklı başında ustalarımız var. Diyelim ki bu gün, iyi bir tamirciyi koyacağız bir hafta, onun ücretini devlet karşılayacak, o tamirci onları eğitecek. Kaynakçı mesela. Bir hafta da gaz altı toz altı vs. gibi konularda kaynakçı eğitim verecek. Bir hafta kaportacı, oto elektrikçi, döşemeci sırayla eğitim verecek. Her biri çocuklara birer hafta eğitim verirse çocuklar da bir şey öğrenir.

İŞİ BİLMEYEN ADAM NASIL EĞİTİM VERECEK?

Çıraklık okulundaki öğretmenlerimiz, mesela ampulü patlamış, getirip sanayideki ustaya yaptırıyor. Sen çırak eğitiminin başındasın. Ampulü değiştir desek. Yok. Bilmeyen adam nasıl eğitim verecek oradaki çıraklara? Eğitimin ustaların nezaretinde verilmesi lazım. Çünkü bilgi ve beceri olmadıktan sonra ne kadar eğitim vereceksin. Bilgisi becerici olan ustalar bir hafta mı olur? 10 gün mü olur? 5 gün mü olur? Her daldan, her meslek gurubundan bir ustanın onlara eğitim vermesi lazım. Benim kanaatim bu.

ELEMAN YETİŞMEDİĞİ İÇİN MESLEĞİMİZ ÖLÜYOR

Kadir Çelik isimli sanayi esnafı da eleman sıkıntısından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini söyledi. Eleman olmayınca fiyatların arttığını ve işleri yetiştiremediklerini söyledi. Mesleklerinin öldüğünü ifade eden Çelik şunları söyledi:’’ Yaşadığımız sıkıntı çok. İş yetiştiremiyoruz, işe verimli bir şekilde odaklanamıyoruz. Eleman yetişmediği için mesleğimiz ölüyor. Buna da üzülüyoruz ister istemez. Şu anki gençlerin durumu malum. Telefon bağımlısı olmuşlar. Saçma sapan bir durum. Hiç kimsede el emeği, göz nuru anlayışı yok. Eleman yetişse bizim de hoşumuza gider. Âmâ zor.’’

DEVLETİN ÇIRAK EĞİTİMİ İÇİN TEŞVİK VERMESİ LAZIM

Sanayi esnaflarından Ahmet Usta da devletin çırak eğitim desteği vermesini istedi.Ahmet Usta şunları söyledi: ‘’ Eğitimin olması lazım. Devletin teşvik etmesi lazım. Okumayan çocukları sanayiye veya ilgisi olduğu bir yere yönlendirmesi lazım. Görüyorsunuz. Bizim halimiz zor. Eleman bulamıyoruz. 52-53 yaşında adam emekli olmuş yine de çalışıyor. Çünkü eleman yok. Bulamıyoruz. Mecburi çalışmak zorunda.’’

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Tema Tasarım | Osgaka.com