Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 30 Mayıs 2024 88 Görüntüleme

PAZARLARDA TEZGAHLARIN KRALI AKARYAKIT OLDU….

 

Yaz mevsiminin etkilerini hissettirdiği şu günlerde yaz meyve ve sebzeleri Pazar tezgahlarında yerini aldı. Ancak tezgahlardaki canlılık mevye ve sebzelerin görüntüsünden ibaret kaldı. Elazığ’da pazarcılar maliyetlerden, vatandaş da pahalılıktan şikayetçi.

SERRA TAYLAN/ELAZIĞ

Elazığ’da yaz mevsiminin gelmesi ile çeşitliliği ile göz dolduran sebze ve meyveler vatandaşın filesini doldurmuyor. Çünkü mevsim meyve ve sebzelerinin fiyatları cep yakıyor. Pazarcılar tezgahlarda görüntüsü ile canlılık veren sebze ve meyve fiyatlarının yüksekliğindeki en büyük nedenin nakliye fiyatları olduğunu söylüyorlar. Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği yüksek nakliye giderine neden olduğu için fiyatlara yansıdığını söyleyen pazarcılar, vatandaşın da tezgaha bakmakla yetindiğini belirtiyorlar.

 

PAZARDA FİYATLARI BELİRLEYEN MAZOT GİDERİ

Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği hemen tüm sektörlerde olduğu gibi pazarcıları da etkilemiş durumda. Tarladan sebze haline kadar ürünlerin nakliye, komisyoncu, işçilik gibi gider kalemleri ile fiyatlarının arttığını belirten pazarcılar, satış potansiyellerinin düştüğünü, özellikle de yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşların meyve alamadıklarını ifade ediyorlar.

YAKIT FİYATLARI DÜŞMEDİĞİ SÜRECE FİYATLAR DÜŞMEZ

Özcan Öner isimli Pazar esnafı da 23 yıldır pazarcılık yapıyor. Pazarların daha uygun olduğu için vatandaşlar tarafından tercih edildiğini ifade eden Öner:’’ Ekmeğin 10 lira, etin 650 lira olduğu bir ortamda sebze, meyve 30 lira,40 lira 50 lira olmuş çok mu? Şunu söyleyeyim.Yakıt fiyatları düşmediği sürece fiyatlar düşmez. Sadece bu da değil.İşçi maliyeti de bizleri çok zorluyor.  Asgari ücret belli.Ürün tezgaha gelene kadar işçiliği, hamaliyesi, satış için çalışan işçisi, nakliyesi.Her şey gider.Kilosu 50 liradan meyve satıyorum.Bu gün birkaç çeşit meyveden bir poşet hazırlasam 450-500 lira. 50 lira çok geliyor kulağa.Ama bu günkü 50 lira eskinin 5 lirası olmuş. İşlerimiz eskiden daha iyiydi tabi.Şimdi meyvenin fiyatı yükselmiş, ama satış miktarı düşmüş. Kilolarla alan vatandaş şimdi yarım kilo meyve alarak belki de nefsini köreltecek. ‘’ dedi.

BU MALİYETLERE GÖRE BU FİYATLAR NORMAL, MALİYETLER BİZİ ZORLUYOR

Hayrettin Halisçelik isimli Pazar esnafı 20 yıldan fazladır pazarcılık yaptığını söylüyor. Mazot fiyatları nedeni ile ürünlerin de yüksek fiyatla tezgahlarda olduğunu belirten Halisçelik şunları söyledi: ‘’ Nakliye gideri olmasa ürünler bu kadar pahalı olmaz. Şu anda domates 30 TL, biber 25 TL .Bunlar sofraların vazgeçilmezi. Bu maliyetlere göre bu fiyatlar normal. Ama vatandaşlara pahalı geliyor. Belki 2-3 kilo alacak. Ama bir kilo almakla yetiniyor. Bu ürünler pahalı ise sebebi mazot fiyatlarının yüksekliğidir. Vatandaşlar bize sitem ediyor. Ben ne yapabilirim? Zaten hale gelene kadar fiyatı artıyor. Bunun işçiliği, nakliyesi, zayi olanı var. Bu maliyetlere göre bu fiyatlar normaldir.’’ Dedi.

EMEKLİ ADAM 60-70 LİRADAN ÇİLEK NASIL ALIP YESİN?

Selahattin Öztürk adlı pazarcı esnafı da fiyatlardan dolayı satışlarının düştüğünü söyledi. Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan Öztürk, nakliyesinden işçi fiyatlarına herşeyi karşılamakta zorlandıklarını ve bunların da mecburen fiyata yansıdığını ifade ederek şunları söyledi: ‘’ Fiyatlar uçuk.Bir pazarcı olarak söylüyorum. Çileğin mevsimi. İnsanlar reçel yapacak. Bir emekli kilosu 60-70 liradan nasıl çilek alacak? Asgari ücretli yine öyle. İnsanlar artık karın doysun diye yemek yiyorlar. Sevdiği ürünleri alıp ağzının tatlanması için almıyorlar.  Çileği yiyecek mi? Reçel mi yapacak. İnsanlar artık grama düşürecek. Kilo ile elma alamayıp sadece 2 tane tarttıranlar oluyor. Bu fiyatlardan memnun musunuz derseniz? Hayır. Ama bu fiyatları belirleyen biz değiliz. Bu gün hale gelen sebze meyveleri satıyoruz. Nakliye ücretleri çok fazla. Yarın yerli dediğimiz ürünler çıkacak. Ama o zaman da fiyatlarda ciddi bir düşüş olmayacak. Çünkü nakliyesi, işçiliği, kirası. Bunlar hep fiyatlara mecburen yansıyacak. Yansıtmasak zarar edeceğiz. Yansıtsak satışımız düşecek. Bu öyle bir şey ki gıda. Neyi nereye kadar kısacaklar ki?’’ dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com