Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, ÖZEL HABER, Uncategorized 4 Haziran 2024 131 Görüntüleme

TÜM EMEK DER Başkanı Kayabaş: ” Emekli bırakın kurban kesmeyi, hindi bile alamayacak durumda”

SERRA TAYLAN

Emekli maaşlarının 10 bin lira olduğu, dul ve yetim maaşlarının ise 3-4 bin lira bandında olduğu ülkemizde emekli, dul ve yetimlerden her geçen gün bir veryansın duyuyoruz. Elazığ’da yaşayan ve aldıkları 3-4 bin lira ile geçinmekte zorlandıklarını söyleyen dul ve yetimler Tüm Emekliler Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Mehmet Kayabaş’ı  ziyaret ettiler. Ziyaretlerinde yaşadıkları sıkıntıları dile getiren dul ve yetim maaşı alan vatandaşlar geçim sıkıntılarının had safhada olduğunu ifade ederek çözüm istediler.

 

TÜM EMEK DER Başkanı Kayabaş: ” Emekli bırakın kurban kesmeyi, hindi bile alamayacak durumda”

Tüm Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş, da bir açıklama yaparak emekli, dul ve yetimlerin yaşadıkları sorunların çözülmesini istedi.

Kurban Bayramı öncesinde emeklinin mağduriyetlerinin devam ettiğini ve emeklinin kurban değil hindi bile kesemeyecek halde olduğunu belirten Mehmet Kayabaş, ” Emekli kapısı komşusundan takip edecek. Kim kurban kesiyor? Bana bir parça et verecek mi? Bir de evinde çocuğu varsa içeri girip oturup ağlayacak.” dedi.

”Emeklilerin % 80’i geçinemeyecek durumda”

Emeklilerin taleplerini sıralayan Kayabaş, emeklilerin % 80’inin geçinemeyecek durumda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

”Emeklinin %80’ini durumu iyi değil. Kurban kesecek durumda değiller. %80’in durumu iyi olmadığı gibi kapısı komşusundan takip edecek. Kim kurban kesiyor? Bana bir parça et verecek mi? Bir de evinde çocuğu varsa içeri girip oturup ağlayacak çoğu içeri girip. Bugün onlar için bayram değil, kara bir bayram. Her an için emeklinin kuzu kadar ömrü kaldı. Hiç olmazsa biz devletimizi yetkililere devretmişiz. Biz onların geçmişi oluyoruz. Geçmişlerine böyle mi bakacaklar? İnsanın geçmişini, atasını saygıyla anması lazım. Biz yarın öbür tarafa gideceğiz. Arkadan diyecekler rahmetli. Sen bana sağ iken bakmadın ki; ölünce de bana rahmet dileyeceksin. Gerçekten emeklilerin durumu, bilhassa dul yetimlerin durumu daha kötü. Allah yardımcıları olsun.”

”Emekliler hiç bir platformda temsil edilmiyor”

Emeklilerin sendikalaşması gerektiğini de ifade eden Kayabaş, emekli maaşları ve hakları ile ilgili düzenlemelerde emeklileri temsilen masaya oturacak birinin olmamasını eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bizim emekliler sendikası talebimiz var. Bu konuyla ilgili girişimler yapıldı. Ama çalışanlara her türlü imkan veriliyor. Emeklilere sendikal hak verilmiyor. Kişisel müracaatlar yapılıyor, bir yıl devam ediyor. Bir yıl sonra devam etmiyor. Türkiye genelinde azami 10-15 yerde müracaatlar yapıldı. Bir yıl dolar dolmaz tekrar iptal ediyorlar. Emeklinin sendikal hakkı yok. Çalışana var, ama emekliye yok. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilerin maaşını düzenlerken, hesaplama yaparken, Emekliler Derneğinden  de yetkili olarak ortamda bulunması lazım. Mütevelli heyetinde olması lazım. Maalesef emeklileri bırakmıyorlar. Emekliler kesinlikle ikinci sınıf vatandaş değil, 4., 5. sınıf vatandaş oldu. Bugün yurdumuzda tahmin ediyorum 10 milyon Suriyeli var. 10 milyon Suriyeliye bakacağına, 10 milyon koyun, inek besleseydik çok daha rahat olurduk maalesef.

”CHP’Lİ YETKİLİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Geçtiğimiz günlerde CHP’nin düzenlediği büyük emekli mitinginden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Kayabaş:

”Cumhuriyet Halk Partisi bir emekli mitingi düzenledi. Ben buradan CHP’li yetkililere teşekkür etmek istiyorum. Genel seçimlerde, belediye seçimlerinde emeklileri her platformda gündeme getirdiler. İnşallah hükümetimiz bundan bir ders alır. Ama parti olarak gerçekten güzel bir şey yaptılar. Hükümet tarafından kaale alınır mı? Pek görünmüyor.”

”Ben kahveye gidemiyorum, tatile nasıl gideyim?”

Hükümetin emekliler için bazı alanlarda indirim yapması konusunu da değerlendiren Kayabaş ” ben çarşıya gidemiyorum, tatile nasıl gideceğim?” diyerek:

”Emeklilerimize, KYK yurtları tatil alanlarından bahsediliyor, yardım yapılıyor. İndirim yapılacakmış.  Ben çarşıya gidip gelmekten çekiniyorum. Kahvede oturmaktan çekiniyorum, arkadaşlarıma çay ısmarlayamıyorum. Bir çay 15 lira olmuş ben günde 5 tane çay ısmarlasam düşünün ayda 750-800 lira. 1000 lira çaya para vereceğim. Ailemin çoluğun çocuğun rızkını  oraya vereceğim. Kahvelere bile gidemiyoruz ,tatile nasıl gidelim? Devletimizin,” emeklilere bazı indirimler yapacağız, bilmem neler yapacağız” demek yerine, bize ikramiye de vermesinler, çalışana seyyanen 8 bin 77 lira verildi. Emekliye de verilsin. Çalışan zaten çalışıyor. Devletin her türlü imkanından faydalanıyor. Ama emekliliğinde hiçbir şeyden faydalanamıyor.  Komşunun evine bile gitmekten imtina ediyor.”

”Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e hakkımı helal etmiyorum.”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf paketi açıkladı. Emeklileri yok sayıyor. Mehmet Şimşek ,ben bunu öyle görüyorum, geldiği günden beri bunu gördüm. Emeklilere bir şey vermiyor. Emeklileri yok sayıyor. Ve ben bir emekli olarak hakkımı helal etmiyorum. Biz yarın öldüğümüz zaman, filan adam bu derneği kurdu diyecekler. 20 sene sonra bu adam vardı diyecekler. Bana rahmet dilemesinler. Bizleri ölmeden öldürdüler, zaten sıkıntı yaşıyoruz.

”SSK çatısı altında kurumlara farklı uygulamalar kaldırılsın”

Sözlerinin devamında emeklilerin taleplerini sıralayan Kayabaş, emekli zamlarının da maaşlara peşin olarak yansıtılması gerektiğini söyledi. Kayabaş emekli talepleri konusunda şu açıklamalarda bulundu:

”Emekli emekliler öncelikle intibak istiyorlar. Hizmete ve ödeme primine dayalı, tüm emeklileri kapsayacak intibak yasası acilen çıkartılmasını istiyoruz. En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlenmeli. Katsayı ve gösterge sistemine geçilmeli. SSK çatısı altında kurumlara farklı uygulamalar kaldırılmalı. Emeklilik yaşa değil, hizmete dayalı olmalı. Bayram ikramiyeleri asgari ücrete endekslenmeli. Refah payı , milli gelir payı ile birlikte verilmeli. Emekli maaşları artışları peşin ödenmeli. Emekliler parasını harcıyor. Bir yıl ya da 6 ay sonra gelen zamlardan faydalanıyor. Çalışanlara nasıl peşin ödeniyorsa, emeklilere de peşin ödenmeli. %4 olan ek ödeme yükseltilsin. Banka promosyonları  3 yıllık değil, yıllık yapılmalı. Emeklilere sendikalaşma hakkı tanınmalı. Sağlıkta uygulanan katkı payı kaldırılmalı. Biz hasta özel hastanelerde %200’lük farkın mutlaka kaldırılmasını istiyoruz.

 

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com