Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 4 Temmuz 2024 153 Görüntüleme

Eti Krom Grevi’nde yeni gelişme..İşveren İşçilerle görüşecek…

ETİ KROM A.Ş. İŞÇİLERİ KARARLI, . HEP İŞVEREN KAZANMASIN. BİRAZ DA İŞÇİ KAZANSIN.’’

Elazığ’ın Alacakaya İlçesi’nde Yıldırımlar Holding bünyesinde faaliyet gösteren Eti Krom A.Ş de çalışan maden işçileri haklarını alamadıkları ve mağdur edildikleri gerekçesi ile greve gittiler. 580 işçinin başlattığı grev kamuoyunda büyük destek görürken Yıldırımlar Holding’in 9 Temmuz’da işçi temsilcileri ile pazarlık masasına oturacağı öğrenildi.

SERRA TAYLAN/ELAZIĞ

 

Elâzığ’ın Alacakaya İlçesi’nde Eti Krom A.Ş de çalışan işçiler bir süredir maaşlarında iyileştirme, ikramiye ve mesai ücretlerinde iyileştirme talebinde bulunuyorlardı. Taleplerine karşılık alamayan işçiler 1 Temmuz’dan itibaren greve başladılar.

İşçi temsilcisi Güldemir: ‘’ İsteğimiz hak ettiğimizden fazlası değil.’’

İşçilerin hali hazırda 19 bin TL ile 25 bin TL arasında maaş aldığı belirtiliyor ve maaşlarının Türkiye’deki maden işçilerinin maaşları seviyesine çıkarılması talep ediliyor. İşçiler adına konuşan İşçi Temsilcisi Erdem Güldemir greve gitmelerine neden olan gerekçeleri sıralarken, taleplerini de dile getirerek şunları söyledi:

‘’ Burada yıllardır çalışıyoruz. Alnımızın teriyle verdiğimiz emeğin karşılığını almak herkes gibi biz maden işçilerinin de en doğal hakkıdır. Biz daha önce de şirket bünyesinde yetkililerimize talep be haklarımızı bildirmiş ve bu konuda olumlu bir dönüş almak istedik. Ancak 1 Temmuz gününe kadar herhangi bir gelişme olmayınca greve gitme kararı aldık. Bizler enflasyonun bu kadar yüksek, alım gücünün bu kadar düştüğü bu koşullarda maaşlarımızda ülke genelindeki tüm maden işçilerinin maaşları kadar artış istiyoruz. Aldığımız taban maaşlarının ülke ortalamasının altında kalmasını istemiyoruz. Yılda 4 kez verilmesi gereken ikramiye hakkımızı ve fazla mesai durumunda 1’e 3 mesai ücreti taleplerimiz var. Bankalarca verilen promosyonların bizlere verilmesini talep ediyoruz. İşçinin emeğin karşılığının verilmesini istiyoruz. Hepimiz bir ev geçindiriyoruz. Çalışma koşullarımız birçok sektöre göre daha zor. Daha riskli belki. Ancak biz bunlara da itiraz etmiyoruz. İsteğimiz hak ettiğimizden fazlası değil. Hak ettiğimiz kadarını talep ediyoruz.’’

‘’Biz hakkımızı aradığımız zaman baskı görüyoruz’’

Kelle koltukta, bedenimizi canımızı toprağın altına koyarak çalışıyoruz’’ diyen Güldemir, mücadelelerini sonuna kadar götüreceklerini belirterek şunları söyledi: ‘’ 2005’ten bu yana 52 tane can kaybı oldu. Şu bölgede her 5 evden birinde can kaybı var. Yıldırımlar Holding burayı işletmeye başlattığında bir A.Ş. idi. Şimdi dünya çalında bir holding oldu. Biz hakkımızı istediğimiz zaman tepki, psikolojik baskı, işten çıkarılma ve mobinge uğruyoruz.. Bizim kararlı olduğumuzu bilsinler. Hep işveren kazanmasın. Biraz da işçi kazansın.’’ Dedi.

 

EMEP Elazığ İl Başkanı Zülfikar:’’ İşçilerin sendikalaşmasına izin verilmiyor’’

EMEP Elazığ İl Başkanı Ali Camal Zülfikar da işçilerin taleplerinde haklı olduklarını söyleyerek destek açıklamasında bulundu. İşçilerin sendikalaşmasının önemine değinen Zülfikar şunları söyledi:’’ Ne yazık ki ülkemizde en çok mağdur edilen kesimlerden birisi de işçi sınıfı. İşçi sınıfının hakkını alabilmesi sendikalaşma ile mümkündür. . İşçilerin sendikasız ve örgütsüz olmasından dolayı en çok hakları gasp edilen kesimlerin başında gelmektedir. Sendikalı işçi sayısının  % 10 u bulmadığı ülkemizde işçi hak gasplarının olması kaçınılmazdır. Eti Krom A.Ş’de çalışan işçilerimizin bağlı oldukları bir sendika yok. Bu konuda işveren olarak muhatap Yıldırımlar Holding’in sendikalı işçi istemediğini işçilerin de işten çıkarılma kaygısı ile sendikalara üye olmadıklarını biliyoruz.

Bizler EMEP olarak işçilerimizin yanında ve hak arayış mücadelesinde destekçileri olacağız. İşçilerimizin örgütlü bir şekilde kararlılıkla mücadele etmesi gerektiğine inanıyoruz. Kaldı ki işçilerin talepleri zaten bu güne kadar verilmesi gereken haklarından başka bir şey değildir. Bu gün ülke genelinde maden işçilerinin aldığı ortalama ücretin altında maaş alıyorlar. Ve ülke ortalamasında bir maaş talep ediyorlar. Bu anlamda işçilerimizin tepkisinin haklılığını görüyoruz. Ve sonuna kadar onların yanında olacağız. Bu grevin bir bölgede bir kısım işçinin meselesi olmadığını biliyor ve ülkemizdeki ve ilimizdeki işçilerin ve sendikal örgütlerin bu grev konusunda duyarlı olmasını yönünde çağrıda bulunuyoruz.’’’ Dedi.

Öte yandan 1 Temmuz’da Yıldırımlar Holding yetkilisinin işçilerle görüştüğü ancak olumlu bir netice çıkmadığı öğrenilidi. Uzlaşmanın gerçekleşmemesi üzerine bir iç yazışma ile Yıldırım Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım’ın işçilerle görüşmek üzere önümüzdeki hafta bölgeye geleceği bildirildi. Yapılan açıklamada :’’ Yönetim Kurtulu Başkanımız Ali Rıza Yıldırım 9 -12 Temmuz 2024 tarihleri arasında Elazığ’a gelecek ve mavi yakalı personelimize ekonomik destek konusunda bizzat görüşecektir’’ ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com