Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 27 Eylül 2024 257 Görüntüleme

‘’Usulsüz şuyulandırma işlemi 50 aileyi mağdur ediyor’’

 

Elazığ merkez Nailbey Mahallesi’nde 2100 ve 2101 no’lu parsellerde bulunan 11 apartmanın arsasına 1999 ve 2024 yıllarında iki kere yapılan şuyulandırma işlemi sonrasında arsa paylarının küçültülerek haklarının  gasp edildiğini iddia ettiler.Mahalle sakinleri yapılan usulsüz işlemlerle 50 ailenin mağdur edildiğini söylüyor…

SERRA TAYLAN/ELAZIĞ

Belediyeler, hizmet alanlarındaki bölgelerde var olan bir arsanın kullanım hakkına sahip.Bu hakka bağlı olarak bir arsayı farklı parseller ile birleştirilerek hisseli bir şekilde mal sahibine ya da başkalarına kat mülkiyeti olarak sunabiliyor. Bu işlem şuyulandırma işlemi olarak adlandırılıyor. Zaman zaman bir çok belediyenin imar planları doğrultusunda uyguladığı şuyulandırma işleminin Elazığ’da bir mahallede bulunan 11 apartman sakinini mağdur ettiği iddia ediliyor. Kendilerinden alınan arsaların tek bir parça haline getirilerek binalarına yaklaşık 6 metre uzaklıkta usulsüz bir şekilde yeni inşaat yapılacağını söyleyen mahalle sakinlerinden Erdal Elçi, ’’Bu alanda inşaat yapılacak ve mahkeme bu duruma müdahale etmiyor. Burada büyük bir usulsüzlük var. Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz” dedi.

1999 yılında mahalle sakinlerine bilgi verilmeden şuyulandırma işlemi yapılan mahalle sakinleri 2005 yılında arsalarına kepçe girene kadar bu durumdan habersiz olduklarını söylüyorlar. Mahkeme yoluyla haklarını arayan sakinler, 2015 yılında girdikleri hukuk mücadelesini kazandılar.Ancak aynı yerde şuyulandırma, bu kez de 2024 yılında mahalle sakinlerinin karşısına çıktı. Mahalleliler yapılan işlemlerin usulsüz olduğunu ve kendi arsa paylarından yapılan kesintilerin birleştirilerek başka birine satıldığını iddia ediyorlar.

‘’BAHÇELERİMİZDEN ALINAN PARSELLER İLE HAKKIMIZ GASP EDİLDİ’’

2005 Kepçelerin çalışmasıyla arsalarına şuyulandırma yapıldığını fark eden mahalle halkı, bu durumu yargıya taşıdı. Yapılan dava sonucunda vatandaşların haklı olduğu ortaya çıktı ve bir süre için rahatladılar. Ancak Elazığ Belediyesi, kararı temyize götürdü. Üst mahkemeye taşınan süreç sonucunda bu kez Danıştay 6. Dairesi, Elazığ Belediyesi’ne parsellerin düzeltilmesi yönünde bir yazı gönderdi.

2015 yılına gelindiğinde ise Elazığ Belediyesi, ilgili parsellerde şuyulandırmanın kaldırıldığını bildiren bir yazı gönderdi. Ancak bu yazıda parsel düzeltmesi ile ilgili herhangi bir bilgi yer almaması dikkat çekti. Olaylar 2023 yılının Aralık ayında yeniden karmaşık hale geldi. Mahalle sakinleri, bahçelerinde zemin etüdü çalışması yapıldığını görünce parsellerin düzeltilmediğini ve mahkeme kararına uyulmadığını öğrendi. Bunun üzerine İdare Mahkemesi’ne başvuran vatandaşlar, bu sefer de sadece zemin çalışması yapıldığı için soruşturmaya gerek görülmediği cevabını aldılar.

Ancak 2024 yılına gelindiğinde Elazığ Belediyesi, aynı parseller üzerinde yeniden şuyulandırma kararı aldı. Mahalle sakinlerinin bahçelerine tekrar kepçeler girdi ve inşaat yapılacağı bilgisi verildi. Bu gelişmeler karşısında mağduriyetlerini duyurmak isteyen Nailbey Mahallesi sakinleri, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi…

ERDAL ELÇİ; BAHÇEMİZ İKİ KERE GASP EDİLDİ, BİNAMIZA 6 METRE MESAFEDE İNŞAAT YAPILACAK’’  

Elazığ Nailbey Mahallesi sakinlerinden Erdal Elçi, Bağlar Sokak’ta yaşanan şuyulandırma sürecinin mağduriyet yarattığını belirterek, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Elçi, 1999 yılında yapılan şuyulandırma işleminin ardından, komşularının 2005 yılında açtığı davanın kazanıldığını ancak mahkeme kararına rağmen süreçte bir düzelme sağlanmadığını ifade etti.

‘’MAHKEME KARARINA UYULMADI’’

Elçi, ‘’1999 yılında yapılan şuyulandırma işlemi, komşumuz Nuri Özbay’ın babası tarafından 2005 yılında dava edilmiş ve kazanılmıştı. Bu karar, bölgedeki herkes için geçerliydi. 2009 yılında Danıştay kararıyla şuyulandırmanın iptali onandı ancak belediye, 2015 yılına kadar sadece bir yazı gönderdi ve parsel düzeltmesi yapılmadı. Adli makamlar ise sürenin geçtiği gerekçesiyle olaya müdahale etmedi.” Dedi.

‘’İNŞAAT YAPILACAK ALAN 6 METRE UZAKLIKTA’’

Şuyulandırma sürecinin adaletsizliğine dikkat çeken Elçi, bina arkasındaki bahçeden 100 metrekarelik bir alanın alındığını ve bu alanın yaklaşık 6 parselden toplanan metrekarelerle bir arsa haline getirildiğini söyledi. Bu arsanın binaya sadece 6 metre mesafede olduğunu belirten Elçi, ‘’Bu alanda inşaat yapılacak ve mahkeme bu duruma müdahale etmiyor. Burada büyük bir usulsüzlük var.” Diyerek sürecin yanlış ilerlediğini ifade etti.

‘’DÖRT BELEDİYE BAŞKANININ DÖNEMİNDE ÇALIŞMA YAPILDI!’’ 

Elçi, 2005 yılında alınan mahkeme kararına rağmen inşaat ruhsatının 2023 yılında düzenlendiğini ve yetkililerin şikayetlere kulak asmadığını belirtti. 1999 yılında merhum Belediye Başkanı Hamza Yanılmaz döneminde başlayan şuyulandırma süreçleri, Süleyman Selmanoğlu, Mücahit Yanılmaz ve Şahin Şerifoğulları dönemlerinde de çözülmedi. Dört dönemde de şuyulandırma işleminin çözüme kavuşmadığını ifade eden Elçi, bahçelerinden alınan 120 metrekarelik alanın başka bir şahsa verildiğini belirterek, “Bizim malımız gasp edildi ve bu gasp edilen mallarla şimdi inşaat yapılacak.” Dedi.

‘’MAHALLEDE 50’YE YAKIN AİLE MAĞDUR’’

Elçi, kendi apartmanlarındaki 5 aileyle birlikte mahallede yaklaşık 50 apartman sakininin de mağdur olduğunu belirterek, Nailbey Mahallesi’nin 2100 ve 2101 no’lu adalarındaki birçok insanın aynı durumu yaşadığını vurguladı. “Burada büyük bir mağduriyetimiz var, ne yapacağımızı artık bilmiyoruz.’’ Dedi.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ALDATMACA’’

Ayrıca, Elçi kentsel dönüşüm projesine rağmen belediyenin inşaat ruhsatı vermesini eleştirerek, ‘’Bu, kentsel dönüşüm projesinin bir aldatmaca olduğunu gösteriyor.’’ İfadelerini kullandı.
Son olarak, Elazığ Belediyesi yetkililerine seslenerek, vatandaşın hakkını gasp eden bu hukuksuz karardan dönülmesini ve sıkıntılarının çözülmesini talep etti.

SAİT ŞAHİN; “HANEMİZE TECAVÜZ EDİYORLAR!”

Nailbey Mahallesi sakinlerinden Sait Şahin, 2100 ve 2101 no’lu parsellerden parça parça arsalar alındığını ve bu arsalarla şimdilerde usulsüz bir biçimde inşaat yapılacağını iddia ederek yetkililere seslendi. Yapılacak olan inşaatın, kendi apartmanına 6 metre uzaklıkta olduğunu ve bunun hukuka aykırı olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu: “Bizim apartmanımızın yaklaşık olarak 5 metrekarelik bir kısmını aldılar. Burada inşaat yapacaklarmış. Bu, imara aykırı. İnşaat yapılacak alan bizim hanemize yaklaşık 6 metre uzaklıkta. Yaklaşık 20 aile mağdur. Burada inşaat yapılırsa hepimiz mağdur olacağız. Burada hanemize tecavüz var, hukuka aykırılık söz konusu. Yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Rica ediyoruz, gelin ve sorunlarımızı çözün. Burada inşaat yapılırsa hepimiz mağdur olacağız. Buradaki tüm apartmanlardan arsa aldılar, böyle iş mi olur? Buraya 11 kattan, 64 daire yapılacağı duyumunu aldık. Böyle bir şey olabilir mi? Yetkililere sesleniyoruz: Burada kentsel dönüşüm var ise, bu şahıs tek başına inşaat yapabilir mi?”

TALEPLER VE ÇAĞRILAR…

Bu sürecin, belediye ve tapu müdürlüğü arasında yaşanan bir ihmaller zinciri olduğu belirtilirken, yetkililerden ivedilikle hukuka uygun davranılması ve şuyulandırma sürecinin adaletli bir şekilde yeniden ele alınması isteniyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com