Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Meme Kanseri Farkındalık Ayı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, meme kanserinde erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.
Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” ile ilgili açıklama yaparak, meme kanserinde erken tedavinin önemine dikkat çekti. Konu ile ilgili Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,
“Yılda ortalama 7 milyon kişi Meme, Rahim Ağzı ve Kalın Bağırsak kanserler için tarama yaptırmaktadır. Bu taramalarla çok sayıda insan henüz bir şikâyet yaşamadan, erken teşhisle sağlığına kavuşuyor. Taramalarımızı; KETEM, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapmaktayız. Meme Kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara, Yılda bir klinik meme muayenesi ile 2 yılda bir mamografi tetkiki ile yapılmaktadır. ” ifadeleri kullanıldı.
Meme Kanseri tanısı ile tedavi gören Züleyha Gündoğdu ve Güler Ataş da meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, taramaların düzenli aralıklarla yapılması gerektiğini ifade ettiler.
Gündoğdu, “Ben 2 sene önce farkına vardım. Mamografi çekildim beni bu hastaneye yönlendirdiler bütün tedavilerimi bu hastanede yaptım. Erken teşhis çok önemli herkes gelsin ilk önce testlerini yapsınlar geç kalmasınlar. Kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun” dedi.
Ataş, “Rutin kontrol için KETEM’e başvurdum. Beni telefonla aradılar şüphe duydum. KETEM beni Fethi Sekin Şehir Hastanesinin birimine sevk etti. Şüphe duyduklarında KETEM’e başvursunlar. Erken teşhis hayat kurtarır” dedi.