HABER/ SERRA TAYLAN
Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Oda Başkanı Zülfü Tarhan, esnafların yaşadıkları sıkıntılı süreçleri atlatabilmeleri için faizsiz kredi desteği verilmesini istedi. özellikle yiyecek sektöründeki işletmeler için KDV alım satım oranlarındaki farktan dolayı esnafların zarar ettiğini ifade eden Tarhan bu konuda yetkililere seslenerek çözüm çağrısında bulundu.
% 9 luk KDV dilimi şu an esnaf ve sanatkarlarımızın sırtında ciddi anlamda bir kambur
Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar oda başkanı Zülfü Tarhan pandemi, depremler ve ekonomik krizin etkilerini atlatamayan esnafların çok zor durumda olduğunu söyledi. Yiyecek sektöründe esnafların büyük oranda iş kaybı yaşadıklarına vurgu yapan Tarhan, devletin esnafları kalkındırabilecek kredi desteği istekleri olduğunu söyledi. Lokanta ve restoranların alış ve satış rakamları arasındaki KDV oranları arasında büyük bir fark olduğuna da değinen Tarhan KDV farklarının kaldırılması gerektiğini söyledi. Konu ile ilgili açıklama yapan Tarhan şunları söyledi: ”Bizlerin her platformda dile getirdiğimiz bir nokta var. Esnaf ve sanatkarlar son bir kaç yıldır çok büyük bir sıkıntıda. Elazığ esnaflarının sıkıntısı 2020 depreminden sonra başladı. Deprem sonrası Dünya2da ve ülkemizde yaşanan pandemi süreci, bu süreçte esnafın yaşadığı sıkıntılar, müşteri sirkülasyonunun düşmesi, ticaret şartlarının tıkanması, dönmemesi esnafın eksi bakiye veya borçlanması ile sancılı süreçler yaşadı. Sonrasında bunların sıkıntılarını atlatamadan ülkemizde yaşadığımız ve hala devam eden ekonomik krizin sıkıntılarını maalesef esnaf ve sanatkarlar yaşadı. Bu noktada tabi ki bütün esnaf ve sanatkarlarımız yani her meslek gurubunda hizmet veren esnaf ve sanatkarlarımız bu zor süreçlerden geçti. Ancak bu süreçlerin içerisinde bir kat daha zorluk yaşayan kesin vardı ki bunlar da yeme içme sektöründe hizmet eden insanlarımızdı. Dolayısıyla bu zor süreçlerde ki; biliyorsunuz pandemi sürecinde kapalı bırakıldık, sonrasında paket servisle veya belirli saatler çerçevesinde hizmet vermek zorunda kaldık. Bu süreçlerde gider kalemlerimizin çok olmasından dolayı maalesef ciddi gelir kaybı yaşadık.Akabinde ekonomik krizden dolayı hala daha büyük sıkıntılar yaşıyoruz.”
”Gıdaların bizlere, işletmelere girişi % 1 iken sattığımız yemeğin, pastanın, tatlının çıkışı ise % 10 KDV li.”
Artan maliyetlere karşılık gelir kaybı yaşayan sektör esnaflarının sırtında KDV girdi çıktısı arasında % 92luk bir fark olduğunu ifade eden Tarhan, işletmelerin ürünleri %1 KDV ile aldıklarını ama ürünlerden üretilen yiyecekleri ise % 10 KDV ike sattıklarını belirterek aradaki % 9 luk vergi giderinin esnafa yüklendiğini söyledi. Bu konuyla ilgili olarak iyileştirme yapılması gerektiğini ifade eden Tarhan :
”Bir yanda artan maliyetler, kira giderlerimiz, SGK, Bağ kur giderlerimiz, kullanmış olduğumuz malzemelerin artması, gider kelmlerimizin artması, diğer taraftan da hizmet ettiğimiz müşteri sirkülasyonunun azalmasından dolayı yani insanların alım gücünün düşmesinden dolayı çok rahatlıkla gidip bir yerlerde yeme içme faaliyetlerini gerçekleştiremiyorlar. bundan dolayı müşteri sirkülasyonunda ciddi bir azalma var. Maalesef gelirimiz giderimizi karşılayamayacak bir hal almış durumda. Tabi bunun yansıra uzun bir süreçten beri sektörümüzle alakalı olarak yaşanan KDV sıkıntımız mevcut. Pandemi sürecinde Sayın Cumhurbaşkanımız temel gıdalarda KDV oranını % 1’e çekerek raf fiyatlarına yansıması amaçlanmıştı. ancak bu raf fiyatlarına yansımadığı gibi % 1 oranındaki KDV bizim sektörümüze bir kambur olarak yansıdı. çünkü almış olduğumuz temel gıdaların bizlere, işletmelere girişi % 1 iken sattığımız yemeğin, pastanın, tatlının çıkışı ise % 10 KDV li. Dolayısı ile % 9 luk KDV dilimi şu an esnaf ve sanatkarlarımızın sırtında ciddi anlamda bir kambur, ciddi anlamda bir yük. Biz bunu defalarca dile getirmemize rağmen maalesef yetkililer bu güne kadar bu noktada yetkililerden bir çözüm bulamadık. Bizlerin de buradaki mağduriyetini bir tarafa bırakın, devletin esnaftan vergi toplama noktasında bu kadar ciddi olduğu bir süreçte maalesef temel gıdada en büyük ciroları yapan market zincirlerinin ekmeğine yağ sürdüğünü gözlemliyoruz. bu noktada onların yapmış oldukları satışlarda çok ciddi anlamda devletin vergi kaybı olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bunu da yetkililere iletelim.” diye konuştu.
”Haftada bir gün dışarda yemek yiyen bir aile artık ayda bir bile dışarda yemek yiyemeyecek hale geldi.”
Yeme içme sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Tarhan, insanların alım gücünün düşmesi ve ekonomik sıkıntılarından dolayı dışarda yeme içme alışkanlıklarından vazgeçtiğini belirterek bu durumun sektördeki esnaflar açısından büyük bir darboğaza yol açtığını söyledi. Esnafların yaşanan ekonomik darboğazdan kurtulabilmesi için devletin faizsiz kredi desteğinde bulunması gerektiğini ifade eden Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü:
”Sektörümüzde ciddi anlamda sıkıntılar var. İnsanların, emeklinin, asgari ücretlinin hali maalesef ortada. bundan dolayı insanların alım gücü yok. Bu nedenle insanlar dışarda çok rahat tüketemiyor. Lokantalarda, pastanelerde, tatlıcılarda yeme içme sektörü alanlarında yiyip içip zaman geçirme noktasında maalesef şanslı olamıyorlar. Bundan dolayı işletmelerimizin sirkülasyonlarında ciddi anlamda azalma var. Çünkü düşünün; haftada bir gün dışarda yemek yiyen bir aile artık ayda bir bile dışarda yemek yiyemeyecek hale geldi. bunun ötesinde insanlar mecburi ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. Hal böyle olunca ister istemez bu esnafa yansıyor.”
”Vatandaş, dışarda yemek yiyecekken artık dışarda bir simitle ya da aç olarak günü kurtarma derdine, arayışına girmiş durumda”
”Vatandaş bir gömleği bir ay giyecekken bir sene giymek için artık çaba sarf ediyor. Veya dışarda yemek yiyecekken artık dışarda bir simitle ya da aç olarak günü kurtarma derdine, arayışına girmiş durumda. Dolayısı ile piyasanın canlandırılması lazım. Esnaf ve sanatkarımız ülkemizin ve şehrimizin mihenk taşıdır. Güçlü esnaf ve sanatkar güçlü şehirleri, güçlü ilkeyi inşa eder. Bu noktada esnaf ve sanatkara faizsiz, can suyu olabilecek şekilde faizsiz kredi desteği olanağının sağlanması gerekiyor. Mutlaka piyasayı canlandırmak için bazı tedbirler alınmalı. Vatandaşımızın, emeklinin, memurun, asgari ücretlinin alım gücünün daha da arttırılması noktasında bazı çalışmaların yapılması lazım .Temennimiz bu yolda. aksi takdirde bu sıkıntılarımız devam edecektir.”