KARAKALEM VE KÖMÜR ÇALIŞMALARININ ÖZELLİKLERİ
Sanatseverlerin geçmişten günümüze kadar aklında soru işareti olarak doğru bir karakalem çalışması nasıldır? Her siyah beyaz çalışma orijinal karakalem midir? Sorularının cevabını gelin birlikte inceleyelim!
Kömür çalışması toz şeklinde fırça yardımıyla yapılmaktadır. Orijinal karakalem çalışması ise; kurşun ve dereceli ( HB, 2B, 8B) gibi. Uçlu kalemlerle yapılmaktadır. Kömür çalışmalarında belli bir süre sonra nem ve rutubetten noktâ şeklinde bozulmalar meydana gelebilir. Karakalem çalışmasın da kağıtta kırılma olmadığı müddetçe bozulma görülmemektedir. Kömür çalışmasına Fiksatif yada saç spreyi sıkılmasından ötürü çerçeve yapılması durumunda cama yapışmaktadır. Karakalem çalışmasına sprey sıkılması gerekmemektedir. Kömür çalışmasının kalıcılığı kullanılan malzemeye göre değişkenlik gösterebilir. Karakalem çalışmasına herhangi bir su vb. Sıvı dökülmediği müddetçe yüzyılda geçse kalıcılığını korumaktadır. Kömür çalışması işçilik ve amatörlük açısından daha uygun fiyatlara yapılabilir. Ancak; Karakalem çalışması eserdeki detaylara ve yanış (işleme)’lere göre daha uzun sürmektedir.
Kömür çalışmasında tekniğin özelliği ile calışılmaktadır. Karakalem çalışmasında ise; hissederek ve tonlayarak çalışma yapılmaktadır. Karakalemin bu özelliğinden dolayı ışık-gölge etkisi hacim oluşmada anatomik özellikleri daha etkili bir şekilde verilebilir. Ancak; Karakalemle yapılan çalışmalarda daha fazla imkan sunmaktadır. Bu da Karakalem de geniş bir yelpazede tonlama ve ışık-gölge etkisi sağlamaktadır. Karakalemde tonlama ve geçişler daha güçlü bir şekilde verilmektedir. Fakat; kömür çalışmaları sanatçıya daha kısıtlı tonlama imkanı sunmaktadır. Karakalem de doku çalışmaları çok etkili ve istenilen düzeyde yapılmaktadır. Fakat; Sanatçı Kömür çalışmasında his ve duyguyu karşı tarafa geçirememektedir. Karakalem daha hissiyatlı ve muhtevi duygularla çalışılırken Kömür çalışmaları daha mekanik bir etkiye sahiptir.
Karakalem çalışmalarında yapılan her eserin kendine has bir özelliği bulunmaktadır. Kömür çalışmalarında tekniğin özelliğinden dolayı aynı tadı alamamaktayız.
Karakalemde Sanatçı duygu ve hislerini kâğıta kolayca aktarabilir. Ama; Kömür çalışmasında tekniğin vermiş olduğu imkanlar sınırlı olarak yansıtılır.
Bütün bunlardan yola çıkacak olursak; Kömürle yapılan çalışmalarda kullanılan malzemenin uyumsuzluğu iki farklı etkiye sahip olduğunu göstermektedir.