Kısa adı “MM Tarama Sistemi” olan “Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”nin ilk çalışmaları, 2016 yılında başlamıştı. 2024 yılında ise bu çalışmalarda yapay zekâ kullanılmaya başlandı. Yaklaşık 1 milyondan fazla mamografi görüntüsü bu kez algoritma tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda şüpheli bulgular yüzde 90’a yakın doğruluk payı ile tespit edilerek önceliklendirildi. Radyoloji uzmanlarının da incelemesiyle birlikte söz konusu hastalar, MHRS üzerinden hekimlere yönlendirildi. Böylelikle hastaların tedaviye erken erişimi sağlandı.
MM Tarama Sistemi; 2016 yılında tarama mamografilerinin raporlanması, ulusal bir sistem üzerinde arşivlenmesi, çekim ve rapor kalitelerinin artırılması, istatistiklerinin tutulması ve toplum tabanlı olarak işleyişin düzenli bir yapıda sürdürülmesi amacıyla hayata geçirilmişti.
KETEM’lerde (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve SHM’lerde (Sağlıklı Hayat Merkezi) çekilen tarama mamografileri, teleradyoloji yöntemi ile MM Tarama Sistemi üzerinde raporlanıyor. Mamografi çekimi yapılan kişilerden tarama sonucu şüpheli çıkanlar, sistem üzerinden otomatik olarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) yönlendiriliyor ve genel cerrahi randevusu oluşturularak tedaviye en kısa sürede başlanıyor.
MM Tarama Sistemi projesi ile; sağlık profesyonelleri arasında raporlama standartlarının uyumlu hâle getirilmesi, mamografi tarama sonuçlarının yüzde 100 dijital ve merkezi bir sistemde toplanması, yapay zekâ destekli önceliklendirme ile şüpheli bulguların daha hızlı değerlendirilmesi, mamografi tarama görüntülerinin raporlanması için geçen sürenin şüpheli bulgular için kısaltılması ve radyoloji uzmanlarına “karar destek sistemi” ile tanı koyma ve erken teşhiste yardımcı olunması amaçlanmıştı.
Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre yapay zekâ destekli projenin başarısıyla ilgili ilk kazanımlar elde edilmeye başlandı. Hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi sağlandı ve hastaların yaşam kalitesi artırıldı. Erken evrede hastalığı teşhis edilen kişiler daha az cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyduğu için hastalar üzerindeki ekonomik ve psikolojik yük azaldı. Tedavi maliyetlerinde de önemli ölçüde düşüş sağlandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir kez ücretsiz meme kanseri taraması yapılabiliyor. Henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan, erken evrede kanseri tespit etmek amacıyla verilen bu hizmetin tıbbi kuralları Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından, bilişim kuralları ise Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor.