DOLAR 39,8623 0.04%
EURO 47,2660 0.22%
ALTIN 4.274,11-0,03
BITCOIN 4224097-1.03145%
Elazığ
22°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sendikalar Elazığ’da eylem yaptı:’’Geçim derdi büyüdü. Bu teklif toplu sözleşme değil, bu teklif toplu oyalama takdiğidir.’’
  • Harput Times
  • Güncel
  • Sendikalar Elazığ’da eylem yaptı:’’Geçim derdi büyüdü. Bu teklif toplu sözleşme değil, bu teklif toplu oyalama takdiğidir.’’

Sendikalar Elazığ’da eylem yaptı:’’Geçim derdi büyüdü. Bu teklif toplu sözleşme değil, bu teklif toplu oyalama takdiğidir.’’

ABONE OL
1 Temmuz 2025 22:50
Sendikalar Elazığ’da eylem yaptı:’’Geçim derdi büyüdü. Bu teklif toplu sözleşme değil, bu teklif toplu oyalama takdiğidir.’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber/ Funda Canpolat/ Serra Taylan

Türk İş’e bağlı sendika üyeleri işçiler Elazığ’da bir araya gelerek bir protesto eylemi gerçekleştirdiler.  Toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü görüşmelerinde sunulan ikinci teklife tepki gösteren sendikalar Elazığ Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak yapılan zam teklifini kabul etmeyeceklerini ifade ettiler. Türk İş Elazığ İl Başkanı, Yol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Bayram Bahçeci, çalışanın mağduriyetinin giderileceği bir teklif sunulana kadar susmayacaklarını belirterek:’’   Bu teklif toplu sözleşme değil, bu teklif toplu oyalama takdiğidir. Bu teklif işçiyi emekçi açlığa mahkum etmektir. bu teklif işçi ile alay etmektir. Ve bugün eylem planımız doğrultusunda emekçiler olarak bir adım daha atıyoruz. Ve bugün eylem planlarımız doğrultusunda emekçiler olarak bir adım daha atıyoruz. Alandayız, meydanlardayız. Kitlesel olarak sesimizi yükselteceğiz, susmayacağız, inmeyeceğiz.” dedi.

Bayram Bahçeci:  ‘’Hükümet öyle bir teklif sundu ki;  işçinin emeğini adeta yok saymıştır. Resmen bizimle alay etmiştir.’’

Türk İş ve bağlı sendikalar Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde işçi tarafına Sunulan Teklife tepki göstermek amacıyla Cumhuriyet Meydanında eylem yaptı. İşçi sendikaları 2025 yılı ilk altı ayı için günlük en düşük brüt ücretin 1.800 TL olması ve aynı dönem için yüzde 50 zam talep ettiklerini belirttiler. Toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü görüşmelerinde sunulan ikinci teklife tepki gösteren sendikalar adına konuşan Türk İş Elazığ İl Başkanı, Yol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Bayram Bahçeci, çalışanın mağduriyetinin giderileceği bir teklif sunulana kadar susmayacaklarını söyledi.

”Mutfakta yangın var. Ama TÜİK ve yetkililer hala güzel havalardan bahsediyorlar.”

Bahçeci TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını eleştirerek:

”TÜİK‘in açıkladığı enflasyon oranlarıyla halkın gerçekleri birbirinden dağlar kadar farklı, aramızda okyanuslar var.  TÜİK verileri yaşadığımız geçim sıkıntısını yansıtmıyor. Mutfakta yangın var. Ama TÜİK ve yetkililer hala güzel havalardan bahsediyorlar.” dedi.

”Bu teklif toplu oyalama takdiğidir. Bu teklif işçiyi emekçi açlığa mahkum etmektir. bu teklif işçi ile alay etmektir.”

Toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü görüşmelerinde sunulan ikinci teklife tepki gösteren Bahçeci sölerini şöyle sürdürdü:

” Bu teklif toplu sözleşme değil, bu teklif toplu oyalama takdiğidir. Bu teklif işçiyi emekçi açlığa mahkum etmektir. bu teklif işçi ile alay etmektir. Ve bugün eylem planımız doğrultusunda emekçiler olarak bir adım daha atıyoruz. Ve bugün eylem planlarımız doğrultusunda emekçiler olarak bir adım daha atıyoruz. Alandayız, meydanlardayız. Kitlesel olarak sesimizi yükselteceğiz, susmayacağız, inmeyeceğiz.Fakat görüyoruz ki ne bizi duyan olmuş, ne de halkın gerçekleriyle yüzleşen olmuş. Hükümet geçtiğimiz haftalarda Cuma günü yaptığı toplantıda bizlere yine geçim şartlarına uygun kabul edemeyeceğimiz bir teklif sunmuştur. Hatta öyle bir teklif ki işçinin emeğini adeta yok saymıştır. Resmen bizimle alay etmiştir.’’dedi.

‘’Hükümete buradan da seslenmek istiyoruz. Hakikaten zordayız, geçinemiyoruz.’’

Eylem yapan sendika üyesi ve Yol iş 2 Nolu Şube Teşkilatlandırma  Sekreteri Fatih Öztürkmen    İl Özel İdare Personeli olarak görev yaptığını ve  2018 yılından beri kadrolaşma sürecinin tamamlanamadığını söyledi. İşçilerin Türkiye’nin üretim gücü olduğunu belirten Öztürkmen şunları söyledi:

‘’İl Özel İdare Personeli olarak buradayız, zordayız. Geçinemiyoruz. Türk İş’in almış olduğu eylem kararlarını bugün de burada devam ettiriyoruz toplu bir şekilde Türk iş olarak. Hastanelerde, İl Özel İdare‘de, Karayollarında, DSİ’de çalışanlar, bütün kamu kuruluşları bugün burada olacak. Zorda olduğumuzu dile getireceğiz. Sesimizi hükumete duyurmaya çalışacağız. Hükumete buradan da seslenmek istiyoruz. Hakikaten zordayız, geçinemiyoruz, problemlerimiz var. 2018’de kadro süreci dediğimiz; 2018’den beri mahkemelerimiz devam ediyor. 6772 sayılı Tediye Kanunuyla Özel İdare İdare şirket personeli olarak faydalanamıyoruz. Bunu defalarca dile getirmemize rağmen, genel merkezimizin defalarca dile getirmesine rağmen halen daha bir çözüm bulunamadı. Şu an o toplu sözleşmede taslakta. Taleplerimizde bu da var. Sonuç bekliyoruz. Hükumete buradan sesleniyoruz; sesimizi duyurmaları gerekiyor. Biz Türkiye’nin üretim gücüyüz. Hükumetten bu hafta içi bir teklif geleceği açıklandı. Güzel bir teklifin gelmesini ve bizim bu eylemlerimizin son bulmasını bekliyoruz.

Maaşlarımızın iyileştirilmesi, sosyal haklar, 1800 TL taban ücreti, yevmiye. Üstüne %50 zam oranımız var, bunun yanında yemek ücreti var. Bunun yanında kira yardımı var, bunun yanında birçok sosyal haklar var. Şimdi Özel İdare’den bahsedeyim. Özel İdare’den altı çeşit işçi var. Hepsinin maaşı ayrı ayrı. Hepsinin sosyal hakları ayrı ayrı. Bunlara son verilmesini talep ediyoruz. Taşeronlara kadro istiyoruz. 2018’de vermiş olduğu kadroyu da özellikle personeller hala daha aynı sıkıntıları yaşıyor. Aynı zamanda yevmiye farkları var eski personelle yeni personel arasında bu farkların giderilmesini bekliyoruz.’’

‘’Bizim talebimiz vergide adalet. Biz zam peşinde değiliz. Vergiyi  %15’te sabit tutsun.’’

Eyleme katılan ve haklarının verilmesini isteyen Ali Tadım ise işçilerin en büyük sıkıntısının vergilerdeki adaletsizlik olduğunu söyledi. Vergide adalet olduğu sürece zam oranında büyük bir beklenti içinde olmadıklarını ifade eden Tadım:

‘’27 yıldır çalışıyoruz 37 bin TL maaş alıyoruz Bununla nasıl geçelim kredi kartı geliyor 30 bn TL. Nasıl geçineceksin?  Bizim talebimiz vergide adalet. Vergiyi %15’e düşürsün, bize tek %20 zam versin. Biz zam peşinde değiliz. Vergiyi  %15’te sabit tutsun.  Bugün brüt maaş yükseldiği zaman zam verse, %30. Diyelim ki zam verdi. Brüt maaş yükselecek. Brüt maaş yükseldiği zaman senin vergi dilimin %35’e çıkacak. Benim elime geçmeyecek ki. Vergi yine kesecek parayı. Şu andaki zammı hesaplıyorum. Benim alacağım zamla maaşım 44- 45 olacak. Nasıl geçineceksin?  Yani geçinecek bir durum yok. Artık ok yaydan çıktı. Bugün beş senelik çalışan memur benden daha fazla alıyor. Beş senedir çalışan arkadaşlarımız var. Daha yeni işçi benim gibi, ben 28 senedir çalışıyorum. O adam sekiz senedir çalışıyor benden fazla maaş alıyor.’’ Diye konuştu.

‘’Bu şartlar altında 35 bin TL ile geçim oluyorsa buyrun geçindirsinler.’’

Eyleme katılan Bayram Çinkis adlı bir işçi de 35 bin lira maaşla geçinmeye çalıştığını belirtti. Aldığı maaşla iki çocuk okutmaya çalıştığını ifade eden Çinkis:

‘’Ben 35 yıllık demir yolunda işçiyim. İki tane çocuk okutuyorum. Aldığım maaş 35 bin TL. Elektriktir, sudur, doğal gazdır. Bu şartlar altında 35 bin TL ile geçim oluyorsa buyrun geçindirsinler. Söyleyeceklerim bu kadar.’’ Dedi.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP