HABER / FUNDA CANPOLAT
Sürekli olarak mağduriyetlerle gündeme gelen Elazığ’ın Maden ilçesi bu defada işçi alımlarında siyasetin etkisi ve Fabrikaya işçi alımında Madenlilere ayrım yapılmasıyla gündemde.
Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Seterli köyünde Cengiz Holding tarafından kurulan fabrikada işçi alımlarına ilişkin tartışmalar büyüyor. 600’ün üzerinde işçi kapasitesine sahip fabrikada ilçe halkından çok az sayıda kişinin istihdam edilmesi tepkilere yol açtı. Fabrikaya çevre ilçelerden taşımalı işçi getirildiği, Madenlilerin ise dışlandığı iddia edilirken, CHP Maden İlçe Başkanı Göksel İlhan işçi alımlarında siyasi etkilerin belirleyici olduğunu öne sürdü.
Göksel İlhan Harputtimes Habere yaptığı açıklamada;
“Şimdi ilçemizde Seterli bölgesinde Cengizler Holding tarafından çalışmaya devam eden fabrikada bir takım sorunlar yaşıyoruz. En büyük sorunlardan biri ilçemizde 2 fabrika olmasına rağmen işsizliğin hatsafada olması. İlçemizin nüfusunun bu denli düşük olmasına rağmen işsizlik almış başını gidiyor. Gençlerimiz insanlarımız işsiz ve çaresiz bir şekilde kalmış durumdalar. Yalnız ilçemizde Cengizler Holding tarafından işe alınmış 600 tane çalışan var şu anda. Bu 600 işçi içinde sadece 100’ün üzerinde Madenli işçi var. Geri kalanı muhtemelen Ergani ve Elazığ’da ikamet ediyorlar yalnız şöyle bir durum var en dikkat çeken nokta ise Palu’dan yaklaşık 200 Palulu hemşehrimiz çalışmaktadır. Biz Ergani’den veya Palu’dan ilçemize gelerek ekmek parası kazanan hemşehrilerimize tabi ki karşı değiliz. Bundan rahatsızlıkta duymuyoruz. Bizim rahatsızlık duyduğumuz nokta ilçemizde işsizlik bu kadar fazlayken ve bu şirket tarafından Maden’de yaşayan burada ikamet eden işsiz vatandaşlarımız işe alınmazken hangi sebeplerle çevre ilçelerden insanlar burada çalıştırılmak isteniyor.”
Madenlilere karşı ön yargıyı hissediyoruz
İşe alımlarda özellikle iktidara yakınlığın ön planda tutulduğunu belirten İlhan, şirketin yetkilileri ile görüşme konusunda bile sıkıntı yaşadıklarını iddia etti. İlhan konuşmasına şöyle devam etti;
“Tavır olarak da baktığımız zaman bu şirketin memleketimize girdiği günden itibaren Madenlilere karşı olan ön yargısını hissediyoruz. Ben fabrikanın yapıldığı Seterli köyündenim. Bizim vatandaşlarımız fabrikaya gittiğinde nizamiyeden içeriye alınmıyor. Sadece Seterli köyü değil genel olarak Madenliler alınmıyor. Daha doğrusu alınan vatandaşlarda iktidar yanlısı olan insanlardır. Burada çok kötü bir siyaset güdülüyor. Halbuki burası ilçemize gelen bir ekmek kapısıdır ve İlçe Teşkilatımız için hangi parti olduğunun bir önemi yoktur. Buranın yöneticileri ile iletişim kurmak istiyoruz. Ama bu şirketin yöneticileri tarafından aynı karşılanmıyoruz. Açıkçası kendileriyle görüşmek istediklerimiz de isimlerimizi alıp genel merkezle görüşüp onay aldıktan sonra bizimle görüşebileceklerini söylediler. Görüştüğüm yetkili Çağan Bey diye bir arkadaştı. Çağan Bey‘e dedim ki eğer durum böyleyse iki gün önce de Ak Partililer geldi onlar için de Genel Merkezden izin aldınız mı? Almadıklarını tahmin edebiliyorum Ak Partililerle sürekli görüştüklerini de biliyoruz. Bize karşı böyle bir tavır sergilediler.
Hükümet yanlısı olmamamız Ana Muhalefet Partisi olmamız sebebiyle böyle davranıyorlar ancak şunu söylemek istiyorum ki biz Ana Muhalefet Partisi isek mecliste Ana Muhalefet Partisiyiz ama şu anda Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’nin birinci partisi bize karşı bu tavırlarını anlamak mümkün değil.”
Özellikle Fabrikada bulunan 2 yönetici Maden’e karşı ön yargılı
Fabrika yöneticilerinden bazılarının Maden halkına karşı ön yargılı olduğunu öne süren İlhan, bu kişilerin istihdam politikalarında da etkili olduklarını söyledi. İlhan, “Özellikle iki yöneticinin Maden’e karşı önyargılı yaklaştığını görüyoruz. 600 işçiden yaklaşık 450’sinin çevre ilçelerden seçilmiş olması, normal bir durum değil” dedi.
İlhan sözlerine şöyle devam etti;
“Orada 2 yönetici Maden’e karşı önyargılı ve bu tavırlarda bulunduklarını biliyorum . Onlarla ilgili bir kaç olaya şahitlik ettik. Birincisi Kazım Bey en başta bu arkadaş, daha sonra da Kazım Bey’in yetkisi ile Çağan Bey’i önyargılı görüyorum. Şöyle ifade edeyim tablo ortada 600 tane çalışanın olduğu bir şirkette 100 civarında ya da yüzün üzerinde Madenli olması geri kalan 400- 450 tanesinin Madenli olmaması Palu’dan ve Ergani’den olması burda anormal bir durum olduğunun göstergesi. Açıkçası şöyle ifade edeyim siyasetin şu anda devrede olduğu ve işçi alımlarında referans olduğunu biliyoruz. Burda kimlerin etkili olduğunu da biliyoruz. Açıkça şunu söyleyeyim Ak Parti Milletvekili Ejder Açıkkapı’nın Paluluları buraya doldurduğu görüyoruz. Her şey gözümüzün önünde cereyan ediyor. Yani düşün bir başka ilçemiz değil özellikle Palu, peki neden Palu? Cengizler Holding’in Palu‘da bir işçi alım irtibat bürosu mu var ? İş başvuruları Palu‘da mı yapılıyor? Neden hep Palu’dan işçi alınıyor? Mutlaka birileri devreye giriyor ve bizim aldığımız duyumlar tereddütsüz bir şekilde Ejder Açıkkapı tarafından şirkete yönlendirildiğini belirtiliyor. Şirketin işçi alımları da bunun üzerinden ilerliyor. Diğer fabrikada da Ergani’den Çermik‘ten gelen vatandaşlar vardı, işçi arkadaşlar vardı ama onlara baktığımız zaman onlar vasıflı teknik elemanlardı ama bu fabrikaya baktığımız zaman 450 işçinin civar ilçelerden getirildiği görülüyor. Bu 450 işçinin teknik ve vasıflı eleman olduğunu iddia edemezler herhalde.
İlçemizde işsizlik oranı yüksekken diğer ilçelerden taşımalı işçi getirilmesi sizce de ilginç değil mi?
Burada siyasi kanaldan etkilenerek siyasetin baskısıyla bu insanları burada çalıştırıyorlar. Biz diğer ilçelerimizden gelen arkadaşlarımızın burada ekmek yemesine karşı değiliz ama ilçemizin ekonomisi dibe vurmuşken, ilçe büyük problemler ve sorunlar yaşarken, heyelan riskimiz olan bölgemiz hala tahliye edilmemişken ,burayla ilgili problemler çözülmemişken Yıldızlar Holding’in Maden’i katledip gitmişken ve çarşıda gezerken bir sürü insanımız çalışabilecek durumdayken kahveleri çaresiz bir şekilde doldurduğu görmüşken şimdi burada işsizlik varken başka yerden işçi getirilmesi açıkcası bize dokunuyor. Bu bizim hakkımız ve hakkımız alınıyor. Şirketin yaklaşık 15 tane aracı günlük olarak Palu ve Ergani’den gelen işçileri evlerinden alıp köydeki fabrikaya getiriyor ve çalıştığı mesaileri bittikten sonra tekrar memleketlerine bırakılıyorlar.
Maden’e herhangi bir faydası olmuyor, bir girdisi olmuyor, ekonomiye bir katkısı olmuyor. Madem ilçesine girmiyorlar, esnaftan bir çay içmiyorlar, bir yemek almıyorlar , bir sigara almıyorlar, alışveriş yapmıyorlar 600 tane çalışanın en fazla 50 tanesi Maden’ in merkezinde ise 550 tanesinin kesinlikle Maden’le ilgi alakası yoktur. İlçe ekonomisine hiçbir katkısı yoktur , sosyal yaşamına herhangi bir katkısı yoktur. Orada servislerle taşınıyor.