TÜM Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Türkiye’de yaşayan emeklilerin sorun ve taleplerini dile getirdi. Harputtimes.com’ a özel açıklamalarda bulunan Başkan Çalışkan, Türkiye’de ki emeklilerin ekonomik durumlarının düzeltilebilmesi için öncelikle üretim ve tarım alanlarına önem gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Sadece emekli maaşlarına ve asgari ücrete yapılan zamlar ile ülke ekonomisinin düzelmeyeceğini dile getiren Başkan Çalışkan, Türkiye’de market raflarının dolu olduğunu ancak emeklilerde alım gücü olmadığını vurguladı. Başkan Çalışkan yaptığı açıklamada;
“Bugün emeklilerin %80′ inin maaşı asgari ücretin altında. Tabi ki bu bütün emekliler zor durumda demektir. Biz emeklilere isterken önce Türkiye’nin ekonomisinin düzelmesi bunun içinde üretime, tarıma önem verilmesini istiyoruz. Sadece emeklinin taban maaşını yükselterek, efendim asgari ücreti yükselterek sorunların çözülmediğini gördük. Raflarda gıda malzemesi var raflar dolu fakat emekli parası olmadığı için alamıyor. Bunlar nedeniyle öncelikle bunların düzeltilmesini istiyoruz, Türkiye ekonomisinin, emekli ile birlikte Türkiye’nin düzelmesi lazım. Emeklilere gelince şöyle 28. hükümetten talebimiz budur zaten hepsine de ilettik. ” ifadelerine yer verdi.
EMEKLİ İKRAMİYELERİNİN ARTIŞININ ASGARİ ÜCRET ARTIŞINA BAĞLANMASINI İSTİYORUZ
Tüm emeklileri kapsayacak olan intibak yasasının çıkarılmasının önemini vurgulayan TÜM Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, aynı zamanda emekli ikramiyelerine yapılacak olan zamların asgari ücret artışına endekslenmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Çalışkan;
“Bir tüm emekliyi kapsayacak bir intibak yasasının çıkarılması. Bu intibak yasası hizmet ve prime dayalı çıkartılmalı. Aynı prim, aynı hizmet, aynı maaşı almaları. Emekliler arasında ki farklı uygulamaların kaldırılması. SSK emeklisi, emekli sandığı emeklisi, Bağ-Kur emeklisi bunlarında aralarında farklılıklar var bunlarında kaldırılmasını istiyoruz. Artı daha önce uygulanan ve bizim daha memnun olduğumuz kat sayısı gösterge sistemini işçi ve Bağ-Kur emeklisine tekrar getirilmesini istiyoruz. Bunun dışında emeklilerden alınan katkı payları, sağlıktaki katkı payları emeklileri sıkıntıya düşürmektedir. Bu katkı paylarının kaldırılması lazım. bunun Dışında ikramiyelerimiz var. emekli ikramiyelerine malum 4 sene sonra, 5 sene sonra bir artış verildi. Biz böyle her sene beklemek değil emekli ikramiyelerinin asgari ücrete endekslenerek asgari ücret artışıyla devam etmesini istiyoruz.” dedi.
BİZ ÖZEL HASTANELERDE DEĞİL, DEVLET HASTANELERİNDE TEDAVİ GÖRMEK İSTİYORUZ
Başkan Çalışkan özel hastanelerin ücretlerine yansıyan yüksek miktarlarda farkların muayene olacak emeklileri olumsuz etkilediğini dile getirdi. Özel hastanelerde değil devlet hastanelerinde tedavi görmek istediklerini dile getiren Başkan Çalışkan, “Randevu almak , görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinin uzun sürmesi mecburen bizi özel hastanelere göndermektedirler.” ifadelerine yer verdi.
Başkan Çalışkan;
“Burada özel hastaneler durumu var. Özel hastanelerde %200’e kadar fark alınır tabi her hastane kendine göre fark alıyor ama bugün özel hastaneye giden bir emekli maalesef hiçbir şey yapmasa bir ilaç yazdırsa 500 lira fark ödüyor. Bu %200’lük farkında tekrar gözden geçirilmesini biz özel hastaneye değil devlet hastanelerinde, üniversitelerde tedavi görmek istiyoruz çünkü burda da gittiğimizde randevu almak , görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinin uzun sürmesi mecburen bizi özel hastanelere göndermektedirler. Bunun için bunların tedbirinin alınması, bunların bir an önce çözüme bağlanması gerekir. Çünkü biz gençliğimizde 3 ayda 6 ayda bir kere hastaneye giderken şimdi ayda 3 defa, 5 defa gidiyoruz. Çünkü sağlık hizmeti yaşlılıkta daha çok ihtiyaç duyulan bir hizmettir. ” dedi.
EMEKLİLİK BİR LÜTUF DEĞİL HAKTIR
Yaşa göre değil hizmet ve prime göre düzenlenmesi gereken bir hizmettir. Çünkü bugün son uygulamada en düşük taban maaşı hazineden destek vererek borç kayıt ederek 7 bin 500 liraya çıkardılar. Şimdi bu ne demektir 20 sene bir fiil hizmeti olanla 10 sene hizmeti olan yani 3600 gün olan kişi aynı maaşı almaktadır. Bu da emekliler arasında huzursuzluk yaratmaktadır. Bu tür huzursuzluklara meydan verilmemesi gerekir. Biz yaşlı insanlarız oturuyor arkadaşlarımız parklarda, camilerin avlularında birbirilerinin maaşlarına bakıp niye sen benden fazla alıyorsun diyorlar bunlara meydan vermemek lazım. Devlet şöyle ki yaşlı insanlara kültürel hizmet sunmak mecburiyetindedir. Sosyal devlet hizmetiyle bakmak mecburiyetinde emeklisine. Bunun için 28. hükümetten taleplerimizi bildirdik daha teferruatlı bir şekilde. Bu sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz. Biz emekliler olarak devlete hizmetimizi verdik, gençliğimizi verdik emeklilik bir lütuf değildir haktır. Bu bizim alın terimiz, hizmetimiz ve gençlikte yaşadığımız alın terimizin karşılığıdır.