Ana Sayfa GÜNDEM 10 Mayıs 2022 384 Görüntüleme

PROF. DR. KAVAK “ANNE ÖLÜMLERİNİN ELAZIĞ’DA Kİ EN SIK NEDENİ GEBELİK ZEHİRLENMESİDİR”

Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonunda “Doğum Sonu Kanama Kursu” düzenlendi. Prof. Dr. Salih Burçin Kavak Direktörlüğünde düzenlenen kursta doğum sonrası kanama nedeniyle hayatını kaybeden hastalara dikkat çekildi. Dr. Öğretim Üyesi Özlem Doğan ve Dr. Özlem Koç’un Başkanlığında düzenlenen kursta bilgilendirme yapıldı. Kurs sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Salih Burçin Kavak  ” Tüm dünyada, Doğum ve bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölen anne sayısı yılda 529 bindir. Bu ölümlerin en sık sebebi Doğum Sonu Kanama olup, yaklaşık her 5 dakikada bir anne ölümüne neden olmaktadır.” dedi.

Doğum sonrası ölen her 3 anneden birinin ölüm sebebinin, doğum sonu kanama olduğunu da ifade eden Kavak şunları ifade etti:” Türkiye’de de durum benzerdir. En sık anne ölüm nedeni ülkemizde de doğum sonu kanamalardır. Son 20 yılda ülkemizdeki anne ölümleri çok azalsa da doğum sonu kanama nedeniyle, anne ölümleri devam etmektedir. Bu ölümleri azaltmanın en önemli yolu sağlık personelinin eğitimi ve gerekli tıbbi malzeme ve ilaçların teminidir. Bu nedenle ilimizde doğum sonu kanama kursu düzenledik ve hizmet içi eğitimimizi yüksek katılımla gerçekleştirdik. İlimiz doğum sonu kanama kurslarını düzenli şekilde yaptığı için, Türkiye ortalamasına göre doğum sonrası kanama başarı ile tedavi edilmektedir. Verilerimiz Türkiye ortalamasından iyidir. Ancak, anne ölümlerinin Elâzığ’daki en sık nedeni gebelik zehirlenmesi olup, bu konuda ek çalışmalar yapma gereği vardır. Bu ihtiyaç doğrultusunda ileriki günlerde, gebelik zehirlenmesi ile ilgili toplumsal farkındalık oluşturma ve sağlık personelinin güncel tedaviler hakkında bilgilendirilmesine yönelik, hizmet içi eğitim kursu düzenlenmesi kararı da alınmıştır.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com