Elazığ’ın Şahinkaya(Xulvenk), Uzun Tarla ( Erzürük), Sarı Çubuk (Bızmışen), Esenkent (Han) ve Koruk köylerinde Gavang/Gağan adı verilen geleneksel yeni yıl etkinliği düzenlendi.
Elazığ’da; Koruk Köy, Dambüyük ve Esenkent Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından düzenlenen etkinlikte Elazığ’ın geleneksel yeni yıl kutlamalarından biri olan Gağan etkinliği düzenlendi. En son 43 yıl önce yapılmış olan bu kültürün tekrar yaşatılması için düzenlenen etkinlikte katılımcılar ve vatandaşlar keyifli anlar yaşadılar.
Etkinlik sonrasında toplanan yardımlar ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un desteği ile düzenlenen etkinlik için konuşan Koruk Köy, Dambüyük ve Esenkent Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürkan Bektaş Milletvekili Gürsel Erol’a teşekkür ederek geleneksel Gağan Etkinliğinin yeni yıl umudunu ve yardımlaşmayı hatırlatan bir etkinlik olduğunu söyledi.
Bektaş:” Bu geleneksel etkinliğimizin yaşatılması adına düzenlediğimiz organizasyona katkıda bulunan CHP Elazığ Milletvekilimiz Gürsel Erol’a teşekkür ederiz. Hem eğlendi hem yardımlaşmanın feyzini yaşadık. Gün sonunda topladığımız parayla öğrenci arkadaşlarımıza maddi destek sağlama imkanımız oldu.
BEKTAŞ: GELENEKSEL BİR ETKİNLİĞİ YAŞATTIK
Arkadaşlarımızla birlikte Elazığ’da 4 köy ve şehir merkezinde Gağan Etkinliğimiz oldu. Bazı köylerde yaklaşık 43 yıldır Gağan etkinliği yapılmıyordu. Arkadaşlarımızın desteğiyle Elazığ’da bu etkinliği gerçekleştirdik. Elazığ’da bu etkinliği gerçekleştirdik. Elazığ’da bu Gağan’ı gerçekleştirdik. Gağan Etkinliği eski bir kültür olarak yeni yıl etkinliğidir. Aslında köy seyirlik oyunudur. 4 karakterden oluşur. Kara, Fate, çeken arkadaşımız Kale, yaşlı Anamız Hızır oluyor. 4 arkadaşımızla birlikte yeni yıl etkinliğinde köy seyirliği oynadık.
Buradaki arkadaşlarımızın sembolik anlamları var. Fate aslında gelecek olan, geçmişle gelecek arasındaki bağ oluşturan bir kadının sembolü. Kara olan arkadaşımızın da gelecek yılı temsil eder yaşlı olan Qal ise de geçmiş yılı temsil eder. Bu anlamda her yıl kutlanan bazı bölgelerimizde bu etkinlik kültürel bir sembol haline gelmiştir. Bazı köylerde unutulmuştur. Biz bunu hatırlatmak için bazı köylerimizde bu etkinliği uygulamış olduk. dedi.