Ana Sayfa EKONOMİ, GÜNDEM 15 Mart 2022 327 Görüntüleme

BESİCİ ÇELENK “DEVLET DESTEK SAĞLAMAZSA BESİCİLER AYAKTA KALAMAZ”

Yaşanan ekonomik sıkıntılar besiciyi de vurdu. Son zamanlarda sürekli olarak güncellenen zam haberleri beraberinde hayvan besleyen besicilerin sıkıntılarını da getirdi. Bir yandan yem fiyatlarına zam gelirken diğer yandan yerli besicilerin ürettiği ürünlerin uygun fiyata satılıyor olması hayvan besleyen birçok insanın hayvanlarını satmasına neden oldu. Devletin daha önce ofislerden verdiği arpa desteğinin birçok besiciye fayda sağladığını ifade eden besiciler, aynı desteğin yem içinde verilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Devletin yem desteği vermemesi halinde besicinin ayakta kalamayıp hayvanlarını satmak zorunda kalacağını dile getiren  52 yaşındaki Besici Nurettin Çelenk;

“Geniş bir aşiret mensubuyum ve aşiretimizin yüzde 60-70’i hayvancılıkla uğraşıyor. Tabi biz bununla birlikte büyüdük. 52 yaşındayım. Yazın yaylaya göç ediyoruz. Hayvanları yüksek yerlere çıkarıyoruz. Güzünde memleketimiz olan Elazığ’da oturuyoruz. Bu sene devlet ofislerden arpa dağıtımını yapmasaydı vatandaşımız haliyle bu hayvanları satacaktı. Bir şekilde elinden çıkaracaktı çünkü besleme imkanı yoktu, tükenmişti. Artı bizim buna karşı peynirimiz para etmiyor, hayvanımız para etmiyor, karşılamıyor yani. Ona göre yem sektörüyle ve fiyat artışıyla beraber bizim peynirimiz ve hayvanımız değerini bulsa, karşılığını verse biz yine memnunuz ama bizim hayvan ve peynir fiyatlarımız düşük ondan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Devlet bu işe bir el attı, ofislerde arpa tedariklerini gördü. Arpa 5000’ i bulmuşken burda devlet 2.5‘ a arpa dağıtımını yaptı. Bu bizim için iyi bir fırsat ama bu tek başına yeterli olmuyor devletin yemede el atması lazım. Bir çuval yem bir hafta önce 240 TL iken bugün 280 TL bu 3-5 gün sonra 300’ü de geçer. Halk böyle olunca kimse besleyemez, besici perişan duruma düşer, beslemeyince de bu iş biter üretim biter. Üretim olmayınca devletinde kaybı olur. Et üretimi, süt üretimi, peynir üretimi olmayınca. Bundan dolayı bu yemlere el atılmazsa biz mağdur duruma düşeriz. Şuan da yem fiyatları başını almış gidiyor. Tamam arpaya güzel bir destek verildi yemde de aynı desteği bekliyoruz. Böyle giderse hayvanı besleyemeyiz. Alım gücümüz yok. Ya bir destek verilmeli ya da yem fabrikalarına devletin el atması lazım aksi takdirde bu sektör biter. “ ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

BİR ŞEHİRDİR ELAZIĞ!

BİR ŞEHİRDİR ELAZIĞ!

Tema Tasarım | Osgaka.com