Ana Sayfa Uncategorized 19 Mart 2022 438 Görüntüleme

FIRAT ÜNİVERSİTESİNDE “TURKOVAC AŞI ÇALIŞMALARI” KONULU KONFERANSI

Fırat Üniversitesinde “Turkovac Aşı Çalışmaları” Konulu Konferans Düzenlendi Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ile Veteriner Fakültesi Dekanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen “Covid-19 Pandemisi ve Turkovac Aşı Çalışmaları” konulu konferans yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Atatürk Kültür Merkezinde yapılan konferansa, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, Fakülte Dekanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Konferans öncesi bir konuşma yapan Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocayı Elazığ’da Üniversitelerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan ERÜ Aşı Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Fırat Üniversitesinin kendisi için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayarak, Covid-19 aşısının gelişmesinin ilk buradan başladığını ve Erciyes Üniversitesi ile devam ettiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Özdarendeli, “2 yıldır kovid-19 pandemisi bütün dünyada halen devam ediyor. Biz pandeminin Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte zaten Erciyes Üniversitesi’nde 2013 yılında kurulan aşı merkezimizde çalışmalarımıza başladık. Bu anlamda da oradaki bilgiler tecrübeler noktasında da pandemi çıktığı zaman merkez olarak çalışmaya hazır bir merkezdik. Erciyes Üniversitesi’nde Rektör hocamızın destek ve Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız bir projeyle aşı çalışmalarına start verdik ve 2020 Martının sonun da virüsü ilk izole eden kurum olduk. İzole edilmesinin ardından aşı çalışmalarına başladık. Ardından klinik öncesi dediğimiz çalışmalar, laboratuvar çalışmaları başladı. 2021 Haziranından sonra da Faz-3 çalışmaları başladı ve hala devam ediyor. Ülkemize karşı böyle bir görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu noktada şu anda Türkovac aşısı, 2021 Aralık sonunda acil kullanım onayı aldı ve üretimine başlandı. Türkovac ile birlikte ülkemizde bu tür pandemilere, salgınlara artık cevap verebilecek yetişmiş insan gücünün de oluşmaya başladığını düşünüyorum. Biz ERÜ Aşı Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi olarak, hem salgında hem de pandemide hazır bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Şu anda varyantlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Alfa ve deltaya karşı Türkovac korumuş olduğunu gösterdi. Şu sıra Omicron varyantıyla ilgili çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından konferansa konuşmacı olarak katılan ERÜ Aşı Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye günün anısına Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ tarafından hediye takdim edildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com