OCAKBAŞI SOHBETLERİNDE ELAZIĞ’DA KÜLTÜR VARLIKLARI KONUŞULDU
Türk Ocakları Elazığ Şubesi Ocakbaşı Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi, Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail AYTAÇ oldu.Programda Elazığ’da kültür varlıkları ve bu konuda yapılan çalışmalar üzerine bir söyleşi yapıldı.
Programın açılışında Türk Ocakları Elazığ Şubesi Başkanı Vahit DABAK :’’Neferin şehit ordunun gazi olduğu, yedi düvele ‘’dur geçilmez’’dediğimiz, işte büyük bir millet, gelecektir yeni bir devlet dediğimiz Çanakkale Deniz Zaferlerinin 107 yıl dönümündeyiz. Tarihinin her safhasında ve vatanın buna ihtiyacı olduğu anda toprağa canını, bayrağa kanını yurda adını veren, Sarıkamış’ta, Trablusgarp’ta, Balkanlar’da Sakarya’da, Dumlupınar’da, Çanakkale’de bütün imkânsızlıklara rağmen mücadele eden öncelikle Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun değerli silah arkadaşları ile bütün şühedayı ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.’’ Dedi.
Daha sonra program konuğu Prof.Dr.İsmail AYTAÇ “Elazığ’da Kültür Varlıkları” adlı söyleşide;
‘’Kültür Varlıkları hakkında genel bilgiler verildikten sonra Elâzığ’daki eserler üzerinde durulmuştur.Harput Kalesinin 8 yıllık Arkeolojik kazı süresinde toplam 130 bin obje elde edildiğine değinmiştir. İnsan yaşamına ait, savunmaya, süslenmeye, günlük kullanıma ait olan bu objelere detaylı olarak değinmiştir. Özellikle 2021 yılı kazılarda iki tane su sarnıcı tespit edildiğinden bahsetti. Bu yoğun buluntu içerisinde genel anlamda Karaz seramiklerden siyah astarlı olanlar, kabartma süsü olanlar bir de devetüyü astarlı olanlarda tarihsel anlamda Harput Kalesini yerleşiminin 2 bin 200 yıl daha geriye gittiğini tespit edildiğinden bahseden Prof. Aytaç, En azında Harput Kalesi’nin içinde MÖ. 3000’lerden beri yerleşim olduğunu söyledi. Bu tarihi yerleşkeden sonra Harput Mahallesindeki bütün kültür varlığı yapılarına değinerek, Elâzığ merkezde bulunan İzzetpaşa Camii, Hükümet Konağı, Kilise ve Çeşmeleri anlattıktan sonra, Palu, Kovancılar, Karakoçan, Maden, Sivrice, Keban, Baskil, Alacakaya, Arıcak ve Ağın ilçelerindeki önemli kültür varlıkları yapılarının tarihi süreçlerine değinilmiştir. Kültür varlıklarının Elâzığ’ın turizmine katma değer katacağına, bu yapıların restorasyonlarının yapılarak, ulusal ve uluslararası tanıtımları ile yerelde ve bölgede turizm destinasyonunun sağlanmasının önemine vurgu yapmıştır. ‘’ dedi.