Ana Sayfa GÜNDEM 6 Nisan 2022 615 Görüntüleme

FIRAT ÜNİVERSİTESİ KEBAN MYO TARAFINDAN ÇİFTÇİLERE BAĞ BUDAMA EĞİTİMİ VERİLDİ

Fırat Üniversitesi Keban Meslek Yüksekokulu tarafından çiftçilere uygulamalı bağ budama eğitimi verildi.

Fırat Üniversitesi Keban MYO üzüm bağı uygulama alanında Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Yüce tarafından verilen eğitimde, çiftçiler bağ budamanın tekniklerini uygulamalı bir şekilde öğrendi.

Yüce, “Keban Meslek Yüksekokulu bünyesinde Bağcılık Programı öğrencilerine uygulama alanı olarak tesis edilmiş bağ alanı 2 dekar alanı kaplamaktadır. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünden ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsünden temin edilen üzüm çeşitleri ile Elazığ’a ait yerli çeşitlerin aynı bağ tesisinde yan yana ekimi yapılarak ilimize adaptasyonları ve verim karşılaştırılması araştırılmaya çalışılmıştır. Dolayısı ile okulumuzdaki bağ tesisinde 10’u yerli çeşit olmak üzere toplam 18 farklı üzümü çeşidinin kıyaslanması söz konusu olmuştur. Yürüttüğümüz bu çalışmalarda yerli çeşitlerin adaptasyon kabiliyetlerinin ve verimlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bahsedilen bu tesis özellikle Keban çiftçileri için örnek teşkil etmiş ve ilçede üzüm yetiştiriciliği konusunda büyük alanları kapsayan birçok yeni bağın ekimine vesile olmuştur. Bölge yıllık ısı değerleri ve güneşlenme yapısı ile bağcılık konusunda ciddi potansiyele sahiptir. Yüksekokulumuzda asma budama eğitimine katılan çiftçilerimize başarılar diler, bağ tesisimizden çıkardıkları üzüm çubuklarının bol verimli olmasını temenni ederiz” dedi.

Bir uzman tarafından bağ budamanın nasıl olduğunun öğrenilmesinin önemli olduğunu dile getiren Keban MYO Müdürü Doç. Dr. Haşim Pıhtılı ise, Yüksekokul olarak çiftçilere yönelik bu tür uygulamaların devam edeceğini kaydetti.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com