Ana Sayfa Uncategorized 10 Nisan 2022 525 Görüntüleme

ELAZIĞLI BU ESNAF, BÜTÜN ESNAFLARA TERCÜMAN OLDU

ELAZIĞLI ESNAF:’’ BENİM DERDİM TÜM ESNAFIN DERDİ’’

Elazığ’da tatlı ve unlu mamulleri üzerine bir işletmesi olan Mustafa Çelik 15 yıldır içinde olduğu sektörde yaşadığı en zorlu sürecin içinde olduklarını ve artık giderlerin altından kalkamadıklarını söyledi. Çelik, yaşadığı sıkıntıların sadece kendi sorunu değil tüm esnafların sorunu olduğunu dile getirerek şunları söyledi:” ’15 yıllık hizmet sektöründeyiz. Şu son süreçte özellikle son 8 aylık süreçte yaşadığımız sıkıntıları daha önce hiç yaşamadık. Ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz ve derdimizi, meramımızı hiç kimseye de anlatamıyoruz.

BU SADECE BENİM DEĞİL BÜTÜN ESNAFLARIN SORUNU

Asgari ücretin artmasıyla birlikte personel maaşını ödemekte zorlandığını söyleyen Çelik , elektrik, doğalgaz, gbi giderleri karşılamakta da sıkıntı yaşadıklarını ve geçen süreçte  kazançlarının düştüğünü söyledi.Çelik :”Asgari ücreti artması bizi olduykça zora soktu.Bu personelin aldığı maaşın artmasına olan bir itiraz değil.Elbette gönlümüz ister ki personelimize onların da hayatlarını rahat idame ettirebilecekleri bir ödeme yapabilelim. Ama asgari ücrete % 50 zam yapılırken bizim kazancımız aynı oranda düşüyor. Kazanamıyoruz ki personelimize o maaşı verelim. Geçtiğimiz yıl asgari ücret 2 bin 825 lira idi ve biz personelimize 3 bin liranın üzerinde maaş veriyorduk.Çünkü kazanıyorduk.

Benimle birlikte bir çok esnaf arkadaşımız da aynı sıkıntıları yaşıyor. Unlu gıda ve tatlı sektöründe iş yapıyorum. İşimin temel tüketim malzemeleri un, şekeri yağ.Aylardır veryansın ediyoruz. Şeker yok, un yok,yağ yok.Üretemezsek satamayız.Satamazsak işlerimizi yürütemeyiz. Çok fahiş zamlar geliyor. Elimiz mahkum zamlı fiyatla ödeme yapmak istememize rağmen bu malzemeleri bulamıyoruz. Koca bir işletme ve kilo kilo şeker alarak üretim yapmaya çalışıyoruz.

FİRMALAR ARTIK DÖVİZ İLE SATIŞ YAPIYOR

Ürün aldıkları firmaların döviz kurlarında yaşanan sürekli hareketlilik nedeni ile artık Türk lirası ile işlem yapmadıklarını da belirten Çelik bu konudan da muzdarip olduklarını söyledi. :”İş yaptığımız firmalar artık döviz ile alım satım yapıyorlar.Kendi paramızı kullanamıyoruz. Müşteriler bize sitem ediyorlar.Ama biz gelen zamlara karşılık zam yapmamak için direniyoruz. Bir noktadan sonra mecbur kalıyoruz. Ki ürünlerimize yaptığımız fiyat artışları gelen zamlar kadar değil. Bu sorunlar çözülür mü bilemiyorum. Ama bir an önce ekonomik anlamda yaşadığımız bu krizden çıkmamız gerekiyor. ” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com