Ana Sayfa GÜNDEM 17 Nisan 2022 226 Görüntüleme

BAŞKAN TOP “ESKİDEN BİZ ÖRNEK ALIRDIK AMA ARTIK BİZ ÖRNEK ALINIYORUZ”

Elazığ’da daha önce geliştirdiği “Bakkal Kart” Projesi ile gündeme gelen Elazığ Bakkallar Ve Tekel Bayiler Esnaf Oda Başkanı Cebrail Top bu proje ile hem yerel esnafı ekonomik olarak güçlendirmeyi hem de maddi durumu kötü olan vatandaşların kendi ihtiyaçları doğrultusunda harcama yapabilmelerini hedefliyor. Yaptığı proje ile birçok ile örnek olan Başkan Top, “Daha önce birçok konuda Elazığ diğer illeri örnek alırken bu konuda biz örnek olduk” dedi. Tüm hayırsever iş insanlarının ve kurumların bağışlarını maddi durumu iyi olmayan insanlara “Bakkal Kart” aracılığı ile verilmesinin hem esnaf açısından hem  de yardıma muhtaç aileler tarafından önemini açıklayan Başkan Top;

“Bildiğiniz gibi ilimizde 24 Ocak’ da bir deprem meydana geldi.  Depremden sonra bu proje aklımıza geldi. Neden bu proje aklımıza geldi ? Çünkü şehrimizde çok ciddi ağır hasarlar oldu, deprem gördük, binaların yıkılması, işsizliğin artması ile vatandaşların mağduriyeti çok çok fazla oldu. Hemen akabinde ne geldi? Bildiğiniz gibi salgın, pandemi, yani kısıtlamalar ve  kapanmalar geldi. Esnaflar çok zor duruma düştü. Ondan sonra bizlerde “Bakkal Kart” Projesini geliştirdik. Öncelikle şunun altını çizerek  söylemek istiyorum bu “Bakkal Kart” projesi Türkiye’ de yapılan tek il Elazığ. Bizler hep imrenirdik hep kıskanırdık diğer illeri örnek alırdık Rabbime Hamdolsun Trabzon bizden örnek aldı. Onlarda aynısını bu yıl uygulamaya koydular ama yine biz kıskandık çünkü onlar bizden fazla destek aldı. Meslektaşımızdan öğrendiğim kadarıyla bir belediyeden yaklaşık 500.000 TL civarında bir destek almışlar.

Tabi ki bizlerde destek aldık. “Bakkal Kart” hayırsever iş adamları, STK Temsilcileri vs. birçok kişi yardımda bulundu. Bizler hayır yapacak zekat verecek insanlara diyoruz ki hayırlarınızı Bakkal Kart üzerinde yapın. Biz bu kartta hayırsever iş adamlarımızı hayır yapacak insanlarımızı teşvik ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

VATANDAŞ BU KART İLE İSTEDİĞİ ÜRÜNÜ ALABİLİYOR

Daha önce yapılan yardım kampanyalarında koli içerisinde verilen gıdaların dökülmüş, kalitesiz hatta tarihi geçmiş ürünler olabilirken bu kart ile ihtiyaçların zamanında alınabilir olması vatandaşlara kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda ihtiyaç sahiplerinin Bakkal Kart ile mahalledeki esnaflara olan borcunu ödeyebileceklerini dile getiren  Elazığ Bakkallar Ve Tekel Bayiler Esnaf Oda Başkanı Cebrail Top bu kartın muhtaç ailelere olduğu kadar esnafa da fayda sağlayacağını vurguladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Top;

“Bakkal Kartın” 2. Ayağı ise ihtiyaç sahipleri, az öncede söyledim ya ilimiz depremde, deprem sonrası, pandemi, kısıtlamalar yani ülkemizdeki ekonomik kriz, fahiş fiyatlar… İnanın alışveriş yapmaya gidip o raflara bakıp dönen insanlar var, vatandaşlarımız istediği ürünü alamıyorlar. Biz bu ihtiyaç sahiplerinin azalmasına sebep oluyoruz.

  1. Ayağıda bizim yerel esnafımız buda çok önemli, ihtiyaç sahipleri gidiyor ihtiyacı olan ürünleri alıyor.

Çok dikkat edelim eskiden bildiğiniz gibi koliler içerisinde hayırsever iş adamlarımız ve hayırsever vatandaşlarımız pirinç, bulgur vs. bazı gıda ürünleri doldururlardı. Yumurta koyabilirler miydi? Yok mümkün değil tereyağı, yoğurt, süt peynir bu tür şarküteri dediğimiz hani,  şu ramazan ayında en önemli olan ihtiyaç ürünlerini koyabiliyorlar mıydı? Koyamıyorlardı. Ama şimdi  ihtiyaç sahiplerimiz ne yapıyor istediği ürünü alabiliyor. Bide burada koli maliyetleri var. Bugün bir boş koli maliyeti 20-30 TL olmuş. Onun işçilik giderleri, bide o kolilerin içerisinde biz çok şahit olduk sizlerde görmüşsünüzdür “zeytinin suyu akmış, diğer ürünlerin bozulmasına sebep oluyor, tarihi geçmiş ürünler olabiliyor, kalitesiz ürünler olmuş olabilir” yani onun  için bu kart çok çok çok önemli. Birde en önemli konularda biri bizim yerel esnafımızı tercih etmeleri. Bakkal Kart ile manavımızdan, şarküterimizden, kasabımızdan fırıncımızdan gidip günlük olarak ihtiyacını alıyor veya veresiyesi varsa onu ödeyebiliyor.

İhtiyaç sahibi insanalar daha önceden renciden olmamak için kolilerle  evine çıkmazdı, utanırdı işte koli gelmişti. Ama Bakkal  Kart cebindeki bir nevi alışveriş çeki gibidir, cebindeki paradır istediği zaman kullanabileceği bir karttır. Ben bu anlamda bize hayırsever iş adamlarına, bu projede bize destek olan herkese çok çok teşekkür ediyorum. Bu proje sadece Ramazan ayından ibaret bir proje değildir. Yani bu proje  12 ay boyunca devam ettireceğimiz bir projedir. Hatta görevde kaldığımız müddetçe devam ettireceğimiz bir projedir. Bu projede birde en önemlisi paramız kartın içerisinde kalıyor. “ dedi.

ŞEHRİMİZİN BÜYÜMESİ İÇİN KENDİ İÇİMİZDE PARA AKIŞINI SAĞLAMAMIZ LAZIM

Şehrin ekonomik olarak gelişebilmesi için öncelikle kendi içerisinde para akışının sağlanması gerektiğini vurgulayan Başkan Top;

“Birde  buna şahit oldum. Hayırsever iş insanımız hayrını  yaparken bizden kart aldı. Dedi bu projeye destek olacağım muhtaç olan insanları kendileri belirledi. Daha sonra muhtaç olan insanlarımız gidip bizim yerel esnaflarımızdan alışverişlerini yaptıktan sonra para tekrar hayırsever iş adamlarına döndü. Hayırsever iş insanıyla o yerel esnafın arasında bir ticaret varmış böyle bir alacak verecek durumundan dolayı.  Yani şunu söylemek istiyoruz şehrimizin büyümesi için, gelişmesi için, işsizliğin artmaması için ve istihdamı arttırmamız için mutlaka ama mutlaka  biz her zaman ne söylüyoruz kendi içerimizde bir para akışının dönmesi lazım paramızın il dışına uçup gitmemesi lazım. Onun  için ben buna çok çok önem veriyorum.

En başta ilimiz Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları, Harput Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Turan Kurnaz, İş İnsanı Avukat İbrahim Gök, CHP Milletvekili Gürsel Erol ve Yazıkonak Belediye Başkanı Hatif Çadırcı, ÇETSAN Mehmet Çete ve hayırsever iş insanlarımız MARED Mahmut Karaman  Dernek Başkanı kendilerinin çok desteği oldu. Elazığ’ da ki fakir, gariban inşalara şehir dışından da destekler  geliyor. Ben burdan huzurunuzda onlara çok çok teşekkür etmek istiyorum. Bakkal kartın önemi çok çok büyük. Hayırlı bir kattır. Sevabı da büyüktür. Bu projeye herkes katkıda bulunsun bir kamuoyu oluşturalım dalga dalga yayılsın.” dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com