Ana Sayfa Uncategorized 23 Nisan 2022 578 Görüntüleme

KARAKUŞ’TAN MADEN İHALESİ’NE İLİŞKİN GÜNDEME DAMGA VURACAK AÇIKLAMALAR

21 Nisan Günü gerçekleştirilen Maden İhalesi, hem ihaleyi alan firma, hem de ihaleye gireceği düşünülen Elazığ Girişim Grubu’nun girmemesi açısından kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuş ve bu konuda birçok vatandaş, siyasi parti temsilcileri ve STK’lardan oluşan soru işaretlerine dair açıklamalar gelmişti.

Konuyu sadece ihaleyi Cengiz Holding’e bağlı bir firmanın alması üzerinden değerlendirmeyen Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, eleştirilerin direkt olarak ETSO Başkanı Asilhan Aslan’a yöneltilmesinin hedef saptırmaktan başka bir şey olmadığını söyledi.

Erhun Karakuş, harputtimes.com’a yaptığı açıklamalarda siyasi parti il başkanlığının dışında hukukçu kimliği ile de sorularımıza cevap verdi.

İHALEYE NEDEN 2 FİRMA KATILDI?

‘Maden rezervlerinin ihalesi en nihayetinde 21 Nisan itibarıyla gerçekleşti.  ihaleye iki firmanın girdiği bilgisi paylaşıldı ve ihalenin açılış rakamı taban fiyatı üzerinden ortalama %10 civarında bir artışla ihalenin yine ismi konuşulan, adrese teslim gidecek denilen Cengiz İnşaat’ın da ortağı olduğu  bir firmaya ihale edildiğini öğrendik. Tabii ihalenin karara bağlanıp bağlamayacağı, iptal edilip edilmeyeceği ihtimallerini de önümüzdeki süreçte göreceğiz. Bu konuyla ilgili olarak biz Yeniden Refah Partisi olarak,  özellikle odaklanmamız gereken noktanın son günlerdeki çarpıtıldığı kanaatindeyiz.  Şöyle ki biz burada maden rezervlerinin ihaleye çıktığı günden beridir,  sürekli söylediğimiz tek bir şey vardı o da burası öyle bir şekilde işletin ki hem Elazığ’ın,  hem bölgenin hem de aynı zamanda yıllar boyunca devletin, menfaatine olacak şekilde bir sistem buraya getirilsin ve buna ilişkin sisteme yönelik yaptığımız çağrılar da ya kamu özel ortaklığı şeklinde işletin ya da doğrudan kamu eliyle tek başına veyahut da rödövans karşılığında işletilerek yıllar yılı oranın maden çıktıkça hem milletin hem devletin kasasına maddi olarak kaynak aktarılsın şeklinde taleplerimiz oldu. Nitekim bu talepler doğrultusunda Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası başkanımızın Asilhan Arslan Bey’in öncülüğünde Elazığ Girişim Grubu adı altında bir çağrıda bulunuldu. Ve Elazığ’da,  Elazığ dışında bu girişime ortak olmak isteyenlerden talep toplandı. Sadece ve bu talep üzerine gelinen süreç itibariyle bu ihale iki kere iptal edildi ve en nihayetinde 3. Ihale de yapıldı, tabii ki kafalardaki soru işaretlerinden birisi Elazığ Girişim Grubunun niçin ihaleye girmedi? Elazığ Girişim Grubunun girme yeterliliği yok idiyse haricinde kurulan çatı ortaklarının niye ihaleye gidilmediği şeklinde sorular soruldu.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK REZERVİ CUMHURİYET TARİHİNİN EN DÜŞÜK ARTIRIMIYLA İHALE EDİLDİ

Biz, buna ilişkin iki üç farklı noktadan düşüncelerimizi belirtmek istiyoruz birincisi burada bütünsel bir şekilde düşünerek yani Elazığ girişim grubu niye girmedi niye almadı ziyade de ziyade birincisi bu ihale Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi olmasına rağmen neredeyse Cumhuriyet tarihinin en düşük artırımı ile sonuçlanan bir ihale oldu. 2 milyar liralık taban fiyatına sadece %10 civarında bir artırım yapılarak,  2 milyar 205 milyon TL’ye sonuçlandı.

İkinci bir husus kamuoyunda da konuşulduğu üzere ihaleye 8-10 firmanın, hatta yurtdışından katılacak olan firmaların gireceği belirtilmiş olmasına rağmen,  ihaleye niçin sadece 2 firma katıldı ve tuhaftır ki 2 firmanın katılımı sonucunda beklenilen 8 – 10 milyar liralık hazine katkısına rağmen, burası niçin 2 milyar lira gibi bir rakama ihale edildi. Bunu bir kere lazım bu noktada Ben açıkça ifade ediyorum Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi linki sahanın sadece yüzü 30’unda sondaj yapılmış ve buna rağmen %30 unun 20 milyar dolarlık bir karşılığı olduğu söylenen bir maden yatağının, kalan yüzde yetmişini de aynı oranda ihaleyi onaylar ise burada açık bir şekilde kamu zararı doğacaktır ve adeta Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi, laf ta tam gelip yerini bulacak şekilde peşkeş çekilmiş olacaktır .Şimdiye kadar hep işte kamuoyunda konuşuldu zaten verilecek,  adres belli peşkeş çekilecek . Ama bu ihale bu rakama onaylandığı zaman,  açık söylüyorum bu ihale peşkeş çekilmiş olarak hukuken varlığını sürdürecektir

Elazığ kamuoyunda görüşülen, konuşulan, tartışılan bir konu, konunun en başındaki muhatabı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Asilhan Arslan Bey ile ilgili yöneltilen sorular. Evet o soruların bir çoğu yerinde. İhaleye ne için girilmedi?  Üç aydır yapılan bir çalışma vardı.  Çatı ortaklık kuruldu şekilde beyanlar vardı.  Bu ihaleye niçin girilmedi?  Tabii Bugün itibarıyla ben gerek medyada gerek sosyal medyada gerek görsel ve yazılı medyada yapılan Haberlere baktığımız zaman bir algı oluşturulmaya çalışıldığını görmekteyim.  Konuşmadan evvel , muhatabı yargılamadan evvel,  bir muhatabın açıklamasını beklemek gerekir diye düşünüyorum.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com