Ana Sayfa Uncategorized 14 Mayıs 2022 623 Görüntüleme

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN: BAKAN BİZİMLE GÖRÜŞMÜYOR

Türkiye’de 110-120 bin civarında öğretmen açığı var.Ancak buna rağmen atanamayan öğretmenler her platformda mağduriyetlerini dile getiriyorlar. Atanamayan öğretmenler hem ekonomik, hem de psikolojik olarak ciddi bir darboğazın içine düştüklerini söylerken, yıllarca okuyup mezun olduktan sonra görevleri başına gelemeyen bir çok arkadaşlarının intiharın eşiğine geldiklerini ve bir çoğunun da hayatlarını devam ettirebilmek için çok farklı alanlarda iş aradıklarını ifade ettiler.

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN: BAKAN BİZİMLE GÖRÜŞMÜYOR

Elazığ Fırat Üniversitesi Matematik öğretmenliğini bitiren ve 2020 yılından beri atanamayan öğretmenlerden Zülfiye Tekdemir de 2020 yılında beklediği atamanın ifade ederek, atanamayan bir çok öğretmenin ekonomik, psikolojik ve sosyal anlamda büyük sıkıntılara girdiklerini ifade etti. Milli Eğitim Bakanı ile de defalarca görüşme taleplerinin olduğunu ancak kabul edilmediklerini de belirten Tekdemir şunları söyledi: ‘’Ben 2020 mağduruyum. Aslında KPSS mağduruyum. Biz 2020 yılında sınava girdik fakat bizim ilk atamamız 6 ay sonra açıklandı. 6 ay gecikmeli atama haberi aldık ve atamız tam 1 yıl sonra Eylül’de gerçekleşti ve bize bahane olarak artık pandemi öne sürüldü.  Biz bu durumu yetkililere ifade etmek için Ankara’ya gittik. Milli Eğitim Bakanımız Ziya Bey bizimle görüşüyordu. Fakat yeni bakanımız Mahmut Özer ile bir görüşme talep ettik ve reddedildi, kapıdan kovulduk, derdimizi anlatamadık.  Bize net bilgi vermediler, bizi oyaladılar.2020 olarak bizzat almak istiyoruz gelecek olan atamaya dahil olmak istiyoruz. Ki mahkemelik bir olayımız da var. Bakanlar bu  yeni atamadır demesine rağmen 15 bin  için,  BİM bunun ek atama olduğunu söyledi.O yüzden ricamız lütfen gelecek olan atama yüksek bir sayıda ve 20-21 karması olsun, bizim mağduriyetimi giderilsin.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN YERİNE KADROLU ÖĞRETMEN ALINSIN

‘’ücretli öğretmen almak yerine kadrolu öğretmen almayı denesinler. Çünkü okullarda liyakatsiz öğretmenler var Kendi branşı dışında öğretmenlik yapan öğretmenler var. Biz bunu görüyoruz etrafımızda çok fazla görüyoruz. Yani öğrencilerimiz gerçekten kaliteli bir eğitim alsın istiyorsak ücretli öğretmen değil de kadrolu öğretmen alalım.kendi branşında,  kendini ispatlamış öğretmenleri atayalım, açığımız çok ve bunu ücreti ile kapatmayalım. Kadrolu öğretmenlerle kapatalım istiyoruz, biz çalıştık emeğimizin hakkını istiyoruz İnşallah da alacağız..

AT BAKICISINI SINIF ÖĞRETMENİ YAPTILAR

Atanamadıkları için hamile bir arkadaşlarının bebeğini kaybettiğini ve intiharın eşiğine gelmiş bir çok arkadaşlarının da olduğunu belirten Zülfiye Tekdemir:’’ Zamanında Liyakat sahibi olmayan kişiler de öğretmenlik yaptı. Bu duyumlar kulağımıza geldi. Hatta bazı belgeleri İnternette paylaştılar.  Van’da bir ilkokulda at bakıcısının sınıf öğretmenliği yaptığı duyularımız oldu. Şu an ne olduğunu bilmiyoruz ama geçmiş yıllarda çok fazla liyakat sahibi olmayan insanlar öğretmenlik yaptı. Hatta şöyle söyleyeyim,  bu atamaların az olması, puanını aldığı halde atanamayan öğretmenlerin psikolojik olarak da sıkıntıları var. Atanamayan öğretmenlerimiz bu sıkıntılardan dolayı intihar intihara meyil ettiler. Çocuğunu kaybeden öğretmenlerimiz bile oldu üzüntü yüzünden. Atanamadığı için  Malatya’da bir firmada işçi olarak çalışan bir arkadaşımız  elektrik akımına kapıldı, çalıştığı yerde vefat etti Henüz 23-24 yaşlarındaydı,  hayatının baharında bir öğretmen adayımız atanamadığı için çalışmak zorunda olduğu için vefat etti Bu sadece bir tanesi bunun gibi çok fazla öğretmen arkadaşımız var atanamadığı için. Başka işlerde çalışan öğretmenlerimiz var. Pazarda çalışan var markette çalışan var emin olun. Öğretmenler okul dışında her yerde. Okulda öğretmen yok ,okulun dışında marketlerde pazarlarda ve inşaatlarda tahmin edemeyeceğiniz her yerde öğretmen var çünkü maddi olarak sıkıntı içerisindeler’’ dedi.

Atanamayan Sosyoloji Öğretmeni Ali Tüzün de kendisi gibi atanamayan bir çok mezun olduğunu ve hem ekonomik  hem de psikolojik sıkıntılarını dile getirerek atanamayan öğretmenlerin en verimli olacakları zamanlarda öz güvenlerinin kaybolduğuna dikkat çekti. Ali Tüzün:’’ Üniversite mezun olan bireylerin yaş aralığının 22-23-24 bantlarında olduğunu düşündüğümüz zaman, bu insanların sosyal hayata katılımları, özellikle biraz daha gecikebiliyor. İster istemez çevrelerinden üniversite mezunu birilerinin, ekmek getirmeleri veya bir şekilde kendi ayakları üzerinde kalmalarının beklendiği bir ülkede öğretmenlerin atanamadığı her gün, bir nevi kendi üzerlerinde apayrı bir stres oluşmasına neden oluyor. Gündelik konuşmalarında bir şey olduğunda atama takvimi bekleniyor. Atama olur mu i şeklinde geçen muhabbetler yapılıyor. Hayali ertelenen kişilerin elinden bu umudu aldığınız zaman bu insanların yaşayacakları güzel bir umut hayalleri olmadıkları zaman,  yaşayan bir ölüden farkı kalmıyor. Bu insanlar bir yere gidecekleri zaman,  ister istemez  ekonominin bu halde olduğu ülkemizde,  bir yere gitmek,  kafa dağıtmak  gibi bir eylemleri bile gerçekten çok sıkıntılı bir hal alıyor. Hayallerine erteliyorlar.  Belki de evlenecekleri ikişiden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Yükselen altın vs. fiyatlarını düşündüğümüzde, bu durum hayata atılan biri için  çok büyük bir etken oluyor ve bunun arka planda kişi ister istemez bir özgüven kaybına psikolojik olarak kendini baskılı bir sürecin içerisinde buluyor.Ve istemediğimiz farklı sonuçlara neden oluyor.  Kendi yaşadıkları yerlerden,  farklı ülkelerde, farklı sosyal yerlerde.  Kişilerin yaşadıkları yerden veya okudukları bölümden dolayı atama sayıları düşük olması veya yapılmaması gibi etkenler gençleri gerçekten hayattan soğutan ve ülkenin bir şekilde dinamosu veya motoru olan bir kesimin olması anlamına geliyor. Bu hem bir suçlayıcı tavra hem de saldırgan bir tutuma da yönlendiriyor gençleri.’’dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com