Ana Sayfa GÜNDEM 25 Mayıs 2022 600 Görüntüleme

ÇOKU “İNSANLARIN ALIM GÜCÜ KALMADIĞI İÇİN AYAKKABILARINI YA TAMİR ETTİRİYOR YADA 2. EL ALIYORLAR”

Ekonomik sıkıntıların her geçen gün artıyor olması vatandaşın alım gücünün azalmasına neden oluyor. Gelirin düşük olması ile vatandaş, ya uygun ürün almak istiyor yada eskiyen ürününü tamir ettirmek istiyor. İnsanların 2 yakasını bir araya getiremediği bu ekonomik süreçte, vatandaş ürün alırken en uygun ürünü bulayım derken  daha kalitesizini tercih etmek zorunda kalıyor.

Piyasada ürünlere sürekli olarak gelen zamlar vatandaşın 2. el alımına yönelmesine neden oluyor. Elazığ’da uzun yıllardır ayakkabı tamiri yapan Hikmet Çoku “Artık insanlar o kadar ucuz ürünler almayı tercih ediyor ki tamiratı bile mümkün değil.” ifadelerine yer verdi. 1976 yılından itibaren Elazığ’da ayakkabı ustalığı yapan Çoku;

“1976 yılından beri ayakkabı imalatı yapıyorum. Bu süreç de imalatı bıraktık, imalat pahalı olduğundan dolayı şimdi tamirini yapıyoruz. Tamir daha elverişli çünkü insanların artık 2. el ayakkabı bile alacak güçleri yok.  Bu nedenle mesleğimize devam ediyoruz.

20-24 seneye yakın bir süre imalat yaptık ama artık imalata gücümüz yetmediği için tamire döndük. sadece biz değil aynı zamanda vatandaş da tamire yöneldi. Hatta tamiri geçelim vatandaş 2. el ve 3. el ayakkabı alımına yöneldi. Bizlerde 2. el ayakkabı satışı yapıyoruz, vatandaşın alım gücü bu kadar azaldı.” ifadelerine yer verdi.

Ekonomik sıkıntılardan sonra ayakkabı tamiratına ve 2. el alımına talebin arttığını vurgulayan Elazığlı ayakkabı tamircisi Hikmet Çoku, aynı zamanda maliyeti düşük olduğu için piyasada uygun fiyata satılan ürünlerin kalitesinin son derece düşük olduğunu dile getirdi. Harputtimes.com’a özel açıklamalarda bulunan Çoku;

“Normal şartlarda vatandaş tamire yöneldi. Tamiri geçtik 2. El alıp satıyoruz artık insanlar 3. Ele düştü millet, vatandaşın gücü bu kadar azaldı. Biz 76’dan beri imalat yaptığımız için askerden sonra girdik bu işlere. Yıllar sonra 2. ele olan talep ister istemez arttı ama işler daha çürüğe çıktı. Maliyet düştüğü gibi işlerin yapılış gücü de azaldı, boşa çıktı yani tamiri bile doğru dürüst olmuyor. Millet ucuza almak istiyor ucuzla maliyeti düşürdükleri için ayakkabının  kalitesini düşürüyor. Kalitesi  düşüncede tamiratı bile zor oluyor. “dedi.

Ayakkabı tamirciliği mesleğinin geliri düşük olduğu için yeni çırak yetiştiremediklerini, mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Çoku;

“Mesleğimiz ele ayağa düştüğü için yeni yetişen çıraklarımızda olmuyor. Para geliri olmadığından dolayı insanlar çocuklarını bu mesleğe göndermiyorlar .Bu yüzden bu işin üremesi az. ” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com