SERRA TAYLAN
Günümüzde bir lüks olmaktan ziyade zaruri bir ihtiyaç haline gelen cep telefonları artık fiyatları açısından çok uçuk denilecek rakamlara satılıyor. Sadece telefonun kendisi değil telefona ait parçalar da çok yüksek fiyatlara satıldığı için vatandaşlar yan sanayiye yönelirken sıfır telefon almanın da artık hayal olduğunu söylüyorlar.
Elazığ’da cep telefonu satan ve tamir işleri de yapan esnaf Yasin Deniz, “İşlerimiz durma noktasına geldi. Fiyatlar çok yüksek, özellikle teknik parça ve aksesuarlar 3-4 katına çıktı. Geçen yıl 15-20 liraya verdiğimiz şarj aleti şu anda 80-100 TL civarında. Orijinal şarj aletleri yüksek model cihazların 350-500 TL arası, yani bir şarj aleti; bir telefon fiyatına çıktı. Tamirde herkes yan sanayiye kaçıyor yan sanayi de kalitesiz olduğu için müşteri mağdur oluyor” dedi.
25 yıldır bu sektörde çalıştığını dile getiren esnaf Yüksel Albay, taksitli saatışın olmaması ve fiyatların yüksek oluşundan dert yanarak sattığı ürünü yerine koyasmadıklarını bu nedenle telefon satışından ziyade tamir ve bakım işlerine yoğunlaştıklarını söyledi.Albay ‘’teknolojik ürünlerde çeşitlilik çok önemlidir. Telefonlar artık sadece telefon değil, bilgisayar işlevi görüyor.O nedenle insanlar için büyük bir ihtiyaç.Ancak insanar sıfır telefon alamadıkları için 2. Ele yöneliyorlar. Onu bir tarafa bırakın, bozulan bir parça olduğunda orijinal parçaya bile güçleri yetmiyor.Yan sanayi ürünlere yöneliyorlar. Ne yazık ki yan sanayi ürünlerle orijinal parçalar arasında 4-5 kat fiyat farkı var. Ve yan sanayi telefonun ömrünü kısaltıyor.
Şu anda bizi ayakta tutan tek şey aksesuar. Aksesuar satışıyla ayakta duruyoruz. Cihaz alımı eskisi gibi değil, sıfır cihazlar tercih edilmiyor. Genelde ikinci el cihazlar satıyoruz. Malum sıfır cihaz fiyatları yükselince, ikinci el fiyatları da yükseliyor. Ama vatandaş yine orta sınıf cihazları daha çok tercih ediyor.Günden güne iş artmıyor ama ümidimiz artıyor. İnsanlar kendi cebini düşünen orijinalini almak zorunda, ama maalesef yan sanayiye talep artışı var. Bizim tavsiyemiz orijinal parça alınmasıdır. Hiçbir ürün orijinalini yerini tutmaz ne kadar daha az maliyetli görünse de yan sanayi parça daha erken bozulduğu için daha fazla maliyetli oluyor. Geçen yıldan bu yana fiyatlarımız yüzde 140- 150 arası artışlar oldu.” Dedi.
DOLAR ARTINCA FİYATLAR ARTTI, DOLAR DÜŞTÜ AMA FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Esnaf Erkut Korkmaz da tüm teknolojik ürünlerde dışa bağımlı olduğumuz için bu ürünlerde fiyatların dolara endeksli olduğunu söyledi Korkmaz aralık ayında aniden artan dolar nedeniyle fiyatların yükseldiğini söylerken buna karşılık doların düşmesinin ürün fiyatlarına yansımadığını söyleyerek özellikle çok yüksek fiyartlardan dolayı esnafın da cep telefonlarını vitrinlere koyamadığını ,telefon yerine yedek parça alım satım işine yöneldiğini ifade etti.Korkmaz, “İkinci el piyasası yıllardır var. Her sektörde olduğu gibi elektronikte de yıllardır var ama şu anda fiyatların artışından dolayı genellikle ikinci ele rağbet var. Biz de bile ikinci ellerimiz sınırlı sayıda, sirkülasyon yok. Alım gücü artık düştü sıfırların fiyatları çok yükseldi hepsinin fiyatı 2 katı arttı. Artmasından dolayı ikinci el rağbeti daha yüksek. Yarı yarıya fiyat olduğu için insanlar sıfır alamıyor. O nedenle ikinci el daha çok satılıyor..
.Yüksek fiyatların sadece telefonları değil yan sanayi ürünlerde bile fiyatları birkaç katına çıkardığını dile getiren Korkmaz:’’Bir sene önce sattığımız şarj aletleri 10 lira iken, şu anda 50 liradan başlıyor. Yani yüzde 100’den daha fazla. Onun için önceden orijinal alımı vardı. Genellikle şarj aleti olsun, batarya olsun, aksesuar olsun. Orijinal daha çok gidiyordu. Şu an orijinali 10 kişiden biri alıyor almıyor. Bizim de iş yapmama veya piyasanın durgun olması, nakit paranın dönmemesi ondan kaynaklanıyor. Yan sanayi daha çok gidiyor, daha çok satılıyor. dedi.
TAMİRAT VE YEDEK PARÇA OLMAZA İŞ YAPAMAYACAĞIZ
Telefon satış ve tamiratı üzerine çalışan Yasin Deniz ise işlerinin durma noktasına geldiğini ve insanların alım gücü olmadığı için telefon malzemelerinde yan sanayiye yöneldiklerini söyledi. Deniz, “İşlerimiz durma noktasına geldi. Fiyatlar çok yüksek, özellikle teknik parça ve aksesuarlar 3-4 katına çıktı. Geçen yıl 15-20 liraya verdiğimiz şarj aleti şu anda 80-100 TL civarında. Orijinal şarj aletleri yüksek model cihazların 350-500 TL arası, yani bir şarj aleti bir telefon fiyatına çıktı. Tamirde herkes yan sanayiye kaçıyor. Yan sanayi de kalitesiz olduğu için müşteri mağdur oluyor” dedi.