Ana Sayfa GÜNDEM 2 Haziran 2022 575 Görüntüleme

EROL“ ÖĞRETMENEVİNDE ATATÜRK’ÜN ODASI MÜZEYE ÇEVRİLECEK

AKP’li Elazığ Belediye Meclisi, haziran ayı oturumunda Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Atatürk’ün misafir olarak kaldığı ve özel odasının olduğu tarihi öğretmenevi binasının millet kıraathanesine dönüşeceğini açıklamıştı. AKP’li Şerifoğulları’nın tarihi öğretmen evinin millet kıraathanesine dönüştürüleceği açıklaması tepki çekmişti. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, AKP’li Şerifoğulları’yla yapmış olduğu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, öğretmenevinin adının değiştirilmeyeceği ve Atatürk’ün kaldığı odanın restorasyonun yapılıp müzeye çevrileceğini açıkladı.

Elazığ Öğretmenevi, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremde hasar almıştı. Öğretmen evinin olduğu alanda Elazığ belediyesi tarafından Yeraltı otoparkı ve kent meydanı çalışmalarına başlanılmıştı. AKP’li Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, tarihi öğretmenevini millet kıraathanesine dönüştürerek kent meydanına dahil edeceklerini açıkladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 17 Kasım 1937’de Elazığ’a yaptığı ziyarette kaldığı öğretmenevindeki oda kent müzesine dönüştürülmüştü.
TARİHE TANIKLIK ETMİŞ BİR YAPI
Kentin en merkezi konumunda bulunan Elazığ Öğretmenevi 1933 yılında Halkevi olarak inşa edilmiş, hizmet binası 1952 yılından 1972 yılına kadar Kız Öğretmen Okulu, 1972 yılından 1982 yılına kadar da Eğitim Enstitüsü ve Lise olarak kullanılmıştı. 1983 yılından bu yana 27 yatak kapasitesi ile Öğretmenevi olarak kullanılıyordu. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün 17 Kasım 1937’de Elazığ’a yaptığı ziyarette kaldığı öğretmenevindeki oda 2014 yılında kent müzesine dönüştürülmüştü. 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6,8’lik depremde hasar gördüğü gerekçesiyle hizmet verilemedi.
TARİHİ ÖĞRETMENEVİ’Nİ KIRAATHANE YAPACAK
Belediye meclis toplantısında gündem dışı konuşma yapan belediye Başkan AKP’li Şerifoğulları, yeni öğretmenevinin yapılmasının ardından tarihi öğretmenevi binasının belediyeye devrinin yapılacağını karşılığında ise belediyenin de 2 okul yapacağını söyledi. Şerifoğulları ayrıca tarihi öğretmenevini millet kıraathanesine dönüştürerek kent meydanına dahil edeceklerini kaydetti.
CHP’Lİ EROL: ATATÜRK’ÜN ODASI MÜZEYE ÇEVRİLECEK
AKP’li Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın tepki çeken açıklamasının ardından CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, konuyla ilgili bilgi almak için Şerifoğulları’yla görüştü. CHP’li Erol, AKP’li Şerifoğulları’yla öğretmeneviyle ilgili yapmış olduğu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’yla eski Öğretmenevinin Millet kıraathanesi olarak değiştirilmesiyle ilgili konuyu görüştüm. Mevcut Öğretmenevi’nin restorasyonu sonrası kütüphane, müze, Atatürk’ün kaldığı odanın korunacağını ifade edilmiştir. Yine eskisi gibi çay bahçesi olarak işlev görecek olan bu yerin ismi Millet Kıraathanesi olmayacak Millet Kıraathanesinin kütüphane, müze gibi fonksiyonlarına sahip olacak, adı Eski Öğretmenevi olarak kalacak. Bu konularda belediye başkanımızla karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bu şekilde hizmete açılması bizim de talebimiz ve bu şekilde çalışmalar olmasında bir sakınca yok. Yani Millet Kıraathanesi işlevi içerisinde oranın özgün fonksiyonları korunarak Öğretmenevi’nin adının yaşatılması Atatürk’ün kaldığı odanın restorasyonun yapılarak müzeye çevrilmesi de olumlu bir karardır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com