Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 7 Haziran 2022 675 Görüntüleme

TATLICILARA FISTIK DARBESİ….ESNAF FISTIKLI TATLI ÜRETİMİNE PAYDOS DEDİ….

Üretim girdi maliyetleri ve ham maddeye ulaşmakta zorluk yaşayan tatlıcı esnafı maliyetlerden şikâyet ederken şimdi de Antep fıstığı fiyatlarındaki yüksek artışlardan dolayı üretim yapamıyor. Baklavanın olmazsa olmazlarından olan Antep fıstığının kilosu 450-500 TL arasında satılıyor. Tatlıcı esnafı zaten alım gücü olmayan vatandaşlara karşı tatlı fiyatlarında artış yapmak istemediklerini ancak maliyetler arttığı için de sıkıntıya düştüklerini ifade ediyorlar.

GRAMLA TATLI SATIYORUZ..BÖYLE GİDERSE DİLİMLE TATLI SATMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Elazığ’da büyük bir kadayıf ve baklava firması işletmecisi olan Umut Altunbay fıstık fiyatlarındaki anormal artışlarından dolayı ellerindeki fıstığı kullandıktan sonra fıstıklı baklava veya kadayıf üretimini durduracaklarını söyledi. Altunbay:’’ Bildiğiniz gibi fıstığı biz de boykot eden firmalar arasındayız. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Yüzümüzün güldüğüne bakmayın, içimiz kan ağlıyor. Maliyeti aşırı derecede artmış olan ürünler bizi aşırı derecede zorluyor. Örneğin uzun zamandan beri gündemde olan şeker. Gün geçmeden aşırı, fahiş fiyatlarla artıyor. Ona yeni eklenen malzeme fıstık. Biz büyük bir firma olarak ne yapacağımızı kestiremiyoruz. Bunun şekeridir, unudur, fıstığıdır. Artık Gramla tatlı satmaya başladık. Bu günlerde gramla tatlı satarken yarınlar bize ne getirir onu kestiremiyoruz. Gönül ister ki tüm vatandaşlarımız en iyi tatlıyı yesin, en güzel tatlılardan tatsınlar. Ama gidişat gösteriyor ki gördüğümüz fiyatlar artarken, vatandaş kararsız, işletmeler daha kararsız. Gün geçmeden fiyat üzerine fiyat ekleniyor. Bunun dışında ekstra elektrik zammı olsun, doğalgaz zammı olsun ve fıstığa gelen zam… Yani bir kilo fıstık ,bir kilo şekerden yapılan bir tatlının maliyeti ne kadar olabilir ki? Biz isteriz ki tüm vatandaşlarımızın gönül ve damak lezzeti tatlansız. Ama gidişat gösteriyor ki bu günden itibaren gramla satılan tatlılar artık adetle satılacak. Fıstıkların fiyatlarının artmış olduğu bu süreçte artık elimizde olan fıstıklar bittikten sonra vatandaşlarımız için fıstıklı baklava yemek artık bir rüya olacak. Fıstık var. Araya girmiş olan karaborsacıları kınıyorum. Vatandaşların midesine fıstık girmesin diye fahiş bir fiyatla bir kilo fıstığı 400-450 lira arasında sabitlemişler.’’ dedi.

40 yıldır Elazığ’da tatlıcılık sektöründe olduklarını ve bu kadar yüksek fiyat artışı yaşamadıklarını söyleyen Mahmut Çetin’de un,yağ şeker sorununu zaten yaşadıklarını, şartları zorlayarak da olsa bunları temin ettiklerini ama fıstık fiyatlarının kısa sürede iki katına çıkmasıyla artık fıstıklı ürün üretemeyeceklerini söyledi. Çetin: ‘’ Elazığ’da 40 yıldır esnafız.  Ticaretle uğraşıyoruz.  Şeker un yağ zaten sıkıntıya düşmüştük, bir şekilde temin edebiliyorduk. Ama bu son günlerde artık fıstıktan da büyük bir darbe yedik.  200 liraya , 170 liraya 220 liraya aldığımız fıstık bugün 470 lira ve bunun 600 lira 700 liralara çıkacağı söyleniyor.  Bu işlerin bir sonu yok,  acilen çözüm getirilmesi gerekir ya da bütün tatlıcıların bir olup ya da fıstık sektörü hangi birime üye ise komple fıstık alımının durdurulması gerekiyor. Yetkililerden çözüm bekliyoruz. 40 yıllık emeği hiçe sayamayız.’’ dedi.

ARTIK BOYKOT ETMESEK BİLE FISTIKLI TATLI ÜRETEMEYİZ

Artan maliyetlerden dolayı fıstıklı baklava satışlarını durdurduklarını açıklayan Elazığlı tatlıcı Aytaç Göker, fıstıklı baklava yapsalar da satamadıklarını söyledi. Göker:

‘’30 yıllık işletmecilik yapıyoruz burada.  Gerek fıstık fiyatlarından,  gerek diğer malzemelerin fiyat artışlarından dolayı artık fıstıklı baklava yapamıyoruz. Yapsak da satamıyoruz açıkçası. Bir hafta içerisinde 1. sınıf fıstık fiyatı, 280 liradan 480 ile 500 lira arasında çıkış yaptı.  Bu ister istemez bizi ve diğer bütün baklavacıları etkiliyor. Sadece Elazığ için demiyorum şu anda bildiğim kadarıyla Gaziantep’te de fıstıklı baklava satışları durmuş durumda.  Ülkenin genelinde olan bir sorun bu. Kimsen bu olay karşısında bir hassasiyet göstermiyor açıkçası.’’ dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com