Ana Sayfa Uncategorized 15 Haziran 2022 690 Görüntüleme

KUZOVA SULAMA BÖLGESİNDEKİ ÇİFTÇİLERE ELEKTRİK FATURASI ŞOKU

Üç yıl süresince Kuzova’ya verilen tarımsal suyun enerji bedelini karşılayan DSİ, geçtiğimiz aylarda çiftçilere gönderdiği yazıyla 2022 yılında bu desteğin verilmeyeceğini açıklamıştı. Bu açıklama ile su faturası ödemek zorunda kalan çiftçiler bu kez de elektrik faturası şokunu yaşadılar. Gelen elektrik faturalarını Elazıpğ DSİ 9. Bölge Müdürlüğü önünde protesto etmek isteyen Elazığlı çiftçiler şehir girişinde güvenlik görevlileri tarafından engellendiklerini söylediler.

ÇİFTÇİLER TARIMSAL ELEKTRİK TÜKETİM FATURASI YERİNE SANAYİ TİPİ TÜKETİM FATURASI KESİLMESİNDEN ŞİKAYETÇİLER

Elazığ’da bir türlü tamamlanamayan Kuzova Sulama Projesi kapsamındaki Pirinççi, Muratcık, Fatmalı, Dallıca, Koruk ve Dambüyük köyündeki çiftçiler sulama yaptıktan sonra gelen milyonlarca liralık elektrik faturalarını ödemekte zorlandıklarını dile getirdiler. Daha önce DSİ tarafından faturaların ödendiğini belirten çiftçiler, hibe süresi dolduğu için bu kez kendilerine yansıtılan elektrik faturalarını ödemekte zorlandıkarını belirterek , özellikle şeker pancarı üreten çiftçiler kendilerine gelen faturanın sanayi tüketimi cinsinden en üst limitten kesildiğini ve tarımsal elektrik tüketim faturası kesilmesini istediler.

Konuyla ilgili daha önce de yetkililerle konuştuklarını söyleyen çiftçiler olumlu adım atılmadığını beyan ederek bir protesto gerçekleştirmek istediler. Yaklaşık 50 çiftçi traktörleriyle birlikte Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nün önünde bir açıklama yapmak istediler. Ancak şehir girişinde güvenlik güçleri tarafından engellendiler.

Açıklama yapan şeker pancarı üreticisi çiftçi Coşkun Aykaç şunları söyledi: ‘’ Fatura parasını topladık .Para şu anda hesapta duruyor. Biz diyoruz ki Sayın valim, DSİ Bölge Müdürü!  Bu konudan sonrası ne olacak tamam çalıştık. Bizim konuşmamızı DSİ  bölge müdürümüz valimiz biliyor. Herkes biliyor ama sesimizin yukarıya gitmesi lazım. Bir de GES  dediler bize Haziran Temmuz’da 2 megabayt tesisiniz kurulacak dediler Temmuz ayında 2 megabaytlık test kurulacak güneş enerjisi paneli o da yok ortada daha ihalesi yapılmamış yapılmamış.

ÇİFTÇİ: BİZ BURADA FABRİKA İŞLETMİYORUZ, SULAMA YAPIYORUZ

Çiftçilik yapan Haki Küçük de gelen fatura yükünün altında ezildiklerini,  ‘’ Tarımsal sulama geleceğine Sanayi bazında bize fatura geliyor. Biz burada sana yapmıyoruz,tarım yapıyoruz. bu konuda muhtarlarımız başvurdu. Biz  orada fabrika işletmiyoruz tarımsal sulama yapıyoruz. Bize gelen elektrik faturasında sanayi elektriği olarak geçiyor. Şimdiye kadar hiçbir çözüm alamadık diye bugün bu yollardayız. Bugün bırakmasalar yarın gideceğiz yarın bırakmasalar öbür gün gideceğiz. Bu bizim yasal hakkımızdır, engellenemez ama engelleniyoruz. Bizim konuşmamızı DSİ bölge müdürümüz, valimiz biliyor Herkes biliyor. Ama sesimizin yukarıya gitmesi lazım.Bir de GES dediler bize. Haziran Temmuz’da 2 megabayt tesisiniz kurulacak dediler .Temmuz ayında 2 megabaytlık tesis  kurulacak güneş enerjisi paneli, o da yok ortada. Daha ihalesi yapılmamış ’ Dedi.

Çiftçilerin sorununun tarım politikasındaki yanlışlıklar olduğunu söyleyen Haki Küçük sözlerine şöyle devam etti.

‘’Nereden bakarsan bak geçen yıldan bu yana mazot 3-4 kat arttı. Geçen yıl biz mazotu 6,5- 7 liraya alıyorduk.  Bu sene 30 liraya alıyoruz. Gübre geçen yıl 80-90 liraya aldığımız gübre bu yıl olmuş 750- 800,  belki daha fazla.  Çiftçi nasıl kalkınacak? Çiftçi traktörünü satacak. Çiftçi tarlasını satacak. Nasıl bu çiftçi geçinecek?  Devletimiz dışarıdan arpayı,  buğdayı ithal ediyor. Türkiye’ye 6.400 liraya 7 bin liraya buğdayı ithal ediyor. Çiftçisine verdiği taban fiyat 6,5 lira nasıl oluyor? Dışarıdan gelen buğdayı Sen 7,5 liraya getiriyorsun,Türk çiftçisine 7,5 lirayı reva görmüyorsun. Böyle bir politika olur mu?’’

DURAN: ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEKLER BU GÜN ARTIK BİR SİGARA BİR FİLTRE PARASI OLMUŞTUR

Çiftçilerle konuşan CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran da konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:  ‘’Elazığ Cip köyündeyiz,eylemin gerekçesi  aslında olması gereken ve makul bir gerekçe. Ülkemizde çiftçiye köylüye verilen desteklerin sadece rakamlar üzerinde kaldığı , sözler üzerinde  kaldığı açık. Az önceki görüştüğümüz çiftçilerin ortak derdi sadece pancar üretimi için olan kısımda dahi gerek maliyetlerin artışı, bunun içinde mazot, gerek işçi parası, hayat koşullarındaki artşlar.Çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Ama asıl güncel  en büyük sıkıntı elektrikle alakalı, enerji ile alakalı. Sıkıntı enerji ile alakalı sıkıntı. İki sıkıntı var, bir enerjinin yüksek gelmesi, ikincisi enerjinin köylüye çiftçiye tarımsal olarak değil de sanayi olarak verilmesi. Buradaki rakamın bile yüksek olduğunu dillendirdi çiftçilerimiz. Haklı bir gerekçe,  haklı bir isyan, haklı bir talep. Bundan birkaç ay önce ülkede bir karış bırakmayın,  ekin diyenler,bugün aynı  desteği göstermiyorlar .Çiftçiler mağdur, maliyetler arttı. Mazotundan,aracından, işçisinden,  hayat şartlarından dolayı mağdurlar.Bir an önce yetkililerin bu duruma el atması gerekiyor. Normal  gemileriyle olanların, denizde yatlarıyla gezen insanlara verilen indirimlerin, mazot üzerinden çiftçilere sağlanması, diğer  konularda gösterilen desteklerin gerçek ve bugünkü reel olması gereken fiyatlara getirilmesi gerekmektedir. Verilen destekler mevcut ekonomik durumda çok komik rakamlardır. Düne kadar büyük rakamlar olarak görülen destekler, bugün artık bir sigara bir filtre parası veya bir zeytinyağı parası olmuş. Artık bu rakamların güncellenmesi çiftçiye gerekli desteğin verilmesi gerekiyor. Siz çiftçiye gerekli desteği vermezseniz yurtdışında yerler alıp da değişik ülkelerde araziler alıp da Ekim yapacağınızı söylemek çok da gerçekçi söylemler değildir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda çiftçinin sonuna kadar yanında olacağız.’’

Elazığ’da eylemleri güvenlik güçleri tarafından engellenen çiftçilerin bir kısmı daha sonra Elazığ İl Özel İdare’de Vali Yardımcısı ile görüşerek dertlerini anlattılar. Görüşme sonrası çiftçiler adına açıklama yapan Çiftçi Serkan Aykaç daha önceki 3 yıl boyunca devletin ödediği faturanın da sanayi tipi fatura üzerinden ödendiğini söyleyerek: ‘’Arazimiz sulama arazisine çevrilememiş. Ben giderken boş gitmedim. Yanımda iki tane elektrik faturası vardı. Bir kendimin özel sulama elektrik faturasını gösterdim, bir de DSİ  nin sulama bölgesine ait faturayı gönderdim. DSİ bölge müdürümüzün de   aslında bir hatası var. Kardeşim bu faturayı devlet olarak niye fazla ödüyoruz Burası sanayi hattı değil ki.?

Sonrasında  açıklama yapan Çiftçi Serkan Aykaç valilikle görüşmesi sonucu GES yapılacağı sözünü aldıklarını söyledi Aykaç GES  yapılacak, GES’ten buraya destek verilecek dediler.Ki en erken tarihte yapılacaklar Ben bunun chatlerini çıkartacağım ben bunu en erken vakitte yapacağım dedi Valilik Bana kalırsa en erken vakit Kasım’dan önce GES olmaz. Onlar da diyor ki en erken  Ağustos Ges’ten  destek verilecek buraya.Şimdi faturayı ödeyeceğiz.”

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com