Ana Sayfa GÜNDEM 27 Haziran 2022 352 Görüntüleme

GÜVEN” BU ZAM YAĞMURLARI NE ZAMAN DURACAK?”

Ankara Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı İsa Güven, 81  ilde ziyaretlerini sürdürmeye devam ediyor. Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odasına yaptığı ziyarette açıklamalarda bulunan Güven, kahveci esnafının sıkıntılarına değinerek “Bu zam yağmurları ne zaman duracak? Buradan sesleniyorum yapılan zamları geri alın esnaf ve zanaatkarlar zor zamanlar geçiriyor.” ifadelerinde bulundu. Açıklamalarının devamında, dernekler kanununda yer alan haberli denetimin hükümet komitesini devre dışı bıraktığını belirten Ankara Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı İsa Güven;

” 5360 esnaf ve sanatkar yasası değişmelidir bu esnaf ve sanatkarı kucaklayacak bir yasaya ihtiyaç vardır. İkincisi bir sorun, Avrupa uyum yasalarıyla çıkan Dernekler kanunudur. Ankara’da  22 bin Türkiye’ de 122 bin dernek var bunlar kahve gibi çalışıyor. O dönem  2005 yılında bu yasayı çıkaran bürokratlara da seslenmek istiyorum haberli denetimi getirdiler hükümet komitesini devre dışı bıraktılar. Birgün bu ülkenin başına gelebilecek sıkıntılardan biride dernekler kanunudur. ” dedi.

ORTA DİREK ÇÖKTÜ ZENGİN ZENGİN OLDU FAKİR FAKİR OLDU”

Sürekli olarak yapılan zam yağmurlarının küçük esnafı perişan ettiğini dile getiren Başkan İsa Güven, “Buradan en son gelen çay, Çaykur’un açıklamış olduğu yüzde 43 zam biz ne yazık ki yıllardan beri 2 liraya 3 liraya çay satıyorduk. bugün geçen sene almış olduğumuz şeker 5 liraydı bugün 20 lira, almış olduğumuz çay 35 liraydı bugün 70 lira ” dedi. Başkan Güven;

“Esnaf ve sanatkar deyince aklımıza ne geliyor biliyorsunuz Allah Rahmet etsin Rahmetli Turgut Özal’ın bir orta direği vardır ama ne yazık ki orta direk çöktü zengin zengin oldu, fakir fakir oldu.

Türkiye’ de tabiki olağanüstü bir süreçten geçiyor buradan iktidara da muhalefete de seslenmek istiyorum artık bu ülkeyi fazla germenin anlamı yok iktidar iktidarlığını yapacak, muhalefet muhalefetliğini yapacak , meslek sivil toplum örgütleri de görevini yapacak, bizi fazla bunaltmayın.

Her geçen gün zam yağmuru bu son zamanlarda her geçen gün zam yağmuru küçük esnaf ve zanaatkar kahveci esnafını perişan etmiştir. Buradan en son gelen çay, Çaykur’un açıklamış olduğu yüzde 43 zam biz ne yazık ki yıllardan beri 2 liraya 3 liraya çay satıyorduk. bugün geçen sene almış olduğumuz şeker 5 liraydı bugün 20 lira, almış olduğumuz çay 35 liraydı bugün 70 lira bugün gelen doğalgaz ve elektrik zamları yüzde 200, bizim kahveci esnafının tüketti birde ne var oyun kağıtları, bu gördüğünüz bizim oyun kağıtları  geçen sene kolisi 1200’dü şimdi 2,5 yüzde 150 zam. bu zam yağmurları ne zaman duracak?  Buradan sesleniyorum bu gelen zamları geri alın esnaf ve zanaatkar zor günler geçiriyor. “dedi.

NE YAZIK Kİ PANDEMİ’DE SINIFTA KALDIK

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde Türkiye’nin sınıfta kaldığını dile getiren Başkan Güven ” Bu pandeminin 6 tane ayağı vardı bu ayaklar neydi biliyorsunuz;  İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve bir de Esnaf Genel Müdürlüğümüz TESK ama ne yazık ki bu 6 ayak bir araya gelemedi biz burayı iyi yönetemedik. ” ifadelerine yer verdi. Güven açıklamalarının devamında;

“Esnaf ve zanaatkâr iç içe girmiş. Kahveci kuru fasulye satıyor bakkal okey oynatıyor eczane kuru yemiş satıyor bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Bir de 2007 yılında tabi ki ben sigara içmiyorum, sigarayı da tavsiye etmiyorum içenin içmeyen kadar da hakkı vardır bu ülke yasaklar ülkesi olmamalıdır. Ne yazık ki bizim esnafımız mağdur oldu. 2007 yılından beri kahveci esnafının üzerinde birikmiş sigara cezaları var bunlarla da ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bir de yıllardan beri kanayan bir yaramız neydi biliyorsunuz “pandemi” bu pandemi dünyada olan bir vaka Türkiyemiz de de görüldü. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir atlatırız diye düşündük ama ne yazık ki pandemi de sınıfta kaldık. Bu pandeminin 6 tane ayağı vardı bu ayaklar neydi biliyorsunuz;  İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve bir de Esnaf Genel Müdürlüğümüz TESK ama ne yazık ki bu 6 ayak bir araya gelemedi biz burayı iyi yönetemedik. Meslek sivil toplum örgütleri de iyi yönetemedi hükümette iyi yönetemedi.” dedi.

KAHVECİ ESNAFIMIZIN ACİL OLARAK CAN SUYU KREDİSİNE İHTİYACI VARDIR

Elazığ ziyareti esnasında açıklamalarda bulunan Ankara Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı İsa Güven, pandemi sürecinde 17 ay kapalı kalan kahveci esnafının zor durumda olduğunu ve iktidarın mağdur kesime sahip çıkması gerektiğini bildirerek, kahveci esnafına can suyu kredisi verilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Güven;

“Bize kahveci esnafı 17 ay kapalı kaldı. Aç kaldı, susuz kaldı sağolsun Allah Devletimize zeval vermesin 25 kart 25 nakit verdi ama biz bunları ödeyemedik per perişan hale geldik. Acil olarak bizim kahveci esnafımızın can suyu kredisine ihtiyacı var. Bugün borcu borçla ödeyemezsin bizim hibe kredisine ihtiyacımız var. Buradan iktidara da muhalefete de seslenmek istiyorum kahveci esnafına sahip çıkalım, mağdur kesime sahip çıkalım. Buradan Belediyeler Birliğini de göreve davet ediyorum haksız kahveci esnafından eğlence sektöründen kök vergisi alınıyor 17 yıldır kapalı olan bir kahveci esnafımızın, çay ocağımızın kök vergisinin iade edilmesini istiyorum haksız kazançtır. Yıllardan beri birde bizim kahvehanelerimizde 2 tane 3 tane bilardo vardı, bilardo neydi? spor sporun vergisi olmaz eğlence adı altında burada günlük 10 lira ayda 300 lira belediyeler haksız bir kazanç alıyor burada bizim kök vergilerimiz çok ağır bir çay ocağı bir kahvehane yıllık 1250 TL kök vergisi ödüyor ve bize hizmet etmeyen belediyeler bizden haksız kazanç elde ediyor.” dedi.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com