Ana Sayfa Uncategorized 28 Haziran 2022 274 Görüntüleme

ELAZIĞ FIRINCILAR ODA BAŞKANI: ZAMLARDAN ESNAFIMIZ DA MEMNUN DEĞİL

Sofraların en temel tüketim malzemesi olan ekmeğe gelen zamlar her geçen gün dar gelirli vatandaşı zorlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da ekmeğe yapılan son zamla gramlık bir ekmeğin fiyatı TL oldu. 5 kişilik bir ailenin ortalama günlük ekmek tüketim maliyeti 40 lira civarında. Asgari ücretli ve emekliler için sofaralrında tükettikleri ekmeğin maliyeti bile bütçeyi zorlayacak hale geldi.

Artan maliyetlerden dolayı fırıncı esnafı zam yapmak zaruretinde kalırken, vatandaş da ekmek tüketiminde bile zorlanmaya başladı. İşin her iki tarafında da memnuniyet yok. Esnaf girdi maliyetlerinin azaltılmasını beklerken zam yapmaktan hoşnut olmadıklarını dile getiriyor.

İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ÖN SİPARİŞ SİSTEMİNİN GELMESİ LAZIM

Elazığ Fırıncılar Odası Başkanı İlhan Yıldız harputtimes.com’a açıklamalarda bulundu. Türkiye’de  gıda malzemelerinde, özellikle de ekmek konusunda ciddi bir israf yapıldığını söyleyen Yıldız, israfın esnafa da ülke ekonomisine de ek maliyet getirdiğini söyledi.  Ekmek zammı konusunda da açıklama yapan Yıldız, artan girdi maliyetlerinden dolayı zam yapıldığını ancak bu zamların esnafın yüzünü güldürmediğini ifade ederek ‘’ maliyet hesaplamaları ve vatandaşın alım gücü konusunda PİAR yaparak bir rakam belirledik. Belirlenen rakamlar esnafı mutlu etti mi derseniz? Cevabımız hayır.Ancak vatandaşı da düşünmek gerekir’’ dedi.

Türkiye’de bayat ekmek dönüşünün fazla olduğunu ve bunun da ciddi bir israfa yol açtığını da ifade eden Yıldız bu konuda önlem alınarak satış sisteminde değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız:

Türkiye’de ekmeğin ön satış sistemiyle satılması lazım. Çünkü ekmek satış noktalarından geri döndüğü zaman işletmeye bunlar ek bir maliyet yüklüyor işletmeye. Ön satış sistemi ile satış noktalarından bir gün öncesinden sipariş alınıp ertesi gün o adette ekmek gönderilirse bayat ekmek geri dönüşü olmayacak demektir. Ülkemizde günlük 5 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bu çok büyük bir israftır. Bu israf fırıncıya maliyet olarak dönüyor. Bunun ülkemize de maliyeti büyük. Fırıncının çalışma düzeninin değişmesi lazım. Bayat ekmek kavramını ortadan kaldırmamız lazım. Bu da bu israfın önüne geçmekle mümkün olur.

ZAMLARDAN ESNAFIMIZ MEMNUN DEĞİL

Ekmek zammıyla ekmek 4 lira oldu. Bir süre daha ekmek bu fiyattan satılacak. Yapılan zamlardan fırıncı esnafı memnun değil. Çünkü 4 lira bile onları kurtarmıyor. Ancak bizler fiyat artırımı yaparken sadece esnafımızı değil vatandaşlın alım gücünü de göz önünde tutarak yapıyoruz.  Ekmek fiyat artışlarının nedeni hey yıl haziran ayında hububatta taban fiyatları açıklanıyor.  De buğday için bu fiyat 2 bin 600 tl idi. Şu anda 2022 de açıklanan fiyat 6 lira 5 kuruş. Primiyle birlikte 7 lira 5 kuruş oldu. Dolayısı ile bu rakamlar un fiyatlarına yansıdı. Un fiyatlarının artışı ekmek fiyatlarına yansıdı. Ancak zamların tek nedeni un fiyatlarının artışı değil. Tüm girdi maliyetlerinde artış oldu. Doğalgaz, elektrik, personel gideri. Tüm bunlar ciddi bir maliyet artışına neden oldu. Esnaf bu manada ciddi bir darboğaza girdi. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bir artış belirledik. Bu rakam fırıncılarımızı kurtarır mı ? Hayır. Ancak vatandaşın da ekmeğe ulaşması anlamında bu rakamı belirledik. Şu anda ekmek en ucuz alınabilen gıda maddesi. Bayat ekmek alan var mı? Var elbette. Ancak insanımızın tercihi elbette ki taze ekmekten yana. Dolayısı ile zamlar yapılsa da insanımızın en kolay alabildiği gıda malzemesi ekmektir. ‘’ dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com