Ana Sayfa GÜNDEM 5 Temmuz 2022 537 Görüntüleme

EVSEN: BİZLER ŞEKER FABRİKASININ RANTSAL ÜYELERİ DEĞİL, MAĞDUR ESNAFIYIZ.

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen çaya yapılan zamma tepki göstererek Çaykur Müdürünü istifaya davet etti. İnsanların artık Türk mutfağının en büyük ikramlarından biri olan çayı almakta zorluk çektiğini bu zamların devam etmesiyle kahvaltıda bile kullanmakta güçlük çekeceklerini dile getirdi. Konuyla ilgili harputtimes.com’a özel açıklamalarda bulunan Başkan Evsen;

“Esnaflarımız gerçekten zor durumda henüz 1 ay olmadan çaya gelen yüzde 43 zammın etkisi geçmeden maliyetini bile esnafımız hesaplayamazken şu anda bir zam daha geldi. Yüzde 20 yakın bir zam bekleniyor inşallah bu zam gelmez yada gelen zam bir şekilde geri alınır. Devletimiz tarafından süspanse edilmesi lazım. Artık esnafın sorunlarından vazgeçtik evdeki misafirlerimize inan edin gelecek misafilere kahvaltıda içecek çayın hesabını yapmak zorunda kalacak. Bizim işletmelerimizde ki çayın maliyeti zaten belli büyük fiyata geçti. Evdeki çayın maliyetinden dolayı insanlar  evlerinde dahi çay içemez. Bu zamlara dur desinler burdan başarısız Türkiye’nin en kar etmesi gerekekn kurum Çaykur’dur, Çaykur’u zarara uğratan müdürümüze sesleniyoruz yazık bu insanların vebali var ahı var , insanlar bir bardak çay içmek istiyor lütfen istifa ediniz” ifadelerine yer verdi.

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen: ‘’Şeker işinde büyük katakulli, ayak oyunlarını var, bizler şeker fabrikasının rantsal üyeleri değil, mağdur esnafıyız. Yanlız işi ticarete döken varsa, üyelerimiz hakkını helal etmiyor.” ifadelerine yer verdi.

Şekere yapılan zamlara bir tepkide Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen’den geldi. Şekerde ki rantın önüne geçilebilmesi için Tarım Kredi Kooperatiflerine şekerin dağıtılması gerektiğini ve toptan satışta imalat sektöründe işyerinde kullanan esnafa şekerin verilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Evsen;

“Dernekten kapasite raporu alan işyeri aylık 160 torba şeker alıyorken, Etso dan kapasite raporu alan ve en az dernekten kapasite raporu alan işyerinden 10 kat fazla üretim yapan şirket 40 torba alabiliyor… Ha bu arada 550 TL den 160 torba alan işyeri 750 TL den 150 torbasını bizim gibi üretim yapmaya mecbur firmalara satıyorlar. Nasıl güzel rant değil mi…

Bilindiği gibi şekere % 67 bir zam yapıldı. Bu zammın esnafa yansıması kapasite raporundaki esnafın mağduriyeti giderilmezse vatandaşa ve esnafa yansıması çok büyük sıkıntı olur.  10 kilo şekeri artık işyerlerimizde 400-450 tl ye kullanmak zorunda kalırız. Bu da esnafın resmen bitmesi demektir. Gelen zamla birlikte özel sektörde, şeker işinde çok büyük rantlar dönüyor. Vatandaşa yansımasının önüne geçmek için devletimiz vatandaşa yansımasının önüne geçmek için devletimiz fabrika çıkışlarında yükselmeye gitti. Şekerdeki rantın durması için tarım kredi kooperatiflerine şekerin dağıtılması ve toptan satışta imalat sektöründe işyerinde kullanan esnafa şekerin verilmesi uygundur. Yalnız bu işin stokçuluğunu, rantçılığını yapan; kapasite raporu adı altında çok büyük rantların döndüğü bir sistem kurulmuştur.

Devletimiz, hükümet kanalıyla yetkililere sesleniyoruz. Kimsenin fabrikadan 55 TL ye aldığı şekeri vatandaşa bin TL yansıtma hakkı yoktur. İşyerinde şeker kullanan esnafa hayırlı işler, bol kazançlar diliyoruz. Yalnız bu esnaflarımızın hakkına giren, vatandaşın hakkına giren, şeker işini ticarete döken bu insanlara sesleniyoruz. Esnafımızın ve vatandaşımızın hakkı sizlere helal değildir. Yazık. Devletimiz en kötüsü dışarıdan ithalat yapsın. Dörtyüz, dört yüz, dörtyüz tonla. Gelen ilk 400 (bin) ton belli yere satıldı. Ama diğer satışlarla ithalat yapılsın.Ama 9. Aya kadar sürecek bu rant bitsin. Yazık insanlar mağdur, şeker bulamıyor. Düşük fiyat yazan yerlerde şeker yok. Yüksek fiyatlara da özel sektörler bu işi artık bir ranta çevirdiler. İnşallah bu rant biter.Esnafımızın mağduriyeti giderilir’’ dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com