Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 26 Temmuz 2022 645 Görüntüleme

BAŞKAN HAVABULUT “SEÇİM ÖNCESİ SİYASİ ARENADA SÖZÜNÜ TUTABİLECEK OLAN ESNAFI ZİYARET ETSİN”

Elazığ Elektronikçiler Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut esnafın zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Deprem süreci sonrası esnafın yükünün her geçen gün arttığını vurgulayan Başkan Havabulut Bağ-Kur primlerinde indirim yapılması gerektiğini ifade etti.

“Şimdi esnafımızın sorunları şöyle başlıyor ilk olarak ekonomik sıkıntıların olduğu bir süreçten geçtiğimiz için esnafın ödemesi gereken bazı temel kalemler var. Bu kalemlerin başında neler geliyor Bağ-Kur primi olsun, yanında çalıştırdığı elemanın ücreti olsun, sigortası olsun, dükkan kirası, elektrik faturası ve internet faturaları gibi ödemesi gereken temel ihtiyaç faturaları vardır. Süreç zorlu geçtiği için esnafımızda bu faturaları ödemekte zorluk çekiyor.

BAG-KUR primleri  şu anda yaklaşık  indirimsiz hali 2 bin 200  seviyesine geldi,  sigorta primleri   yine aynı şekil  esnaf zor durumda şuanda.  Bunlara devletimizden bir kolaylık gelmesini bekliyoruz. BAG-KUR primleri  en azından Türkiye’ye genelinde biraz daha indirimli olursa esnaflarımız rahat bir nefes alacaktır.” dedi.

ESNAFIN FAİZSİZ KREDİYE İHTİYACI VAR”

Deprem süreci sonrası çok büyük sıkıntılar çeken esnafın siyasi arenada seçim öncesi ilk ziyaret edilen kesim olduğu halde seçilen vekillerin daha sonra esnafın hiçbir sorunuyla ilgilenmediğini ifade eden Başkan Havabulut,  esnafın faizsiz krediye ihtiyacı olduğunu ancak bu şekilde rahat bir nefes alabileceklerini dile getirdi. Başkan HAVABULUT;

”Deprem sürecinde esnaflarımız gerçekten sıkıntılar yaşadı mesela örnek vermek gerekirse depremde Elazığ’da ki memurlara 3 ay boyunca destek verildi  647 lira gibi bir iyileştirme yapıldı maaşlarına. Ama esnaflarımızın 3 aylık Bağ-Kuru alınması dedik yine devletimiz almaya devam etti. Dedik ki en azından borçlarının 1-2 taksitini devlet karşılasın dedik yine bu taleplerimiz karşılık görmedi. Biz devletimizden şuanda esnafımızı rahatlatıcı bir önlem paketinin alınmasını istiyoruz. En azından bir nefes kredisi ismiyle faizsiz bir kredi desteği olursa esnaflarımız bunu alarak önünde ki borçlu engellerini kaldırarak bir nefes alacaklarını düşünüyoruz. Sonuçta seçimler yaklaşıyor, seçime gidecek milletvekilleri her zaman olduğu gibi siyasi arenaya çıktığı zaman esnaf ziyaretlerinden başlıyor: Esnaf ziyaretlerinde talepleri dinliyorlar ama nedense seçildikten sonra bu talep yerine gelmiyor. Ama bu dönem gerçekten farklı bir dönem olacak. Siyasi arenaya çıkan milletvekillerimiz esnafımızın yanına geldiği zaman gerçekten gerçek yükümlülüklerini gerçekten sözlerini tutarak geleceklerse esnaftan başlasın ama gerçekten sözlerini tutmayıp esnafı sadece bir reklam amacıyla görecekse de biz bu duruma da karşı koyacaz burdan da bilinmesini istiyoruz.” dedi.

ULUSAL MARKETLER YEREL ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR

Ulusal marketlerin günlük kazancı ile evini geçindirmeye çalışan  yerel esnafı fazlasıyla zor durumda bıraktığını ifade eden Başkan HAVABULUT bu konuda önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Başkan HAVABULUT;

“Esnafımız rahat bir nefes alamıyor bu zorlu sürecin inşallah en kısa zamanda devletimiz tarafından giderilmesini beklemekteyiz. Her türlü olumsuzluktan esnafımız çok çabuk etkileniyor. Elazığımız bir deprem yaşadı bir pandemi yaşadı şimdi bir ekonomik sıkıntı var. Günlük hayatlarını günlük kazançları ile elde eden esnaflarımız bu süreci gerçekten sancılı geçirmektedir. Birde şu konuya değinmek istiyorum ulusal marketler olsun büyük AVM’ler olsun büyük markalar olsun bizim küçük esnafımızı bayağı zor durum da bırakıyorlar. Mesela bizde ki elektronikçi arkadaşlarımız kredi kartına taksit yapamazken büyük AVM’ler yapıyor, saatçi esnafımız kendi dükkanında saat satamazken AVM’ler bunları taksitle daha ucuz fiyatlara satabiliyor.” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN ARTMASIYLA ODA AİDATLARI ARTTI

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte oda aidatlarının ve Bağ-Kur primlerinin arttığını dile getiren Elazığ Elektronikçiler Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut, “Her halukarda asgari ücrete ne kadar iyileştirme gelirse bir o kadar da esnafın yükü artıyor.” ifadelerine yer verdi. Başkan HAVABULUT;
”Yakın zamanda bildiğiniz gibi asgari ücrete zam geldi.  Bu ücrete zam gelmesine karşı değiliz  keşke 6 bin 6 bin 500 olsaydı tamam bizim sonuçta küçük esnaflarımız yanında 1 kişi 2 kişi istihdam ediyor ama asgari ücrete zam geldiği zaman esnafında bazı ödemesi gereken kalemlere artış geliyor. Bağ-Kur’a gelen zam gibi oda aidatlarına odadan aldığı evraklara zamlar geliyor. Yani her halukarda asgari ücrete ne kadar iyileştirme gelirse bir o kadar da esnafın yükü artıyor. Keşke hükümetimiz bu gelen zamlardan bu defalık esnaf kardeşlerimize bu yükü yansıtmasalardı bu daha iyi olurdu. Bizim esnaf odaları başkanı olarak talebimiz şudur bu gelen yükler bu sene geldi en azından 2023’te gelmesin esnafı rahatlatıcı bazı indirimler gelirse biz esnaf odaları başkanı olarak mutluluk duyarız” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com