BAŞKAN TOP “ÇOK BÜYÜK RANT SAĞLIYORLAR, HALKIN UCUZ ŞEKER ALMASINI ENGELLİYORLAR”
Elazığ’ın kronik sorunlarından biri haline gelen şeker sorununa henüz bir çözüm bulunmazken yaşanan krize bir tepkide Elazığ Bakkallar Ve Tekel Bayiler Oda Başkanı Cebrail Top’ dan geldi. Aylardır esnafı zor durumda bırakan bu şeker sorununa yetkililerin bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Başkan Top, “Bundan birkaç ay önce unda, şimdide de şekerde ciddi sıkıntılar var. Devletimizin ürettiği, bizim de ilimizde şeker fabrikası olmasına rağmen burada hem vatandaşlarımız, hem de esnaflarımız şeker satışında ciddi sıkıntılar yaşıyor .” ifadelerine yer verdi. Şeker piyasasında formaliteye uygun kapasite raporları hazırlanarak şekerin karaborsaya düştüğünü bu konuda devletin ciddi manada denetimler yapması gerektiğini vurgulayan Başkan Top;
“Bu son günlerimizde, son yıllarımızda farklı farklı sıkıntılar yaşamaya başladık. Bir de bundan birkaç ay önce unda, şimdide de şekerde ciddi sıkıntılar var. Devletimizin ürettiği, bizim de ilimizde şeker fabrikası olmasına rağmen burada hem vatandaşlarımız, hem de esnaflarımız şeker satışında ciddi sıkıntılar yaşıyor . Şimdi devletimiz tabi ki imalat sektöründe üreticilere uygun fiyata şeker veriyor ancak bu konuda art niyetli esnaflarımız da var. Bu üreticiler şekeri üretmeden, tutuyor şehir dışındaki karaborsaya düşerek devletten aldığı örnek veriyorum 850 TL civarında ki bir torba şekeri götürüyor 1500 TL civarında satışa sunuyor. Bir pastane olsun üreticilik yapan yerlerde buna bağlı şekerle imalat eden esnafların devlet tarafından denetlenmesi lazım. Çünkü onlara bir hak tanındı dediler ki üreticiler sizler de gelin ayda işte 20 torba, 50 torba, 100 torba her neyse kapasite raporlarına göre gidip fabrikalardan şeker alın. Ancak bu şekeri imalat sektöründe kullanmıyorlar. Şimdi de bir kapasite raporu çıkartarak işte formaliteye uygun bir şekilde evrakları hazırlayarak tutuyorlar. Tam anlamına uygun olarak piyasaya sürüp karaborsacılık yapıyorlar. Şuan şekerin fiyatı yükselmiş durumda daha önceden 5 kilo şekeri 25 liraya satarlardı. Şeker şimdi 100-150 lira arası satılıyor. Yazık değil mi vatandaşımıza, insanlarımıza.
Bugün insanlarımız yöremizde çok önem verirdi reçel zamanı gelmiş olmasına rağmen kimse evinde reçel yapamadı. Neden çünkü maliyetleri arttırdılar. Bu anlamda devletimizin bu konuda ciddi manada kapasite raporu alan üreticileri denetlesin, sattıklarına girişlerine çıkışlarına baksınlar. Bundan bir öncekini denetlesinler ne kadar şeker tüketimi vardı. Ne oldu da bugün üreticiler üretmiyor. Yani ne yapıyor şekeri? Oradan alıp fahiş fiyata satıyorlar. Bu konuda da devletimizin gidip denetlemesi lazım veya bu yanlıştan bu yapılan şeker alımıyla ilgili vazgeçilmesi lazım. Tamamen odamıza kayıtlı esnaflarımız perakende sektöründe satılmasını talep ediyor.” dedi.
ÇOK BÜYÜK RANT SAĞLIYORLAR, HALKIN UCUZ ŞEKER ALMASINI ENGELLİYORLAR
Şeker konusunda çok büyük rant sağlandığını ifade eden Başkan Top, “İşte bir yer kiralıyorlar 3 tane makine alıyorlar “Ben Üreticiyim” adı altında gidip şeker fabrikasından şeker alıyorlar. Haliyle biz de şekere ulaşımda sıkıntı çekiyoruz” dedi. Devletin denetim yaparak bu sistemden bir an önce vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Top;
“Gerçekten de hem vatandaş mağdur hem alan mağdur satışı yapan mağdur. Sadece üreticiler art niyet düşünerek şekeri üretmeden, lokum üretmeden, reçel üretmeden tatlısını yapmadan gidip şeker satıyor onu da fahiş fiyata satıyor. Ciddi manada fark var. Uçuk fiyatlara satıyorlar, halkın ucuz şeker almasını engelliyorlar. Devletin denetim yapılması lazım büyük cezalar yazılması lazım. Şimdi tavuk çiftliğine verilmesine ona buna verilmesine değil, bu sistemden tamamen dönülmesi lazım. İşte uyanık insanlar bakıyorlar burada bir rant sağlıyorlar; bu tavukçu da olabilir kahveci de olabilir berber de olabilir. İşte bir yer kiralıyorlar 3 tane makine alıyorlar “Ben Üreticiyim” adı altında gidip şeker fabrikasından şeker alıyorlar. Haliyle biz de şekere ulaşımda sıkıntı çekiyoruz, vatandaş da şekere ulaşmakta sıkıntı çekiyor.
Bu sistemi kaldırmaları lazım, yanlış bir sistem. Bilgimiz dahilinde bir istişare edilmemiş, hiç alt yapısı çalışılmamış üretici adı altında şeker gitsin örnek vereyim 550 TL’ye ayda 50 torba vereyim diyor, sana kapasite çıkartıyor, formalite gıda mühendisleri tarafından düzenlenmiş tamamen her şey sahte. Bunlar şimdiye kadar yoktu niye durdular da 1 ay 2 ay içerisinde bu kadar kapasite raporu almaya müracaat eden oldu. Burada hem devletimiz zarar görüyor hem de esnaflarımız zarar görüyor. Onlarda üretim yapamıyorlar şekere ulaşamıyorlar vatandaşta girip fahiş fiyata şeker alıyor.” dedi.