Ana Sayfa EKONOMİ, Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 6 Ağustos 2022 719 Görüntüleme

YILMAZ: ÖTV İNDİRİMİ OLSA BİLE PİYASADA SIFIR ARAÇ DOYGUNLUĞU YOK, ÇÜNKÜ ÜRETİM YOK

Resmi Gazete’de yayımlanan ÖTV indirimi düzenlemesi ile sektör çalışanları ve araç alıp satmayı düşünen vatandaşlar otomobil fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini araştırmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın motorlu araçlardaki özel tüketim vergisi ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırabileceği veya sıfıra indirebileceği duyurulmuştu. Bu son dakika gelişmesinin ardından “ÖTV indirimi olacak mı, otomobil fiyatları düşecek mi?

Konuyu Elazığ Galericiler Sitesi Başkanı Ercan Yılmaz ile görüştük. harputtimes.com ‘a özel açıklamalarda bulunan Yılmaz, daha önceki dönemlerde ÖTV indirimi yapıldığı zaman piyasada araç bulunmamasına dikkat çekerek böyle bir durumun özellikle bayi adı altında çalışan bazı firmalarda fırsatçılığa meydan verebileceğini söyledi.

Bu konuda özellikle 2. el araç satışı yapan kişilerin zarara girebileceğini ifade eden Ercan Yılmaz :” ÖTV indirimi gerçekten insanlar faydalanacaksa yapılsın. Biz galericiler olarak bunun zararı varsa çekmeye razıyız. Ama yeter ki denetim yapılsın, haksız kazancın önüne geçilsin.” dedi.

Yılmaz konuda dair sitemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:”

‘’ Arabalar için ÖTV indirimi söz konusu olacak bunlar güzel şeyler. Belki ikinci el araçlara ve sıfır araçlara ÖTV indirimi uygulanır vs. bunlar fiyatı geri getirir.

İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar, döviz kurlarının artışı vatandaşların otomobil sahibi olmasını zorlaştırdı. ÖTV indirimine olumlu bakmakla birlikte daha önce piyasalarda yaşanan bir durum vardı. ÖTV indiriminden belli bir kesim nemalanmıştı. Bunun en büyük nedeni de denetimsizlik ve caydırıcı cezaların verilmeyişi oldu.

PİYASADA SIFIR ARAÇ DOYGUNLUĞU OLMADIKÇA UYGULAMA UZUN VADEDE ÇÖZÜM GETİRMEZ

Galericiler açısından baktığımızda 2. El araçta da ÖTV indirimine gidilmesini isteriz. Ancak bu uygulamanın devamlılığının olması durumunda insanlar gerçekten faydalanabilirler. Yani piyasanın ‘’sıfır araç’’ doygunluğuna ulaşması lazım.

Ancak bu, öğrendiğimiz kadarıyla elektrikli araçlara yapılan bir uygulama .Bu konuda piyasada bir takım balon haberler çıkartılıyor. Özellikle galericiler araçlarını elden çıkartıyor yönünde haberler. Bir kere ÖTV indiriminden kim nemalanıyor? Ona bakmak lazım. Ben bu sektörün içindeyim, yıllardır ekmek yiyorum. Elbette ÖTV indirimi olsun isterim. Eğer bu piyasada bir şeyleri düzeltecekse zararını kabul ederim. Ancak denetim olmayınca bu indirimlerden sadece bir kesim faydalanacak.

  1. El piyasasında ÖTV indirimi dolayısı ile panik satışları yapmak isteyenler olduğu söyleniyor. Ancak kimse aldığı aracı zararına satmak istemez. ÖTV indirimi yapılsın. Buna karşı değiliz. Bir kere zarar ederiz belki. Ama bunun devamı nasıl olacak. Satılan aracın devamı gelecek mi? Güzel bir karar ancak bunun tüm araçlara uygulanması gerekiyor. Bundan yararlanacakların halk olması lazım. Denetim yapılmazsa sadece bayiler faydalanır. Olan yine vatandaşa olur. Piyasada çok fazla bilgi kirliliği var.

ÖTV İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANIYOR

Daha önce ÖTV indiriminden kim yararlandı? Kimlere pas edildi. Onlara bakmak lazım. Bu konuda galericilere tabiri caizse çamur atılıyor. Galericilerin ellerindeki otomobilleri elinden çıkarttığına dair spekülatif haberler yayılıyor. Bu haberler masum değildir. Bilgi kirliliğine yol açan haberlerdir. Galericilerin  bunu yapabilmesi için piyasada sıfır araç açığının kapatılması ve insanların araçları satması gerekir. Ancak devamlılığın sağlanamayacağı böyle durumlarda galericiler yüksek fiyattan aldıkları araçları daha ucuza veremez. Çünkü verse aynı fiyatlara araç bulamaz. O nedenle halkımızın bu bilgi kirliliğinden bağımsız olarak durum değerlendirmesi yapması gerekiyor.’’ Dedi.

 

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com