Ana Sayfa EKONOMİ, GÜNDEM 5 Eylül 2022 352 Görüntüleme

ENERJİYE YAPILAN ZAMLAR İŞ DÜNYASI VE TOPLUMUN TÜMÜNÜ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYECEKTIR

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, 01 Eylül 2022 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacağı açıklanan Elektrik ve Doğalgaza yapılan yüzde 50 zammın enflasyonu artıracağını ve iş dünyasının tümünü olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Başkan Arslan değerlendirmesinde, “01 Eylül sonrası hemen tüm sektör temsilcilerimiz konuyla ilgili olarak Odamızın zamanların geri alınmasıyla ilgili çalışma başlatmasını talep etmiştir. Bu talepler doğrultusunda TOBB, BOTAŞ VE EPDK nezdinde resmi girişimlerimizi yaparak, ticaretimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve tüm topluma olumsuz yansıyacak zamların geri alınmasını talep ettik” dedi.

 

Bir yılda enerjiye yapılan zam oranı yüzde 500 civarında…

Başkan Arslan Bilindiği gibi gece yarısı BOTAŞ ve EPDK’dan yapılan açıklamalarla konutta kullanılan Elektrik ve doğalgaza yüzde 20 oranında, sanayide kullanılan doğalgaz ve elektriğe ise yüzde 50 düzeyinde zam yapıldı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 47.6, sanayide kullanılan doğalgaza ise ortalama yüzde 50.8, zam yapıldığı duyuruldu. Hemen tüm sektörlerde faaliyetini sürdüren Odamız üyeleri bugüne kadar karşılaşmadıkları böyle bir zammın tüm sektörleri ve genel manada ticareti olumsuz yönde etkileyeceğini ve enerjiye gelen zamların iğneden ipliğe herşeye yansıyarak enflasyonu da yükselteceğini ifade etmişlerdir. Üyelerimiz son bir yıllık dönemde enerjiye ortalama yüzde 500 civarında zam geldiğini belirterek artık fiyatlandırma yapamaz durumda olduklarını ifade etmektedirler. Daha fazla üretim, daha fazla ihracat, daha fazla istihdam için elini taşın altına koyan, büyüme ve kalkınmada lokomotif olan iş dünyası, kış öncesi gelen elektrik ve doğalgaz zamlarından ciddi manada olumsuz etkilenecektir. Ayrıca, üretim maliyetlerini artıran her gelişme, enflasyon ve hayat pahalılığı olarak topluma yansıyacaktır. Bu durum alım gücünü düşürecek ve ticareti yavaşlatacaktır. Odamız üyelerinin ortak talebi zamların bir an evvel alınması yönündedir.”

İş dünyasının fiyatlandırma yapması çok zor…

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan enerjinin toplam maliyetler içindeki payının 1-1,5 yıl öncesine kadar yüzde 15’ler seviyelerindeyken, şimdilerde yüzde 45’lere yaklaştığına dikkat çekerek, “İhracatçılarımız başta olmak üzere ticaretin içerisinde yer alan hiçbir üyemiz bu maliyet artışları nedeniyle fiyat oluşturamıyor. İhracatçı ve imalatçılarımız bağlantılarını en az 6 aylık, 1 yıllık kuruyor. Ama maliyetler bu kadar hızlı artarken fiyat vermekte çok zorlanmakta hatta Eylül itibarı ile fiyatlandırma yapamamaktadırlar. Bu zamların getirdiği maliyet artışı tüm ticareti ve doğal olarak halkımızı şüphesiz olumsuz etkileyecektir. Alınan siparişler için verilen fiyatlarla bugün iş dünyası zararda olduğunu ifade etmektedir. İş insanlarımız bu anormal zamlar ve maliyet artışları sebebiyle maalesef fiyatlama yapamıyor. Mevcut durum Türk iş dünyasının rekabet gücünü düşürmekle birlikte bunun doğal bir sonucu olarak ihracat ve istihdamda kayıplar ve kapanmaların yaşanmasıyla sonuçlanma riski söz konusudur. Bu vesile ile,  Odamız üyelerinin genel talebini EPDK, TOBB ve BOTAŞ’a ileterek, kararın bir kez daha gözden geçirilmesini ve alınan zamların geri alınmasını talep ettik. Sürecin yakinen takipçisi olmaya devam edeeğiz” ifadelerinde bulundu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com