Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 8 Eylül 2022 419 Görüntüleme

BAŞKAN ÇİÇEK “İLERDE TÜRKİYE’Yİ ET VE SÜT KONUSUNDA BÜYÜK BİR TEHLİKE BEKLEMEKTE”

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mehmet Çiçek, ilerleyen dönemde Türkiye’yi et ve süt konusunda büyük bir tehlike beklediğini belirtti. Özellikle dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin besiciyi olumsuz etkilediğini, artan yem fiyatları nedeniyle birçok besicinin hayvanlarını kesime gönderdiğini dile getiren Başkan Çiçek “Tarım Kredi Kooperatiflerinde et düşümüne gitti. Biz enflasyonu düşürülmesi için bütün çabaları destekliyoruz siyasi otoritelerde fakat üreticiyi de düşünmek lazım. Acilen et ve süt kurumunun bir fiyat iyileştirmesi yapıp besicileri ve süt üreticilerini mağdur etmemesi lazım çünkü yavaş yavaş besici sektörden çekiliyor.” ifadelerine yer verdi.

Harputtimes’e özel açıklamalarda bulunan Başkan Çiçek açıklamalarının devamında;

“Özellikle pandemi, kuraklık Ukrayna-Rusya savaşı dünyada bir gıda krizine sebep oldu ve bu gıda krizi devam etmekte. Özellikle pandemiden dolayı dünya da ki enerji sıkıntısı tarım ürünlerini çok etkiledi. Tarım ürünlerinin girdileri 3-4 kat arttı. Arkasından kuraklık geldi. Bu yılda tarım üretiminin yüzde 20-30’unu teşkil eden Rusya ve Ukrayna’dan dolayı dünyada bir kriz baş gösterdi. Bu krizden dolayı yem fiyatları arttı yem fiyatlarının artmasından dolayı da süt besicileri ineklerini kesime yolladı. Kesime yolladığı için şu an piyasada süt sıkıntısı var buzağı sıkıntısı var artı Cumhurbaşkanımız hasat döneminde 6 bin ve 6 bin 200 TL arpa fiyatı açıkladı.

Bugün tarım kredi kooperatiflerinde 1 torba yem 300 TL özel piyasada 320–330 TL ve şuan sesleniyorum Türkiye’de binlerce ziraat mühendisi ve veteriner var hepsine sesleniyorum 1 torba yemin 310-320 TL olduğu 1 kilo 6-6 buçuk TL olduğu bir ortamda bir kilo etin maliyeti 115 TL olduğu 1 kilo sütün maliyetinin 8-9 TL olduğu bir ortamda siyasi otorite Tarım Kredi Kooperatiflerinde et düşümüne gitti. Biz enflasyonu düşürülmesi için bütün çabaları destekliyoruz siyasi otoritelerde fakat üreticiyi de düşünmek lazım. Acilen et ve süt kurumunun bir fiyat iyileştirmesi yapıp besicileri ve süt üreticilerini mağdur etmemesi lazım çünkü yavaş yavaş besici sektörden çekiliyor.

Bugün 105 liraya et fiyatının 10 gün içerisinde 94-95-96 TL’ye düşmesi sonucu şuan besicilerde bir panik başlamış, insanlar besisini tamamlamamış hayvanlarını kesime götürüyor ve bu neye işaret ediyor. Muhtemeldir ki 2023’ün ilk aylarında piyasa da et ve süt sıkıntısı olacak artık dışarıdan hazır et hazır süt getirip bu millete yedirecek. Acilen Bakanlık Toprak Mahsulü Ofisini devreye sokup besicilere ucuz arpa tarım kredi kooperatiflerini devreye sokup besicilere ucuz yem ve et ve süt kurumunu devreye sokup bir fiyat verip üreticileri mağdur etmemesi lazım. Yoksa ileride Türkiye’yi et ve süt konusunda büyük bir tehlike beklemektedir.” dedi.

“TARIM KREDİ KOPOERATİFLERİ HAKSIZ REKABETE NEDEN OLDU”

Türkiye’de mazot, gübre ve elektrik fiyatları düşmedikçe girdi maliyetlerinin yüksek oluşundan dolayı tarım ürünlerinin fiyatlarının da yüksek  olacağını bildiren Başkan Çiçek, Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin hem kasapları hem de besicileri etkileyerek haksız rekabet ortamı yarattığını belirtti. Devletin acilen tedbir alması gerektiğini dile getiren Başkan Çiçek;

“Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın yüzde 30-35 ette indirim olayı Türkiye’de 1400 adet Tarım Kredi Kooperatifi marketleri var bu marketlere et ve süt  kurumu hayvan verecek onlar yumuşak edip marketlerde satacak tabi bu kısıtlı olacak ve bu satış muhtemeldir ki kasapları da etkileyecek besicileri de etkileyecek haksız bir rekabet ortamı yaratacak. Asıl meselenin temelinde girdi maliyetleri yatmakta özellikle sen  Türkiye’de mazotu, gübreyi, elektriği bunları düşünmeyene kadar tarım ürünlerinin maliyeti yüksek olduğu için devlet de haklı olarak hububat alımı olsun , yağlı tohumlar olsun , çay olsun , fındık olsun bugün yarın ayçiçek fiyatları açıklanacak hem muhalefet olsun hem iktidar olsun büyük bir ihtimalle 15-16 TL fiyat verecek buda yağın fiyatını arttıracak. Yani 2 tarafı pis bir değnek meselesine döndük biz acilen enerji ve gübre elektrik doğalgaz fiyatlarını düşürme yoluna gittik.

Veya kontrollü bir şekilde çiftçi maliyetlerini değişmek için bunların bir otokontrolünü çiftçilere sağlamak lazım ki çiftçiler ucuz  buğday yağlı tohumlar üretsin bizde ucuz yem alalım hayvanlarımıza verelim, ucuz süt üretelim, ucuz et üretelim ve vatandaş ucuz et ve süt yesin. Şuan ki  böyle marketlerde kısmi olarak etin kilosunun düşürülmesi kısa vadede belki bir rahatlık sağlar fakat uzun vadede Türkiye’yi çok büyük tehlikeler  beklemekte acilen devletten acil müdahaleler bekliyoruz. ” dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com