Ana Sayfa GÜNDEM, ÖZEL HABER, Uncategorized 14 Eylül 2022 237 Görüntüleme

MUSTAFA BATI “3 HARFLİ DEDİĞİMİZ ZİNCİR MARKETLER KALİTEYİ DÜŞÜRÜYORLAR”

https://youtu.be/5157Qx-82RQ

Yaz tatilinin sona ermesinin  ardından yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte okul alışverişlerinde de hareketlilik başladı. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar, tüm sektörlerde olduğu gibi kırtasiye sektöründe de hem  esnafı hem de  velileri olumsuz etkilemekte.

Hemen tüm ürünlerde en az 3 kat maliyet artışı olduğunu ifade eden esnaflar, bunu fiyatlara yansıtmakta zorlandıklarını belirtirken, nakliye gideri, elektrik  ve kira giderleri gibi sabit giderler karşısında ciddi bir dar boğaza girdiklerini ifade ediyorlar.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ’ın büyük kırtasiye firmalarından biri olan Batı Kırtasiye’nin  sahibi  Mustafa Batı, “Bizim işimizde 15 günlük bir okul sezonumuz var bu 15 gün süre zarfında, Elazığ’da 15 gün önce 100 tane kırtasiyeci isek  15 günlük okul sezonu sürecinde 500 kırtasiyeci olduk. Çünkü 15 günlük okul sezonunda bütün mağazalar, gıda marketleri, hırdavatçılar hepsi bir anda kırtasiyeci oluyorlar ve bunlar sadece 15 gün bu işi yapıyorlar. Biz bu işe 12 ay emek veren insanlarız 1 ay bir okul sezonu geçirecekken, kırtasiyeci esnaf sayımız 1 anda 3 katı oluyor ve  bu durum bizi ciddi sıkıntıya sokuyor. sadece bizi de değil bütün sektörleri sıkıntıya sokan bir durum. ” dedi.

Kırtasiye sektöründe özellikle kağıt fiyatlarında artış olduğunu bildiren BATI;

“Eylül ayına girmekle birlikte, bizim mağazalarımızda da okul hareketliliği  başladı.  Tüm sektörler gibi bizim de bu yıl yaşadığımız sıkıntılar var. Biz de bu ülkede yaşıyoruz doğal olarak ticarette yaşanan sıkıntıları biz de yaşıyoruz.  Geçen yıla göre fiyatlarımız şöyle, özellikle kağıt ürünlerinde biraz fazla zam geldi. Diğer kırtasiye grubu ürünlerde, okul çantaları grubu ve kırtasiye gruplarımızda da, okul sezonunda Eylül ayında satışı yapılacak olan ürünlerin bağlantılarını bir önceki Ocak ayında satın almasını yapıyoruz. yani şu anki fiyatlarımız, aslında Ocak ayında aldığımız fiyatlara göre, satış fiyatlarını belirlemişiz  bu ürünleri şu an yeni alıyor olsaydık  fiyatları daha yüksek olacaktı bu da öğrencilerin bütçelerini biraz daha zorlayacaktı. Bu durum zaten beklediğimiz bir şeydi, haliyle görüyorsunuz  ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı her şey gibi kırtasiyede de insanların cebine olumsuz yansımaktadır. ” dedi.

15 GÜNLÜK OKUL SEZONUNDA 100 KARTASİYECİDEN 500 KIRTASİYECİ OLUYORUZ 

Batı Kırtasiyenin sahibi Mustafa Batı, okul sezonun açılmasıyla birlikte kırtasiyecilik sektöründe bulunmayan birçok firmanın okul malzemesi sattığını, bu süreçte kırtasiye sayısı 100 iken 500’e çıktığını belirtti. HarputTimes.com’a  açıklamalarda bulunan Mustafa Batı;

“Bizim işimizde 15 günlük bir okul sezonumuz var bu 15 gün süre zarfında, Elazığ’da 15 gün önce 100 tane kırtasiyeci isek  15 günlük okul sezonu sürecinde 500 kırtasiyeci olduk. Çünkü 15 günlük okul sezonunda bütün mağazalar, gıda marketleri, hırdavatçılar hepsi bir anda kırtasiyeci oluyorlar ve bunlar sadece 15 gün bu işi yapıyorlar.  Biz bu işe 12 ay emek veren insanlarız 1 ay bir okul sezonu geçirecekken, kırtasiyeci esnaf sayımız bir anda 3 katı oluyor ve  bu durum bizi ciddi sıkıntıya sokuyor. sadece bizi de değil bütün sektörleri sıkıntıya sokan bir durum. Daha öncede bu durumdan bahsetmiştik, buradan yetkililerden bir adım atmalarını bekliyoruz, bunların sattıkları ürünleri kısıtlamakla alakalı bir şey olabilir, bir yasal düzenleme bekliyoruz.  Kırtasiyeciler odalarının derneklerinde bu anlamda bakanlığa sunmuş olduğu, yapılması gerekenler ya da yapılabileceklerle alakalı çalışmalar var bu konuyla ilgili yasal düzenleme bekliyoruz. Ortalama  1. sınıf, 1 öğrenciyi baz alırsak öğrencinin ya da velinin tercih ettiği ürünlere göre , ürünün kalitesine göre, markasına göre değişiklik gösterebiliyor ancak ortalama 1 öğrencinin 750 TL ile 1000 TL arasında maliyeti oluyor diyebiliriz. Ancak bu durum lisede biraz daha farklılaşabiliyor, lise öğrencisi 1 ya da 2 defterle 1 kalemle yılı bitirebiliyor orada maliyet biraz daha düşebiliyor.” dedi.

3 HARFLİ DEDİĞİMİZ ZİNCİR MARKETLER KALİTEYİ DÜŞÜRÜYORLAR

15 günlük bir süreçte kırtasiye ürünü satan 3 harfliler olarak belirtilen süper marketlerin kırtasiye ürünlerimde kaliteyi düşürdüğünü belirten Mustafa BATI, “Bizler 12 ay boyunca velilerle yüz yüze bakıyoruz bu nedenle kaliteli ürün satmaya özen gösteriyoruz ancak bu durum süper marketlerde değişiyor çünkü, onlar sadece 15 gün raflarını kurup daha sonra kaldırıyor.” ifadelerine yer verdi. Mustafa Batı:

“Zincir marketler konusundan az öncede bahsettiğim gibi 15 gün önce Elazığ’da 100 tane kırtasiyeciyken 1 anda 500 tane  kırtasiyeci olduk çünkü; özellikle şu 3 harfliler diye tabir ettiğimiz zincir marketler hepsi bir anda kırtasiyeci oluverdi bunlar bu işi 15 gün yapacaklar ve 15 gün sonra o reyonu kaldıracaklar. Belli bir kalite düşüklüğünü de meydana getirebiliyorlar çünkü, 15 gün yapılan bir iş için çok fazla kriter aranmıyor bir tüccar olarak bakıldığında ama biz 12 ay veliyle, öğrenciyle bu manada yüz yüzeyiz, öğrenciye sattığımız  bir çanta  bizi 12 ay boyunca veli ile arşı karşıya getirmemesi gerekiyor. 1 market bunu böyle düşünmeyebilir çünkü ürünü satıp içinden çıkacak 15 gün sonra gittiğinizde okul çantası bulamayacaksınız orada. dolayısıyla bunların işi bu olmadığı için belli bir kalite düşüklüğü de meydana getiriyorlar. Bu durum bütün kırtasiye sektörünü çok ciddi manada olumsuz etkiliyor. Yine söylüyorum biz bu anlamda bir yasal düzenleme bekliyoruz yetkililerden.” dedi.

SIKINTILI BİR SÜREÇTEYİZ HEP BİRLİKTE BUNU AŞMALIYIZ

Kırtasiye sektörünün sorunlarını dile getiren Mustafa BATI, şu ifadelerine yer verdi.

“yaşamakta olduğumuz süreç sıkıntılı bir süreç, herhangi bir kitleye, herhangi bir yere mensup olunması fark etmeksizin bizim millet olarak  hep birlikte bunu atlatmamız gerektiğini düşünüyorum, hepimizin elinin taşının altında olması gerektiğini düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz süreç sıkıntılı bir süreç, bizim işlerimiz geçen yıla oranla cirolarımıza baktığımızda %20 %25 oranında artarken, masraflarımız en az iki katı oldu. Asgari ücretli çalışan 1 personelin maliyeti bana 9 bin lira bu çok ciddi bir rakam. 1 yıl öncesine döndüğümüzde bu rakamın toplam maliyeti 5 bin lira bile değildi, 4 bin lira gibi bir şeydi şu an 9 bin lira %150 demek bu. Benim ciromun artışı %25  doğal olarak kiralarımız aynı oranda artıyor, elektrik  zaten söylemeye gerek yok şu an esnafın sırtındaki en büyük kamburlardan biri elektrik oldu. Bizim gider kalemlerimizde en alt sıralardayken direkt 1 ya da 2. sıraya oturdu  elektrik kalemi, bunlar doğal olarak bizi zorluyor. Hep birlikte bunu aşmalıyız ama birbirimizi düşünerek, esnaf nasıl bunun üstesinden gelir bu şekilde adımlar atarak bunun üstesinden hep birlikte gelebileceğimizi düşünüyorum.          Bu anlamda yetkililer bizi duyacaklar inşallah.”  dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com