Ana Sayfa Uncategorized 23 Eylül 2022 185 Görüntüleme

MESLEK LİSELERİ BAŞARISIZLIK KAYGISIYLADEĞİL, BAŞARI ODAKLI TERCİH EDİLECEK OKULLARDIR

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi kaliteli bir eğitim ve yetişmiş kalifiye personel istihdamı ile mümkündür. Ülkemizde eğitim sistemi içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olan Meslek Liseleri ne yazık ki hak ettikleri ilgiyi göremiyorlar. Özellikle devlet destekli ve mesleki eğitim odaklı faaliyet gösteren meslek liselerini Elazığ Şehit Mehmet Öter Mesleki ve Teknik Anadoılu Lisesi Müdürü Gürbüz Canpolat ile görüştük.
Harputtimes.com’un sorularını yanıtlayan Canpolat meslek liselerinin önemine vurgu yaparak meslek liselerinin kalifiye personel yetişmesindeki en önemli kurumlar olduğunu söyledi. Ortaokuldan sonra öğrencilerin ilgi duydukları, bilgi birikim ve becerilerine göre tercih edecekleri meslek lisesinde mesleki bir eğitim alarak hem alanında uzmanlaşmış birer birey olduklarını, hem de teoride öğrendiklerini pratikte uygulayarak lise eğitimi sonrasında ister üniversite eğitimiyle uzmanlaşabildiklerini, hem de lise sonrası direkt mesleki ustalık belgesi ile işyeri açabilme imkânlarına sahip olduklarını söyledi.

MESLEK LİSELERİNDEN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER BELGELERİ İLE İŞYERİ AÇMA HAKKINA SAHİP OLUYORLAR
Şehit Meslek Öter Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de bu anlamda özellikle turizm alanında personel yetiştirme konusunda çok önemli bir misyona sahip olduğunu da ifade eden Canpolat şunları söyledi:’’ Gençlerin mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerekir. Çünkü Meslek liselerinde nitelikli iş gücünün ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda öğrencilerin mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerekir. Böylelikle yetiştirilecek nitelikli işgücünün ekonomiye kazandırılması sağlanmış olur. Nitelikli mesleki teknik eğitim alınarak sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde istihdam sağlanmış olur.Genel lise öğrencileri, öğrenimleri sırasında bir mesleki beceri edinememektedirler. Üniversiteye giremeyen genel lise mezunu işsizlikle yüz yüze kalır. Meslek lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Ayrıca eğer isterlerse kendi alanlarında yüksek öğretime de devam edebilirler. Okullardan alınan ek puanda buna katkıda bulunur.


MESLEK LİSESİ MEZUNLARININ İŞ BULMA İMKANI DAHA FAZLA
Türkiye’de gençlerin meslek liselerine yönelik ilgisi olması gerekenin çok altında. Bunun temel nedeni gençlerin iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Oysa üretim, sanayi nitelikli ara eleman bulamamaktan şikayetçidir. Bütün bunların üstüne bir de üniversite mezunlarının işsiz kalma oranını da eklersek meslek liselerine ilginin artması için bir şeyler yapılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır. Kısacası genç nüfusumuzu avantaj ya da dezavantaj olarak görebilmemiz tümüyle bu nüfusun eğitimli olup olamamasına bağlıdır. Diğer yandan her gencin üniversite eğitimi alması her şeyden önce gerçekçi değildir. Batılı ülkelerde de bu böyledir. Üniversite mezunlarına da meslek lisesi mezunlarına da bu toplumun çok ihtiyacı var. Nitelikli mesleki teknik eğitim alınarak sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde istihdam sağlanmış olur. Meslek lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Ayrıca eğer isterlerse kendi alanlarında yüksek öğretime de devam edebilirler.
TURİZM MESLEK LİSESİ İSTİHDAM ORANI DAHA FAZLA OLAN BİR OKULDUR
Okulumuz 2008-2009 öğrenim yılında faaliyete geçti. Bütün meslek liselerinin adı mesleki ve teknik Anadolu lisesi olarak tanımlanmakta. Ama bizim okulumuz turizm meslek lisesi olarak turizm alanında personel yetiştiren bir okul. Herhangi bir turizm meslek lisesi turizm alanında faaliyet gösteren bir otel ile protoko0l imzaladığında ki bu protokolü genel müdürlük imzalıyor, bu kapsamda otel sayısı ve nitelikleri arttıkça personel eksiği de artıyor. Otellerim genel müdürlüğümüzden talepleri doğrultusunda imzalanan proıtokol neticesinde öğrencileri hem beceri eğitimi hem de mezuniyeti sonrasında istihdam edebilecekleri şekilde eğitim veriyoruz.


OKULUMUZ BİR PROJE OKULU
Bizim okulumuz özellikle turizm alanında verdiği eğitimle ön plana çıkmıştır. Okulumuzda öğrenim gören öğrencilerimiz uygulama otelimizde teoride öğrendiklerini pratiğe dökerek aldıkları eğitimi pekiştirme imkânına sahiptirler. Okulumuzda ‘’ Yiyecek-İçecek hizmet alanı ve Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı olmak üzere iki dalda eğitim verilmekte. Ülkemiz turizm anlamında bir cennet. Ve bacasız endüstri dediğimiz turizm alanında gelişmesi, kaliteli personel istihdamı ile mümkündür. Okulumuzda eğitim gören öğrencilerimiz, uygulama otelimizde de pratik eğitimi aldıktan sonra turizm bölgelerinde ulusal ve uluslar arası işletmelerde staj yaparak alanlarında uzmanlaşıyorlar.
Okulumuz bir proje okulu. Dolayısı ile sadece LGS ile öğrenci almıyoruz sadece. Bunun dışında mülakatla da öğrenci alıyoruz.
Okulumuzda özellikle turizm alanında eğitim verildiği için yabancı dil eğitimi çok önem kazandı. 9. Sınıflarda haftalık 20 saat yabancı dil dersi verilmekte. Öğrenciler özellikle turistik beldelerde yabancı dil eğitimleri sayesinde daha büyük kolaylık yaşamaktadırlar. İster konaklama, ister yiyecek içecek alanı olsun öğrencilerimiz 10. Ve 11. Sınıflarda anlaşmalı otellerde staj yapmaktadırlar. Sadece staj yapmakla kalmayıp mezuniyet sonrasında da staj yaptıkları işletmelerde kalıcı olmaktadırlar. Bu da bizim okulumuzun mesleki eğitimdeki en büyük farklarından birisidir.
Staj süresi boyunca da öğrencilerimiz asgari ücretin 3/2 si oranında maaş almakta ve SGK primleri devlet tarafından karşılanmakta. Bu da genç yaşta hem eğitim alıp hem de iş hayatına dahil olarak para kazanmaktadırlar. Bu da mesleki eğitim anlamında motivasyonlarını artırmakta ve mezuniyet sonrasında da işyerinde kalıcı olmalarını sağlamaktadır.
MESLEK LİSELERİNDE YETENEK VE İSTEK ÇOK ÖNEMLİDİR
Ne yazık ki meslek lşiseleri denilince bir çok insan ‘çocuğum mormal lisede okuyup üniversite kazanamaz ‘ kaygısı ile tercih ediyorç Ancak unutulmamalıdır ki meslek liselerinde de başarılı olmanın ön koşulu öğrencinin yeteneği ve isteğidir. Alanında yeteneği olmayan bir öğrenciye ne kadar eğitim verirsek verelim istediğimiz verimi alamayız. Yine aynı şekilde isteği olmayan bir öğrenciye hangi eğitimi verirsek verelim istediğimiz neticeyi alamayız. Ailelerin çocuklar ve rehber hocalar ile istişare ederek çocuklarını doğru alanda meslek kazanması için alacakları eğitime yönlendirmeleri gerekmektedir. .’’

.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com