Ana Sayfa EKONOMİ, Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 3 Ekim 2022 532 Görüntüleme

ELEKTRİK GİDERLERİ YÜZÜNDEN İŞ YERLERİ KAPANIYOR..

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına 1 Eylül itibarıyla zam yapılmıştı. Alınan zam kararıyla konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatı yüzde 20,4 artarken, sanayide yüzde 50,8 ticarethane abonelerinin tarifesinde yüzde 30’luk artış yapılmıştı. Yapılan son zamla bir yılda elektriğe gelen zam 1 Eylül 2022 tarihinde yapılan %20’lik mesken, %30’luk işyeri ve %50’lik sanayi zamlarıyla birlikte 2022 yılında elektriğe yapılan toplam zam mesken düşük kademe için %136, mesken yüksek kademe için %184; iş yeri düşük kademe için %174, iş yeri yüksek kademe için %266 oldu.

Artan elektrik maliyetleri nedeni ile zorluk yaşayan esnaflar ya işyerini kapatarak ya da çok zaruri olanlar dışında elektrik ile çalışan aletleri kapatarak çözüm bulmaya çalışıyorlar. Elazığ’da bir çok esnaf da elektrik faturalarından dolayı ciddi bir darboğaza girdiklerini ifade ediyorlar. Büyük zincir marketlerin çok yaygın olarak her yerde açılması nedeniyle işlerinin azaldığını belirten küçük esnaflar elektrik maliyetlerinin de en büyük gider kalemi olduğunu ifade ediyorlar.

ELAZIĞLI ESNAF: ELEKTRİK FATURALARINI ÖDEYEMEDİĞİM İÇİN İŞ YERİMİ KAPATTIM

Yapılan zamların ardından özellikle küçük esnaflar elektrik faturalarını ödemekte büyük zorluklarla karşılaşmaya başladılar.

Elazığ’da elektrik üzerine iş yeri olan Ömer Manbaki, isimli esnaf faturayı ödeyemediği için iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Artan giderlerin yanı sıra en büyük gider kaleminin elektrik olduğunu ve artık elektrik faturalarının altından kalkamadığını söyleyen Manbaki :’’ Ben burada 5 ay önce bir dükkân açtım. Yeni esnafım. En fazla 5 ay dayanabildim. Aylık 2 bin-3 bin lira bana elektrik geliyor. Sadece 2 tane dolabım var.2 bin lira sigorta ödüyorum.. 2 bin 600 lira kiramız. Ortalama giderimiz 10-12 bin arasıdır. Ondan dolayı dayanamayıp kapattık. Buradaki esnafların hali belli.

Ortalama şu an burada 2 bin 500 lira elektrik faturası artı bir de kira. Şu an buralarda bile kira 4-5 bin arası. Buradaki esnaflar kimse dayanamıyor. Altımıza Tarım Kredi, Şok,  BİM,  A101 açıldı. Burada 60 tane dükkân. Yeni inşaat. Yeni devreye giriyor. Hiçbir küçük esnaf onlara karşı direnemeyebilir. Çünkü kimse bizden alışveriş yapmıyor. Gelen giden 1 liralık bizden alışveriş yapıyorsa, 10 liralık aşağıdan alıyor. Bizim burada durmamız imkânsız gibi bir şey. Burada 60 esnaftan biri durabilir duramaz. ‘’ dedi.

KAZANDIĞIMIZI ELEKTRİK FATURALARINA ÖDÜYORUZ

Şarküteri ürünleri satan esnaf Sabahattin KARAKULAK ise küçük bir işletmeci olmasına rağmen elektrik faturalarından dolayı ciddi bir dar boğaza girdiklerini söyledi. Akpınar:’’ Şarküteri sahibiyim. Küçük bir işletmemiz var. Elektrik faturaları nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.  Çok yüklü elektrik faturaları geliyor. Sattığımız ürünlerde, dolap ürünlerinde kesinlikle bir şey kazanamıyoruz. Bu yüzden şarküterici arkadaşlarımız yavaş yavaş işletmelerini kapatmak zorunda kaldı. Bu elektrik , yüksek elektrik maliyetlerinden dolayı. O nedenle biz de çok sıkıntı çekiyoruz. Yani kazandığımızı elektrik faturalarına ödüyoruz. ‘’ dedi.

Elazığlı tatlıcı esnafı Ömer KAHRAMAN, elektriğe yapılan zam nedeniyle artık faturalara yetişemediğini bu nedenle iş yerinde küçülmeye giderek eleman çıkardığını belirtti. KAHRAMAN, yapılan zamlara bir çözüm bulunmadığı takdirde yerli esnafın kapanmaya gideceğini dile getirerek;

“Daha önce zar zor geçim yapabiliyorduk, yağ , şeker zaten herşey pahalıydı ama ama bu gelen elektrik faturasıyla birlikte gerçekten elemanı çıkarmak zorunda kaldım. Şimdi kameraya çekebilirsiniz eşim bebekle birlikte gelmiş bana yardım ediyor. Geçinmek zor olmuş elektriğe zam gelmiş , biz yapamaz hale geldik, böyle giderse kapatmak zorunda kalacağız.

Elektrik faturamız 700 iken 1500 TL gelmiş daha önce yine normalde iyi kötü geçinebiliyorduk , ödeyebiliyorduk. Ama şimdi ödeyemiyoruz. Kiramız, elektriğimiz, sigortamız, derken işçi çıkarmak zorunda kaldık yavaş yavaş kapanmaya doğru gidiyoruz. Gerçekten çok yüksek geliyor sesimizi duyurmak istiyoruz ama kime duyuracağımızı bilmiyoruz. ” dedi.

 

 

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com