Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 11 Ekim 2022 529 Görüntüleme

TÜED ELAZIĞ BAŞKANI VEDAT GÜR: BUGÜNKÜ PAHALILIĞA, ENFLASYON CANAVARINA GÖRE BU ÖDEMEYİ HİÇ BİR DAR GELİRLİ YAPAMAZ

Türkiye Emekliler Derneği (TUED) Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür geçtiğimiz günlerde açıklanan sosyal konut projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sosyal Konut Projesi kapsamında Elazığ’a yapılacak olan bin 650 konutun fiyatlarının ve ödeme planlarının belli olduğunu ama metrekare ve yerlerinin belirsiz olduğunu söyleyen Gür :’’ Biz Elazığ adına konuşuyoruz 25 Ekim’de temellerin atılacağı söylendi. aAma temellerin nerede atılacağı bilgisi hala daha elimize gelmedi. Ödemelere bakınca adı sosyal konut. Ama parasal olarak bakıyorsun hiç de mağdur insana göre değil,  geliri olan insan olmayan insana değil, tamamen zengin adına yapılacak konutlardır.’’ Dedi.

Toplu Konut İdaresi( TOKİ) nin başlattığı Sosyal Konut Projesi kapsamında Elazığ’da bin 650 ev yapılacağı açıklandı. Özellikle dar gelirli vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi gören proje kapsamında 2+1 ve 3+1 evlerin yapılacağı ve uygun ödeme planı ile dar gelirli vatandaşların ev sahibi olabileceği belirtilmişti. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Vedat Gür dar gelirliler için yapılması planlanan sosyal konutların geri ödemesinde özellikle emeklilerin göz ardı edildiğini ifade ederek, dar gelirli vatandaşların açıklanan tutarları ödeyemeyerek % 40 ‘ı açlık sınırının altında yaşamaya çalışan emeklilerin bu haktan mahrum kalacaklarını söyledi.

EVİN METREKARESİ BELLİ DEĞİL, YERİ BELLİ DEĞİL AMA FİYATI BELLİ

Toplu Konut idaresinin yapmakta olduğu bir Toplu Konut olayları var. Ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye genelinde 81 ilde başlattığı Sosyal Konut Projesi altında Elazığ’da da 1650 konut söz verildi. Ve bu konutların temelinin 25 Ekim’de atılacağı açıklandı.  Biz Elazığ adına konuşuyoruz.25 Ekim’de temellerin atılacağı söylendi ama temellerin nerede atılacağı bilgisi hala daha elimize gelmedi . Basında ve  yerel basında duymuş değiliz. Şimdi bize gelen haberlerde evlerin metrekareleri de belli değil. En çok düşündürücü olay bu. Evin metrekaresi belli değil, yeri belli değil ama fiyatları belli. Metrekaresi yeri belli olmayan 2+1 evin maliyeti 608 bin lira olarak açıklandı. Devletimiz,  608 bin liranın %10’u peşin ödenecek, 60 bin liraya tekabül ediyor. En düşük taksit 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle diyor. Bu ne demektir daha cephesi güzel ara katlar olduğu zaman bu 2 bin 600-2 bin 700 liraya kadar çıkacak. 3+1’ler, onun da metrekaresi belli değil, maliyeti 850 bin lira. Peşinatı 85 bin lira. En düşük taksiti 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle.

TÜRKİYE’DE 13,5 MİLYON EMEKLİNİN % 40’I AÇLIK SINIRININ ALTINDA, BU İNSANLAR BU EVLERİN ÖDEMESİNİ NASIL YAPACAK

Deniyor ki ben devletimizden veya TOKİ yetkililerinden Toplu Konut İdaresi yetkililerinden şunu rica ediyorum. Bugün Türkiye’de 13,5 milyon emeklinin %40’ı açlık sınırının altında Şu anda Türkiye ‘de açlık sınırı 6 bin 600-6 bin 700 olarak belirlenmiş. Ama maalesef bu 13,5 milyon insanın %40’ı açlık sınırının altında, sefaletle, yoksullukla boğuşmakta. Hatta ve hatta Ben inanıyorum ki bu emeklinin %30’u 3 bin 500- 4 bin ve 4 binin altında maaş alıyor. Ben TOKİ yetkililerine sesleniyorum. 3 bin 500 lira alan adam 5 nüfuslu bir aile 3 bin 187 lira taksidi nasıl ödeyecek? Veya ara kat çekerse 3 bin 800, 3 bin 900, 4 bin liraya varan taksitler var. Bu 3 bin lira, 3 bin 500 lira alan bir insanımız, bir hanımefendi ya da bir beyefendimiz, amcamız bu taksitleri nasıl ödeyecek? Ben devletin bu konuya bir açıklık getirmesini istiyorum. Adı sosyal konut. Ama parasal olarak bakıyorsun hiç de mağdur insana değil, geliri olmayan insana değil;  tamamen zengin adına yapılacak konutlardır.

BUGÜNKÜ PAHALILIĞA, ENFLASYON CANAVARINA GÖRE BU ÖDEMEYİ HİÇ BİR DARGELİRLİ YAPAMAZ

Devletimizden Allah razı olsun devlet Elazığ büyük bir depremden geçti.  Deprem sonrası büyük bir çalışma ile aşağı yukarı kimseyi mağdur etmeden ev yapmaya çalışıyorlar.  Ama bugünkü açıklanan rakamlara göre, bu pahalığa, artan bu enflasyon canavarına göre bu ödemeyi bu şartlarda hiç bir dar gelirli yapamaz. Belki de şu anda ilk müracaatlar başladığında bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu. Ama milletin bu ödemelerden habersizce bu kuyruklar oluşturduğuna da inanıyorum. Gerçekten gelip şu ödeme tablosunu gören insanlar, ‘ya benim maaşım 3 bin 800 lira, ben 3 bin 200 ‘ü nasıl ödeyeceğim’  diyor. Veyahut da’ benim maaşım 3 bin lira. Ben bu maaşı bu takside ödersem, ne yiyip n e içeceğim?  Yarın ben bu eve geçtiğim zaman ne yapacağım?’  diyor.

ÖDEMELER KURALAR ÇEKİLDİKTEN BİR AY SONRA BAŞLAYACAK. KİRADA OTURAN BİR VATANDAŞ TAKSİDİ NASIL ÖDEYECEK?

Sosyal konut Projesi kapsamında yapılacak olan evlerin ilk taksit ödemelerinin kuralar çekildikten bir ay sonra başlayacağını da belirten Vedat Gür, kirada oturan hak sahibi bir dar gelirlinin kirasını öderken en az bir o kadar da taksit ödemek zorunda kalacağını söyledi. Gür:

‘’ Bir de en kötü tarafı ne kuralar çekildikten sonra bir ay peşinatını yatıracak altından arkasından içine taşınmış gibi geri ödemeye başlayacaklar. Ben buradan sizin aracılığınızla devletimize sesleniyorum. Bu taraftan 1500-2000 lira kira veren bir insan,  evine taşınmadan orada da en düşük kira 2+1’lerde 2 bin 280 lira olduğuna göre, 3 bin 500- 4 bin lira cebinden para çıkacak. Bu vatandaş ne yiyip ne içecek?  Yarın bugün TOKİ’de zaten millet aidatlardan şikâyetçi. Nasıl bir aidat sistemi varsa 350-400 lira site aidatları toplanıyor. TOKİ konutlarında bunlara yetkililerden bir  dur deme şansına sahip olan yok mu? Oradaki vatandaşlar her gün bizi arıyor.’Bu aidatların önüne kim geçecek? Arkadaşım Kim geçecek siz imza toplayacaksınız TOKİ başkanda veya AFAD Müdürlüğü’ne yollayacaksınız. Yani bu şartlarda bu ödemelerin adı sosyal konut ama bence müracaat eden vatandaşların %80’i bu ödemelerden dolayı evleri çıksa dahi geri duracaklardır.  Bu evlerin yürütülmesi için 2+1 alan insanların maaşı en az 6-7 bin lira, 3+1 alanlarında en az 8-10 bin olacak ki, bu insanlar refah içerisinde zorlanmadan ev sahibi olsun. Aksi takdirde bu evlere girenler büyük bir hayal kırıklığına yaşayacaklardır..’’ dedi.

DAHA ÖNCEKİ SOSYAL KONUTLAR HENÜZ TESLİM EDİLMEDİ, İNSANLAR HALA KONTEYNERLERDE YAŞIYOR

Bir önceki sosyal konut projesi kapsamında Elazığ’da yapılacak olan 1150 konutun hala tamamlanmadığını da hatırlatan Vedat Gür, teslim tarihinin gecikmesi ile insanların mağdur olduğunu söyledi. Hala konteyner evlerde yaşamak zorunda kalan insanlar olduğunu ifade eden Gür, evler teslim edilmediği halde konteynerde yaşayan insanlara konteynerleri boşaltmalarını söyleyen yetkililere de seslenerek:’’ Bu hangi vicdana, hangi merhamete  duygularına dayanarak bu insanları evden kovar gibi konteynerlardan çıkartma cesaretini gösteriyorsunuz. Bu insanlara yazık değil mi?’ dedi. Gür şunları söyledi:

‘’Bir de biliyorsunuz depremden sonra çekilen kuralarda 1150 konutumuz vardı kuraları çekildi. Teslim tarihi yılbaşı öncesi deniyor.  Ama vatandaşlar bizden TOKİ’nin telefonunu alıyorlar,oraya telefonu açtıklarında insanlar bunu duyuyorlar. Bu insanlardan hala konteynerde yaşayanlar var. Nitekim konteynerde yaşayanlarda da geçen gün, bir yetkinimiz gitmiş konteynerde kalan insanlara demiş ki ‘size 15 gün mühlet, bu konteynerları boşaltın, artık kiraya mı taşınıyorsunuz,ne yapıyorsanız yapın ‘.Ben o yetkililere sesleniyorum.Bu insanlar 3 yıldır yazın sıcağını çektiler. O demir parçasının içinde kışın da soğuğunu çektiler. Şimdi bu insanlara bu evleri bir an önce verilmesi gerekirken, siz bu vatandaşlara ‘bu konteynerları terk edin’ diyorsunuz.  Bu hangi vicdana, hangi merhamete  duygularına dayanarak bu insanları evden kovar gibi konteynerlardan çıkartma cesaretini gösteriyorsunuz. Bu insanlara yazık değil mi? Madem öyleyse devletimizden şunu istiyoruz veya yetkililerden. Bir an önce şu bitmek üzere olan konutlara hız verirsin. Bir an önce bu hak sahiplerine verilsin.Onlar da yağmura çamura kalmadan evlerine taşınsın, sağlıkla otursunlar .’’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com