Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 12 Ekim 2022 393 Görüntüleme

BAŞKAN TARHAN “KDV ORANINDAKİ %7’LİK FARK TAMAMEN ESNAFIMIZIN SIRTINA BİNDİ”

Elazığ Lokantacılar Ve Tatlıcılar Oda Başkanı Zülfü Tarhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda tedarikçi firmaların KDV oranlarının düşürülmesinin yeme içme sektöründe çalışan esnafları olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Pandemi sürecinde en büyük zararın yeme içme sektöründe olduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “Pandemi süreci esnafımızı yine ciddi manada sıkıntıya soktu çünkü sizler de takdir edersiniz ki alınan bütün tedbirler de kapanmalar da ilk başta yasak getirilen meslek gruplarının başında yeme içme sektörü geliyordu lokantalarımız aylarca kapalı kaldı. ” ifadelerinde bulundu. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğu lokantaların bu süreçte kapalı kaldığını bildiren Başkan Tarhan;

“Tabi bizler Elâzığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası olarak en temel görevlerimizden bir tanesi temsil ettiğimiz sektörü ve esnafın sorun ve sıkıntılarını dile getirmek ilgili mercilere taşımak ve bu noktada çözüm aramak . Tabi malumunuz olduğu üzere Elazığ’da 24 Ocak’ta bir deprem yaşandı bu depremin sürecinde yine en fazla sıkıntı yaşayan ticari anlamda kayıp yaşayan bizim esnafımız oldu. Onun sıkıntılarını atlatamadan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Pandemi süreci esnafımızı yine ciddi manada sıkıntıya soktu çünkü sizler de takdir edersiniz ki alınan bütün tedbirler de kapanmalar da ilk başta yasak getirilen meslek gruplarının başında yeme içme sektörü geliyordu lokantalarımız aylarca kapalı kaldı. Ve bizim sektörümüz işletmelerimiz girdileri çok yüksek ve çok fazla olan bir sektör bizim en ufak bir köfteci dükkanımızda 5 tane personel çalışıyor 40 tane 50 tane personel çalıştıran işletmelerimiz var. “Bacasız Fabrika “ tabirini tam olarak bu noktada bizler için kullanılmış bir tabir olarak kabul ediyorum.” dedi.

KRİZ CİDDİ MANADA ESNAFIMZI SIKINTIYA SOKMAKTADIR

Pandemi sürecinde paket servisin kültürümüzde yayın olmaması nedeniyle esnafın çok fazla satış yapamadığını bildiren Başkan Tarhan, bu süreçte esnafların hem kredi ile borçlandığını hemde tedarikçi firmalara borçlandığını vurguladı. Başkan TARHAN;

“Tabii ki kapalı kalınca bu çalışanlardan evine ekmek götüremeyenler oldu, işletmelerimiz paket servis olarak çalışmak zorunda kaldılar fakat paket servis kültürü ilimizde çok fazla yaygın bir kültür olmadığı için çok yaygın bir şekilde satışlarımız olmadı. Kısıtlı bir şekilde ticaretimizi döndürmeye mecbur kaldık böyle olunca artı bizim kiralarımız, elektrik, SGK, Bağ-Kur pirimleri derken ciddi anlamda maliyetimiz var. Bu paket servis olayı da esnafın giderlerini karşılamayınca tabii ki esnaf bu süreçte borçlandı, kredi kullanmak zorunda kaldı, bir takım tedarikçi firmalara borçlanmak zorunda kaldı.  Bununla birlikte bizler daha sonra Pandemi süreci sonrası ülkemizin tekrar eski refah sürecine kavuşacağını beklerken Pandemi sonrası şu an içinde bulunduğumuz bu ekonomik kriz ciddi anlamda yine esnafımızı sıkıntıya sokmaktadır.” dedi.

ESKİDEN EN BÜYÜK GİDER KALEMİ KİRA İKEN ŞİMDİ ELEKTRİK

Elektriğe yapılan zamların esnafı olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan TARHAN, “eskiden en büyük gider kalemi kira iken şimdi elektrik” ifadelerinde bulundu. Başkan TARHAN, malzemelerin hepsine fahiş miktarda zam yapıldığını ancak bu zamların satılan ürünlere yansıtılamadığı için kar marjlarının düştüğünü bildirdi. HARPUTTİMES’e özel açıklamalarda bulunan Başkan TARHAN;

“Çünkü aldığımız kullandığımız temel ürünlerin hepsine 3-5 katı zam geldi. Bizler yemeği yaparken on çeşit malzeme kullanıyoruz bunların hepsi çok fahiş bir şekilde zamlandı. Bu zamları maalesef biz sattığımız yemeklere yansıtamıyoruz. Böyle olunca bizim kar marjlarımız düştü bunun yanı sıra vatandaşın da alım gücü düştüğü için sürüm olayı da olmuyor sürümle de esnafımız bu açığı kapatamıyor. Eski müşteri potansiyelimizi yakalayamıyoruz neden çünkü vatandaşlarımızın alım gücü yok bunun yanı sıra bunlarla boğuşurken işte geçtiğimiz günlerde elektriğe yapılan %50 zam esnafımızın belini büktü. Büyük gider kalemi kira iken şimdi bizim en büyük gider kalemimiz elektrik, enerji oldu. İşletmelerimize baktığımız zaman bir işletmenin kirası 10 bin TL elektrik gelmiş 30 bin TL yani bunlarla esnafın mücadele etmesi bunlaradır etmesi mümkün değil. Ve esnaf biliyorsunuz ki şehirlerin, ülkelerin yapımında bir henk taşıdır, bir şehrin esnafı ticaret çarkları rahat bir şekilde dönüyorsa, ticaretini yapabiliyorsa, ödemelerini yapabiliyorsa o şehirde refah vardır, huzur vardır, düzgün giden bir şeyler vardır. Esnaf da mutludur vatandaş da mutludur.” dedi.

%7’LİK KDV TAMAMEN BİZİM ESNAFIMIZIN SIRTINA BİNDİ

Cumhurbaşkanı’nın fiyatlarda indirime gidilmesi için tedarikçi firmaların KDV oranlarının düşürülmesini istemesine rağmen bu indirimin raflara yansımadığını ve bu nedenle KDV oranında ki farkın esnafların sırtında yük olduğunu bildiren Başkan TARHAN;

“Bunun yanı sıra bir de bizim sektörümüzü ilgilendiren diğer konu KDV oranları biliyorsunuz ki Sayın Cumhurbaşkanımız zamlanan ürünlerin indirilmesi için, indirime gidilmesi için tedarikçi firmaların KDV oranlarını %8’den %1’e indirdi. Ama maalesef bu raflara ve fiyatlara yansıdı mı yansımadı. Bizim işletmelerimize aldığımız malzemeleri%1 KDV ile alıyoruz ama sattığımız yemeğin %8 olarak vergisini devlete veriyoruz. Aradaki o %7’lik fark tamamen bizim esnafımızın sırtına bindi ve aylık çok ciddi manada vergi çıkıyor esnafımıza, esnafımızın gerek elektrikte olsun gerek ki bu KDV de ki orantısız değerler de olsun gerekse bu yaşadığımız ekonomik ortamda bu sıkıntıların üstesinden gelmesi mümkün değil bu noktada sağduyu gösterelim esnafımızı bu sıkıntılardan bir an önce korunması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com