GÜNDEMUncategorized

ELAZIĞLI ESNAF KORKMAZ “YAKINDA TÜRKİYE ELEKTRONİK ÇÖPLÜĞÜ OLACAK”

Elazığ’da uzun yıllar telefoncu esnaflığı yapan Erkut  KORKMAZ, yaz aylarında yurtdışından gelen turistler nedeniyle işlerin olduğunu ancak sonraki dönemlerde işlerin tekrardan durulduğunu belirtti. KORKMAZ,  vatandaşların alım gücünün olmadığını, yurtdışından gelen insanlar için burda ki ürünler ucuz gelirken kendi vatandaşlarımızın aksesuar dahi alamadığını dile getirdi.

YERLİ VATANDAŞLARIMIZ AKSESUAR DAHİ ALAMIYOR

Elazığlı Telefoncu Esnafı KORKMAZ, telefon fiyatlarının vatandaşların aldığı maaşların çok üstünde olduğunu dile getirerek;

“Geçtiğimiz yaz aylarında işlerimiz iyiydi. Genellikle Haziran, Temmuz, Ağustos ayları boyunca yoğundu. Niye yoğundu? canlı para dediğimiz şey vardı para sıkıntısı yoktu çünkü sirkülasyon yoktu çünkü yurtdışından gelen gurbetçilerden dolayı para sirkülasyonu çoktu. Çok olduğu için sadece elektronik değil tüm sektörlere giyim olsun, yemek olsun, restoran olsun , elektronik olsun her tarafta artış vardı çünkü para sirkülasyonu çok girdi Türkiye’ye ama şuan Ağustosun bitmesiyle para sirkülasyonu bitti ve cirolar sıfıra kadar düştü. Yerlide genellikle artık eskisi gibi aksesuar alımı  olsun ekstra para harcama olsun artık yapmıyor.  Yani yerliler yapmıyor çünkü  ekonomik kriz var yok değil yetmiyor. E şimdi yurtdışından gelen ona bakmıyor zaten onun parası kıymetli diye geldiği zaman her şey ona ucuz geldiği için alıp götürüyor burdan. E şimdi senin yerlin yapamıyor, telefon alamıyor telefon maaşın kaç kat üstü olduğu için harcamıyor aksesuar bile alamıyor. Yani ekstradan para harcamıyor buda bana yansıyor ben kazınamadığım zaman bende bu sefer harcayamıyorum. Yani bu zincirleme, ben kazanacam,  ben harcayacam, benim harcadığım yer kazanacak o kazandığı zaman oda harcayacak. Senin yerlin para harcamadığı için çıkmaza giriyor. Çıkmaza girdiği içinde şuan Ekim ayı, Eylül ayı iş sıfır.” dedi.

YAKINDA TÜRKİYE ELEKTRONİK ÇÖPLÜĞÜ OLACAK 

Elektronik aletlerin Türkiye’de üretilmemesi nedeniyle doların tüm cihaz ve aksesuarları etkilediğini belirten KORKMAZ, eski sayılacak telefonların bile fiyatlardan dolayı halen daha  piyasada olduğunu, vatandaşın alım gücü olmadığını belirtti. HARPUTTİMES’e özel açıklamalarda bulunan KORKMAZ;

“Şimdi 20 sene öncede aldığımız ürün misal veriyorum bir batarya diyelim 20 sene öncede 5 dolardı şimdide 5 dolar ama baktığımız  zaman 20’yi 5 dolara vurduğumuz zaman 100 TL yapıyordu e o zaman 20 sene önce 5 TL’yi bunu taktığımız telefon şu an 200 TL o zaman 1000 lira olmasına rağmen şimdi batarya telefon kadar kıymetli oldu. Yakında Türkiye elektronik çöplüğü olacak. Şuan yeni çıkan telefonların fiyatları çok yüksek olduğu için  ekonomiden dolayı alamayanlar için bu telefonlar kıymetli hale geldi. Yani eski piyasadan kalkmış telefonlar halen daha kullanımda , bataryası olsun, tamiri olsun halen daha onları yaptırıp da idareten kullananlar çok. Sıfırını alamıyorlar fiyatlardan dolayı.

Doların artışı aksesuara daha çok yansıyor şuan bütün elektronik malzemeleri, aksesuarı, iç aksanları dış aksanları her şey yurtdışından dolar bazlı geliyor. Yani eskiden de dolarla geliyordu şimdide dolarla geliyor. Önceden dolarla geldiği zaman fazla bir fiyat farkı olmadığı için fazla gündem değildi dolar düşüktü çünkü ama şimdi dolar çok yüksek olduğu için, fahiş fiyatlar olduğu için şuan göze batıyor niye? Çünkü değeri olmayan bir parça dolara vurduğun zaman 18 buçuk şuan 10 dolarlık malzeme şuan 180 lira oluyor önceden dolar 5 lirayken 50 TL’ydi. Şuan o şekilde olsaydı büyük para değildi ama dolar ne kadar yükselirse elektronik de o kadar yükseliyor.” dedi.

BİZ KÜÇÜK ESNAFIZ TAKSİT YAPAMIYORUZ DİYE SIFIR CİHAZ SATAMIYORUZ

“Telefon fiyatlarının bu kadar yüksek olmasında ki tek sebep dolar değil bunun iş yeri kirası var, işçi sigortası , yemeği var, doğalgazı , elektriği var en az 15-20 kalem fiyat artışına neden olan sebep var yani bir tek onlar değil. Sen nakliyesinin  en basidi mazot, mazot da pahalı nakliyede hemen üstüne zam geldi yani bir sürü kalem var sayabileceğimiz.

Şöyle söyleyeyim biz küçük esnafız, biz zincir marketler değiliz bizim genellikle sıfır satışımız yok bizden almıyor şöyle söyleyeyim ben sıfır satabilsem mesela  sana sıfır telefon satacam sen benim arkadaşımsın benden sıfır telefon almak istiyorsun benim sana sıfır telefonu isteyip, buraya getirip KDV’sidir faturasıdır benim sana satmam benim karımdır derken benim satışım büyük firmalardan daha pahalıya mal olur sana. Çünkü benim isteyeceğim en fazla 2-3 tane sıfır telefon büyük firmalar Türkiye’ye getiriyor kendileri bir modelden 1000 tane 2 bin tane toplamda en az 10 bin tane Türkiye’ye telefon sokuyor. Artı fiyat olarak bizden daha uygun oluyor toplu aldıkları için bizde taksit yok , kredi kartına taksit seçeneği yok bizde ayrıyeten bankalarla anlaşama yapan büyük firmalar gibi taksit seçeneğimizde yok. Bizim genellikle ya 2. el yada aksesuar ondan  şimdi büyük firmaya baktığımız zaman taksit seçeneği var 12 aya kadar taksit seçeneği veriyor şimdiye kadar kimse gelip bana burda bir telefona 18 -20-25-30 bin para getirip de benden telefon almadı burda hiç görmedim ben o kadar nakit para vererek telefon alanı. Genellikle büyük firmaların taksit seçenekleri var olanağı çok insanlar o şekilde alıyorlar. Küçük esnaf kazancını aksesuar, 2. el düşük modellerden, tamir ve teknik servisten sağlıyor çünkü sıfır satışları mümkün değil. Biz ne öyle bir kampanya yapabiliriz ne kredi kartına taksit yapabiliriz çünkü 10 senedir bize yasak kredi kartına taksidi kaldırdılar.”