Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, SİYASET 29 Ekim 2022 308 Görüntüleme

GÜRSEL EROL: MADEN İHALESİ DAVASINDA DANIŞTAY’A YANLIŞ BİLGİ VERİLDİ. KONUYLA İLGİLİ ENERJİ BAKANLIĞI’NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Düzenlenen bir programda konuşan CHP ELazığ Milletvekili Gürsel Erol geçtiğimiz günlerde ihalesi iptal edilen ve sonrasında Danıştay tarafından iptal kararının durdurulmasına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.
Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervlerinin işletilmesine ilişkin ihalenin iptal kararının Danıştay tarafından reddedilmesinde Danıştay’ın doru bilgilendirilmemesinin etkisi olduğunu ifade eden Gürsel Erol:” Danıştay yanlış bilgilendirilmiş. Danıştay’a verilen bilgi yanlış. Çünkü rezerv olmayan bir alan ihalesine çıkıldığı zaman bu şartlarda olur. Ancak orada sondaj çalışması yapılmış. Konuyla ilgili verdiğimiz soru önergeleri var. Bu önergelerin cevabına göre savcılığa başvuracağız.” dedi.

EN BAŞTA KONUYU GÜNDEME GETİREN AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ BİRDEN BİRE SUSTULAR

Elazığ’da bulunan maden rezervlerinin işletilmesi ile ilgili ihalenin iptal kararına Danıştayın iptal kararını durdurmasında Danıştay’a yanlış bilgi verildiğini ifade eden CHP Elazığ Vekili Gürsel Erol, AK Parti Milletvekillerinin sürecin en başında Elazığ için bir kamuoyu oluşturduklarını ve sonrasında ise konuyla ilgili sus pus olduklarını söyledi.

”Maden rezerveri ile ilgili MTA’nın başarılı sondaj çalışmasından sonra burada altın, krom, bakır, çinko gibi değişik madenleri rezervlerin yüksek olduğu söylendi.Ve bir açıklama yaptı Ak Parti Milletvekilleri. Hatta dediler ki bunu bir Elazığ firması tarafından alınıp, Elazığ firması işletsin çalıştırsın diye de açıklama yaptılar. Ben de buna destek verdim.’ Doğrudur ‘dedimi bu Elazığ için tarihi bir fırsattır. 30 milyar dolarlık bir rezerv var diye konuşuldu. Alanda %35 sondaj yapılmış, %35’e göre değerlendirmeler yapılmış. Biz de bir bürokrasiden, içeriden bilgi geliyor. 30 milyar dolarlık bir rezerv alanının olduğu tespit edilmiş. %35’inde 30 milyar dolar. Sonra bir anda her şey değişti, bizim Ak Parti Milletvekilleri sanki böyle bir şey konuşumamışlar gibi ne oldu ne yaptılar bilmiyorum. Bir anda olayın çok dışında kaldılar,ağızlarını açmadılar, konuşmadılar. Sanki Elazığ’da böyle bir maden de yok, Elazığ’da böyle bir potansiyel de yok, böyle bir iş de yok. Ben bunu yedi sekiz defa mecliste dile getirdim, basın açıklaması yaptık bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanına, ilgili bakana yazı yazdık, sonra önergeleri verdik. Elazığ’da kamuoyu oluşturduk. İhale 3 defa ertelendi. Daha sonra da ihale yapıldı.

İHALE YAPILMADAN ÖNCE KAZANACAK FİRMA BELLİYDİ

İhale yapılmadan önce ben iki tane zarf hazırladım. Bu zarfların içinde orayla ilgili dava açan Madencilik derneğinin bir iddiası var.Diyor ki bu işi filan firma alacak, dava dilekçesinde yazmış. Bir Elazığlı avukat arkadaşımız bu işi hangi firmanın alacağını ihaleden 2 ay önce açık beyan etmişti. Ben de bunu aldım, zarfın içerisine koydum, üzerlerini imzaladım. Genel kurul kürsüsünde konuşma yaptım. Bir tanesini Ak Parti grup başkan vekiline verdim, bir tanesini CHP grup başkan vekiline verdimç Dedim ki’ bunlar sizde kalsın, günü geldiğinde ben size söylediğimde, aylar öncesinde bu ihalelerin kimliğini alıp alacağı almayacağı belli mi değil mi belli olacak diye söyledi. Güngeldi söylenen kişi aldı,ama ben zarfları açtırmadım. Danıştay kararını bekledim.

SORU ÖNERGESİ VERDİK.ALACAĞIMIZ CEVABA GÖRE ENERJİ BAKANLIĞI’NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Danıştay’a maden rezerv alanı ile ilgili yanlış bilgi verildiğini söyleyen Gürsel Erol, o alanda rezerv yokmuş gibi bilgiler aktarıldığını, aslında alana sondaj yapıldığını ve bu bilginin Danıştay’a verilmediğini söyledi. Konuyla ilgili olarak soru önergesi verdiklerini dile getiren CHP’li vekil önergelerin cevanıba göre Enerji Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

Gün geldi ihaleyi adı geçen kişi aldı, firma aldı. Firmanın ortaklık yapısında falan çok farklı şeyler var. Firma aldıktan sonra açılan yerel davayı davacı lehinei mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dedi ki ” burada rezerv alanları ile ilgili bir takım teknik gerekçeleri haklı buldu’ ve ihaleyi iptal etti. Arkasından hiç Danıştay’a gitti Danıştay da iptal edilen kararı ortadan kaldırdı .İptal gerekçeleri ile ihaleye adı geçen firma aldı. Orada çok ilginç bir şey var.Bu alan ihaleye çıkarken,’ rezerv alanı olmayan alan olarak ihaleye çıkmış. Yani rezerv yok denilmiş. Halbuki rezerv var orada sondaj vurulmuş. Danıştay gelip de yerinden inceleme yapmaz, kağıt üzerinde işlem yapar bakanlık resmi kurumdur yazı yazmıştır o olay üzerine Danıştay karar vermiştir.Danıştay’ın kararının doğruluğu veya yanlışlığı önemli değil. Danıştaya verilen bilgiyi almış.Çünkü rezerv olmayan bir alan ihalesine çıktığı zaman bu şartlar da oluşur, ama orada bir sondaj yapılmış, sondaj sonunda bir rezerv tespit edilmiş.O ihale şekli farklı. Onun ihale şekli şöyle; önce katılımcılar katılıyorlar, kapalı teklif veriyorlar. Sonra katılımcılar bu sefer açık ihaleye çağrılıyor, herkes herkes pay arttırmaya gidiyor. Bununla ilgili bakanlığa verdiğimiz soru önergeleri var. O soru önergelerinin cevabına göre arkadaşlarla da konuşacağız. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Danıştayın yanlış yönlendirildiği ve bilgilendirildiği için enerji bakanlığı ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Bu işin takipçisiyiz. Bu işi aşar mıyız bilemiyoruz.

İhaleyi Elazığlı bir firmanın almasını istediklerini de ifade eden Gürsel erol, ihaleyi alan firmanın sermayesinin bir milyon lira olduğunu buna karşılık ihalede verdiği teminatın ise iki milyar olduğunu söyledi. Erol Cengiz İnşaat2ın ortaklarından Şeref Cengiz’in ihaleden üç gün önce ihaleyi alan Port madencilik A.Ş. ye  ortak olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi:

”35 milyar dolar deniyor, ama şu anda 70-80 milyar bir rezerv olduğu söyleniyor ve bunu hiçbir faydası yok. Bu ihale sisteminin sonucu Elazığ’a hiçbir faydası yok. Çünkü bunun örneği yok. Var mı Elazığ’da bir ferrokrom var. Sonuçta krom madenini burada bir şirket çıkartıyor, Samsun’a götürüyor.Elazığspor’a 1 lira para vermedi.Elazığspor küme düştü. Adam Samsunspor’un başkanı, Samsunspor 1 Lig’de ve hiçbir sorun yok,ama Elazığ spora 1 lira para vermiyor. Ve Elazığ’dan kazandığı para. Bir madenin Elazığ’dan çıkması önemli değil. Elazığ yararına, kamu yararı taşımadığı zaman onun da bir anlamı yok. Adam alıyor işliyor götürüyor senin madenini, sömürerek götürüyor. Yalnızca 300 veya 500 kişi kuracağı tesislerde personel çalıştırır. Ama düşünün ki 70-80 milyar dolarlık bir rezerv var oralarda. Ki şu anda Türkiye’ye 20 milyar dolar sıcak para bulsa ülkeye ekonomik krizi çözecek. Ülke ekonomisini ilgilendirecek ortaklıkla ilgili kağıt üzerindeki işlemlerle ilgili birçok şüphemiz var. Çünkü adı geçen şirketin ortağı Cengiz Holding söyleniyor .Cengiz Holding ihaleye üç gün kala bu şirkete ortak oldu. Cengiz Holding biz ihbarda bulunuruz diye kendi şirketinin üzerine de almıyor. Cengiz Holding’in Madencilik sektörünün başındaki Şeref Cengiz ihaleye 3 gün kala bu Port Madencilik adı altında kurulan şirkete ortak oluyor. Port Madencilik şirketinin kuruluş sermayesi 1 milyon, ihaleye verdiği teminat mektubu 2 milyar. 1 milyon sermayem var 2 milyarlık teklif veriyorsunuz 2 milyarlık teminat veriyorsunuz. İşin nerelere gidebileceğini düşünün.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com