ENFLASYON ALTINDA EZİLEN MEMURA EK ZAM ŞARTTIR!
BASK Elazığ İl Temsilcisi Sedat Gülmez Ekim ayı enflasyon oranının açıklanması sonrası bir açıklama yaptı. Açıklamsında enflasyon farkının aylık verilmesi gerektiğini ve kamu çalışanlarına EK ZAMmın kaçınılmaz olduğunu belirten Gülmez, kamu çalışanları ve emeklilerinin daha şimdiden 3.85 alacaklı hale geldiğini söyledi.
Gülmez açıklmasında şu ifadelere yer verdi:“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Ekim ayında enflasyon (TÜFE) % 3,54 artmıştır. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre bu oran % 7,81’’dir. Yine TUİK’e göre 12 aylık enflasyon % 85,51 İken ENAG’a göre % 185,34’dür.
Böylelikle ikinci altı ay için sadece 4 aylık enflasyon % 10,85 olmuş. Kamu çalışanları ve emeklileri şimdiden 3,85 alacaklı hale gelmiştir. Kasım ve aralık enflasyonu da memur ve emeklilerin cebinden çıkmaya devam edecektir.
Açıklanan bu oran vatandaşın bizzat yaşadığı ve çaresiz kaldığı gerçek enflasyonu da yansıtmaktan uzaktır.
Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TUİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini ne yazık ki aylığından başka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaşlar ödemektedir.
ENFLASYON FARKI AYLIK OLARAK ÖDENMELİDİR!
İstisnasız her toplu sözleşmede verilen artışlar dönem bitmeden enflasyon altında kalmış, kamu çalışanları ve emeklileri cebinden harcadıkları enflasyon farkını altı aylık dönemlerle almıştır. Ancak önemli bir husus, kamu çalışanları ve emeklilerin cebinden harcanan kayıplar karşılanmamakta, enflasyon farkı dönem bittikten sonra verilmektedir.
Yıllardır oluşan mağduriyetin giderilmesi için enflasyon kayıpları aylık olarak karşılanmalıdır.
TOPLU SÖZLEŞMENİN HÜKMÜ KALMAMIŞTIR
YETKİLİ ancak ETKİSİZ sendikaların “tarihi(!) bir toplu sözleşme” diye imzalamış oldukları 6. Dönem toplu sözleşme yürürlüğe girdiği ilk aydan itibaren hükmünü yitirmiştir.
İkinci altı ay için alınan artış sadece %7 iken, alınan artışın hepsi sadece ilk üç ayda erimiş, kalan diğer aylarda da memur cebinden yemiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program (2023-2025)’a göre bile 2022 için yıl sonu enflasyon %65, 2023 için öngörülen enflasyon tahmini ise %24.9’dur.
Açıklanan bu beklentilere göre 6. Dönem toplu sözleşmede alınan artışların hiçbir anlamı ve hükmü kalmamıştır. 2022 ve 2023 yılında alınan tüm artışların bu oranların altında kalacağı çok nettir. Zaman kaybedilmeden toplu sözleşme oluşan bu durum karşısında yenilenmelidir.
MEMURA EK ZAM ŞARTTIR!
Yıllar boyunca enflasyon altında alınan artışlar artık kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünü düşürmüş, kirasını ve faturalarını ödeyememe noktasına getirmiştir. Ocak ayında verilecek olan enflasyon farkı beklenmeden kamu çalışanları ve emeklilerine ek zam şart olmuştur.
MEMUR VE EMEKLİLERİNİN EKİM AYI KAYIPLARI NE KADAR?
BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Ekim ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti şudur:
12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin Ekim ayında yılın ikinci altı ayı için yapılan %7’lik artışın karşılığı 397,62 TL iken Ekim ayı enflasyonuna göre bu artışın 869,24 TL’si ilk iki aydan erimiştir.
Aynı şekilde;
• 9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 931,49 TL,
• 7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 1.056,40 TL,
• 8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 1,523,41 TL,
• 12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 1.022,02 TL,
• 11/1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 976,71 TL,
• 1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 1618,15 TL’dir.